Gyakori kérdések utasbiztosítással kapcsolatosan

Online utasbiztosítás kötés
Őrangyal utasbiztosítás
Családi utasbiztosítás
Útlemondási biztosítás
Biztosítás fedezetek
Biztosítási kötvény
Káresetek
Online utasbiztosítás kötés

Utazás előtt mikor köthető meg legkorábban az utasbiztosítás?

Az Őrangyal utasbiztosítás bármikor megköthető, de legkésőbb 1 nappal az utazás megkezdése előtt. Útlemondási biztosítást a foglalás napján kell megkötni, utólagos megkötése csak akkor lehetséges, ha több mint 31 nap áll rendelkezésére az utazás megkezdéséig. Ez esetben a biztosítási védelem a megkötéstől számított 10. naptól érvényes az Általános Biztosítási Feltételek szerint.

Mikor veheti igénybe egy gyermek a gyermekkedvezményt?

Mivel biztosításaink kortól függetlenül, bárkinek felár nélkül köthető, nincs külön gyermekkedvezmény. Ez esetben ajánljuk a Családi Őrangyal utasbiztosítás megkötését, mely kedvezőbb áron érhető el.

Felnőtt kísérővel utazó, iskolás gyermekcsoport kaphat-e gyermekkedvezményt?

Mivel Családi Őrangyal Utasbiztosításunk rokonsági foktól függetlenül köthető, amivel maximum 2 felnőtt és 5 (18 éven aluli) gyermek együttes biztosítása lehetséges.

Síelés és snowboard esetén kell-e pótdíjat, kiegészítő utasbiztosítást kötni?

Nem, Őrangyal biztosításunk fedezeteiben megtalálhatóak a mentési, keresési költségek, illetve a másnak okozott személyi és vagyoni károk is biztosítottak síelés és snowboardozás esetén. További információkat az Általános Biztosítási Feltételekben (Pl:Poggyászbiztosítás:7.3) talál.

Terhesség esetén milyen utasbiztosítás köthető?

Őrangyal utasbiztosításunk várandós hölgyeknek is ajánlott a 35. terhességi hétig, amennyiben terhessége normál lefolyású és terhes kiskönyvében semmiféle veszélyeztetettség, vagy ezzel kapcsolatos egészségügyi probléma nincs bejegyezve.

Elfogadják-e a Mondial Assistance utasbiztosításait vízum-ígényléskor az Orosz Föderáció területére?

Igen, ami az Orosz Föderáció honlapján is leellenőrizhető.

Milyen esetekben köthet csak pótdíj megfizetése ellenében Mondial Assistance utasbiztosítást?

Mondial Assistance utasbiztosítások pótdíj nélkül köthetők.

Ki lehet Biztosított?

Azon személyek, akik a biztosítás megkötésének időpontjában legalább hat hónapja Magyarországon vagy Svájcban, Lichteinsteinben vagy az Európai Unió (EU, pl: Szlovákia, Románia, Németország, ...) egyik tagállamában állandó, bejelentett lakhellyel rendelkeznek.

Mit tegyen az ügyfél, ha az oldalon megjelent a sikertelen fizetés, ugyanakkor a bankja sms-ben jelezte, hogy az összeget levették a számlájáról?

Ilyen jellegű problémákkal forduljon ügyfélszolgálatunkhoz emailben: ugyfelszolgalat@mondial-assistance.at vagy telefonon +36 23 507 416 (Hétfő-Csütörtök: 8:00 – 17:00, Péntek: 8:00 – 16:00)

Mit kell tenni, ha nem sikerült a bankkártyás fizetés?

A fizetési problémák általában banki jellegűek, ilyenkor a saját bankkal érdemes felvenni a kapcsolatot először.

Miért kössek utasbiztosítást a Mondial Assistance weboldalán, amikor a hitelkártyámhoz már van utasbiztosításom?

Utazás előtt érdemes tájékozódni arról, hogy bankkártyájához milyen fedezetekkel rendelkező utasbiztosítás tartozik, mivel számos esetben csak az alapellátások biztosítottak, nagyon szerény összeghatárral.

Mit kell tennem ha a számlát nem a Biztosított nevére kérem?

Online utasbiztosítás kötés esetén a szerződő nevéhez kell annak a személynek vagy cégnek az adatait feltüntetni, akinek a nevére a számlát (elszámolási bizonylatot) kéri.

Magyar állampolgár vagyok. Lehetséges-e külföldről utasbiztosítást kötnöm?

Minden utasbiztosítást az utazás megkezdése előtt a lakhely szerinti országban kell megkötni.

Magyarországgal szomszédos országban lakom. A magyar Mondial Assistance utasbiztosítást ugyanazokkal a feltételekkel köthetem meg, mintha magyarországi lakos (magyar állampolgár) lennék?

Amennyiben  Ön legalább hat hónapja Magyarországon vagy Svájcban, Lichteinsteinben vagy az Európai Unió (EU, pl: Ausztria, Románia, Szlovákia, ...) egyik tagállamában állandó, bejelentett lakhellyel rendelkezik, úgy ezekben az országokban szintén ugyanazokkal a feltételekkel tudja megköti utasbiztosításainkat.

Az szabályos, ha külföldről kötök utasbiztosítást csak a haza útra?

Nem.

Külföldön tanuló diáknak kell utasbiztosítás külföldre?

Amennyiben más biztosítással az adott országban nem rendelkezik, mindenképp ajánlott.

Utasbiztosítást csak saját magunknak lehet kötni vagy másnak is?

Amennyiben tudja a szükséges adatokat, úgy természetesen másnak is megkötheti utasbiztosításainkat.

6 hónapos babára útlevél és személyigazolvány nélkül lehet kötni utasbiztosítást?

Az utasbiztosítás megkötéséhez a biztosított neve és születési dátuma szükséges.

Online vagy személyesen irodában kötve olcsóbb a Mondial Assistance utasbiztosítás? Melyiket érdemesebb megkötni?

Mondial Assistance utasbiztosításai mindenhol ugyanazon az áron köthetőek. Viszont időszakosan kedvezményes ajánlatokat biztosítunk ügyfeleink részére a weboldalunkon. Ezért ajánljuk, hogy látogassa rendszeresen weboldalunkat vagy íratkozzon fel hírlevelünkre, hogy minél hamarabb értesüljön az aktuális kedvezményes ajánlatainkról.

Magyar utasbiztosítási kötvény köthető-e külföldön élő haza látogató magyar állampolgároknak? Ugyanazok a feltételek fogna rám is vonatkozni, mintha Magyarországról indultunk volna külföldre?

Nem, a magyar utasbiztosítási kötvények belföldi gyógyítattási költségekre nem vonatkoznak.

Mennyibe kerül egy biztosítás?

A díjat befolyásolhatja a kötvény típusa, utazás időtartama, az utazás célországa, az utasok száma.

A biztosítási díj kiszámolásához mindösszesen a következő lépések szükségesek:

 • Válassza ki a utazás típusát (egyéni, családi, éves)
 • Írja be utazásának dátumát és célországát
 • Írja be a biztosítani kívánt személyek adatait

Hogyan tudok online utasbiztosítást kötni?

A következő hitelkártyákkal tud interneten biztosítást kötni: Visa, Mastercard. Kövesse az előbbi útmutatást, amennyiben Ön elégedett a fedezetekkel és a díjjal, lépjen tovább a fizetési oldalra és adja meg kártyájának adatait.

A biztosításokat csak magyar állampolgárok köthetik?

Nem csak magyar állampolgárok köthetik, viszont a biztosított a biztosítás megkötésének időpontjában legalább hat hónapja Magyarországon vagy Svájcban, Lichteinsteinben vagy az Európai Unió (EU, pl: Ausztria, Szlovákia, Románia, ...) egyik államában rendelkeznie kell bejelentett lakhellyel.

Az online utasbiztosítás ajánlatkérő rendszer kéri, hogy adjam meg a biztosítani kívánt út értékét. Hogyan számítsam ezt ki?

A biztosítani kívánt út értéke a különbőző lefoglalt szolgáltatások árának összege.(pl: repülőjegy, szállás stb.) Repülőjegyeknél, ahol a légitársaságok lemondás esetén visszafizetik az illetéket, csak a nettó repülőjegyárra kell biztosítást kötni. Amennyiben Ön nem tudja vagy nem szeretné biztosítani az út árát útlemondás esetére úgy írjon be egy tetszőleges összeget, hogy tovább engedje az online foglalási rendszer.

Honnan tudom, hogy az online biztosítás-vásárlás biztonságos-e?

A Mondial Assistance egy olyan biztosítási fizetési kaput használ, amely a hitelkártyás tranzakciót közvetlenné és biztonságossá teszi. Ezen hitelkártya adatokat mi semmilyen formában nem látjuk, rögzítjük, tároljuk, mindösszesen engedélyt vagy elutasítást kapunk a pénzintézettől. Amennyiben a tranzakció engedélyezésre került, utasbiztosítási védelme életbe lép - visszaigazoló e-mail formájában érkezik meg postaládájába, nyomtatásra készen néhány percen belül, tartalmazva kötvényét és a további szükséges dokumentumokat. Ez a kapcsolat a pénzintézethez egy 40 bit-es kódolt SSL webszerver tanúsítványt használ, amely azt jelenti, hogy az információk kódolt és összekevert állapotban kerülnek továbbításra, lehetetlenné téve ezzel a lopást vagy a befogást. További információkat ezzel kapcsolatosan a www.thawte.com oldalon találhat.

Köthetnek-e utasbiztosítást a mozgássérültek, illetve  fogyatékkal élők?

A fogyatékkal élők is ugyanúgy köthetnek biztosítást mint bárki más, mert a fogyaték általában nem betegség, hanem egy állapot. Kivéve, ha betegség által válik valaki fogyatékossá és az a betegség még kezelés alatt áll. Ez pedig a meglévő betegség kategóriája, amit a Mondial Assistance általános és konkrét szerződési feltételi szabályoznak. Viszont, ha például valakinek hiányzik a fél lába, az nem betegség, mert akár még hegyet is mászhat.

Őrangyal utasbiztosítás

Miért kössek Mondial Assistance Őrangyal betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást, amikor már lehetőség van az Európai Egészségbiztosítási Kártya (korábban E111-es) nyomtatvány igénybevételére?

Utazás előtt érdemes tájékozódni, hogy Önnek elegendő az Európai Egészségbiztosítási Kártya által fedezett alapellátás, mely gyakran nem tartalmazza a komolyabb betegszállítási és orvosi ellátások teljes vagy részleges költségét.

Ki köthet Őrangyal betegség-, baleset- és poggyászbiztosítást?

Azon személyek, akik a biztosítás megkötésének időpontjában legalább hat hónapja Magyarországon vagy Svájcban, Lichteinsteinben vagy az Európai Unió (EU, pl: Szlovákia, Románia, Németország, ...) egyik tagállamában állandó, bejelentett lakhellyel rendelkeznek.

Az Őrangyal utasbiztosítás bármikor megköthető?

Minden esetben legkésőbb az utazás megkezdése előtt 1 nappal kell megkötni.

Köthető-e Őrangyal betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás az Amerikai Egyesült Államokba?

Igen. Az Őrangyal utasbiztosítás világszerte érvényes fedezetei és díjai az Amerikai Egyesült Államokra is vonatkoznak.

Milyen hosszú időtartamra köthető meg az Őrangyal betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás?

Az Őrangyal utasbiztosítás 1 kötvényben maximum 365 napra köthető.

Köthető-e akkor Őrangyal betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás, amennyiben hosszabb időre kötnék utasbiztosítás melyet időközben megszakítok?

Nem. Minden megkezdett utazáshoz külön Őrangyal utasbiztosítást kell kötni. Amennyiben Ön gyakran utazik külföldre érdemes megkötni az Éves utasbiztosítást, melyben egy utazás maximális időtartam 42 nap lehet.

Hány biztosítottra vonatkozik a biztosítási védelem egy Őrangyal betegség-, baleset- és poggyászbiztosítási kötvényen belül?

Egyéni online utasbiztosítás kötése esetén maximum 10 fő szerepelhet egy kötvényben. A Családi online utasbiztosítás kötése esetén maximum 2 felnőtt és maximum 5 (18 éven aluli) gyermek szerepelhet egy kötvényben.

Milyen egészségügyi védelmet biztosít az Őrangyal betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás?

Őrangyal utasbiztosítás egészségügyi védelmet biztosít az alábbi esetekre a meghatározott fedezetek összegéig, mely a következő linken elérhető:

 • Gyógyítattási költségek ambuláns és fekvőbeteg ellátás esetén
 • Gyógyítattási költségek krónikus betegségek esetén, melyek hirtelen akuttá válnak
 • Hazaszállíttatási ill. Sürgősségi szállítás egészségügyi okokból vagy 3 napos kórházi tartózkodás után.
 • Hazaszállíttatási ill. Sürgősségi szállítás krónikus betegségeknél, melyek hirtelen akuttá válnak
 • Rokon számára beteglátogatás megszervezése a célországba ill. a látogatás oda-visszaútra szóló költségeinek átvállalása

Poggyászbiztosítás milyen káreseményekre vonatkozik?

Őrangyal poggyászbiztosítás az alábbi esetekre a meghatározott fedezetek összegéig nyújtanak védelmet, mely a következő linken elérhető:

 • Költségtérítés rablás, lopás vagy a szállító cég által okozott rongálás esetén
 • Költségtérítés szállító cég által történő végleges elvesztése esetén
 • Költségtérítés poggyászkésés esetén a célországban (több, mint 12 órás igazolt késés esetén, számla ellenben)

Baleset esetén milyen esetekre nyújt fedezetet az Őrangyal utasbiztosítás?

Őrangyal balesetbiztosítás az alábbi esetekre nyújt védelmet a meghatározott fedezetek összegéig, mely a következő linken elérhető:

 • Elhalálozás esetén
 • Hazaszállítási költségek elhalálozás esetén
 • Rokkantség esetén
 • Keresési és mentési költségek esetén
 • Temetkezési költségek a helyszínen
 • A visszaút mellékes költségei az Általános Szerződési Feltételek szerint
Családi utasbiztosítás

Mikor köthető családi utasbiztosítás?

Családi Őrangyal utasbiztosítás bármikor megköthető, de legkésőbb 1 nappal az utazás megkezdése előtt

Egy családi utasbiztosításban mennyien utazhatnak együtt?

Családi Őrangyal utasbiztosításunkban maximum 2 felnőtt és max. 5 (18 év alatti) gyermek együttes biztosítása lehetséges rokonsági foktól függetlenül.

Megköthető –e 2 felnőttre is a családi Őrangyal utasbiztosítás?

Alapvetően megköthető, de két felnőtt esetében az egyéni biztosításunk ára kedvezőbb.

A családi utasbiztosítás fedezetei korlátozottak-e személyenként?

Nem, fedezeteink a teljes családra vonatkoznak, nincs egyénenkénti limit.

Gyermekekre tudunk –e kedvezményt igénybe venni?

Mivel biztosításunk életkor behatárolás nélküli, így nincs külön gyermekkedvezmény. Gyermekekkel utazóknak a kedvező árú családi biztosítást ajánljuk.

Útlemondási biztosítás

Hogyan történik az útlemondási biztosítás díj meghatározása?

Az Útlemondási biztosítás díj a biztosítandó utazás árától függ. Ezért kérjük, hogy online Útlemondási biztosítás esetén pontosan adja meg az utazás árát, melyet a biztosítani kíván.

Milyen eseményekre nyújt biztosítási védelmet az Útlemondási biztosítás?

 1. A biztosított váratlan, súlyos betegsége, oltás-elviselhetetlensége (csak az előírt oltások esetében), baleseti sérülése vagy elhalálozása. A megbetegedés akkor minősül súlyosnak, ha abból kényszerűen utazás- és munkaképtelenség következik. Ezennel utalunk az Általános Szerződési Feltételek 1.2.-es pontjában valamennyi biztosítási ág számára meghatározott kizárásokra.
 2. A biztosított meglévő szervi bajának az 1.-es ponttal azonos rosszabbodása. Ezennel utalunk az Általános Szerződési Feltételek 1.2.-es pontjában valamennyi biztosítási ág számára meghatározott kizárásokra.
 3. A biztosított várandósága, amennyiben a várandóságot a biztosítás megkötése és az utazás lefoglalása után orvos állapítja meg és igazolja.
 4. A munkaadó által történő váratlan felmondás. Biztosítási védelem nem áll fenn a munkavállaló saját akaratából történő felmondása esetén, vagy a szolgálati viszony közös megegyezéssel történő felbontása esetén, valamint a munkahelyi rendkívüli helyzetek követ kezté ben történő utazás-visszalépés esetén.
 5. A biztosított házasfele által benyújtott bontókereset benyújtása.
 6. Amennyiben természeti károk vagy betöréses lopás súlyosan megkárosítja a biztosított tulajdonát és ezért elkerülhetetlen a jelenléte.
 7. Végzős osztály vagy érettségi sikertelen elvégzése, illetve letétele.
 8. Az alábbi személyek váratlan, súlyos betegsége, baleseti sérülése vagy elhalálozása: házastárs, élettárs (azonos bejelentőlap 3 hónapja), szülők (nevelőszülők, após és anyós, nagyszülők), gyermekek (mostoha, unokák) testvérek, sógor, sógornő – vagy egy, a biztosítási kötvényben név szerint megemlített rizikó személy (kötvényenként 1 személy lehetséges. Csoportos kötvényeknél, 16 főtől nem jelölhető meg rizikó személy). A fenti személyekre az Általános Szerződési Feltételek 1.2.1.-es pontjában felsorolt kizárások érvényesek valamennyi biztosítási ág esetében. Nem minősül biztosított eseménynek az, ha a fenti személyek a biztosítás megkötésekor meglévő panasza súlyosbodik, illetve ha ápolásra szorulnak.
 9. Legfeljebb 7 olyan személy esetében, akik egy biztosítási kötvényen biztosítottak és közösen foglaltak le egy utat, akkor is biztosítási esemény áll fenn, ha a fenti pontok valamelyik oka a 7 személyből csak egyet érint.

Az útlemondási biztosítás bármikor megköthető?

Az útlemondási biztosítást az utazás lefoglalásának lehet megkötni. Későbbi megkötés esetén csak olyan események biztosítottak, amelyek a megkötéstől számított 10. naptól kezdődően következnek be (kivétel: baleset, haláleset, természeti esemény). Amennyiben a biztosítás megkötésére kevesebb mint 31 nappal az utazás megkezdése előtt kerül sor, úgy a sztornó-védelem csak akkor adott, amennyiben a biztosítás megkötésére és az utazás lefoglalására egyszerre került sor. 30 nappal az utazás megkezdése előtt a sztornó-védelemmel rendelkező biztosítás utólag már nem köthető meg.

Az útlemondási  fedezet érvényes-e ha terrorcselekmény vagy politikai zavargás kirobbanása miatt döntök úgy, hogy lemondom vagy elhalasztom utazásom egy váratlanul veszélyessé vált országba? És mi a helyzet ha egy országból ugyanezek miatt a tervezettnél korábban szükséges távoznom?

Az útlemondási biztosításunk az Általános Biztosítási Feltételek szerinti indokokra nyújtanak fedezetet. A terrorcselekmények, politikai zavargások nem biztosított események. Amennyiben az utazás megkezdésekor nem áll fenn ilyen esemény a célországban, illetve a Külügyminisztérium honlapján nem szerepel  a veszélyes országok között, úgy a biztosított testi épségét veszélyeztető események, amelyek miatt nem várható el az utazás folytatása, biztosítottak.

Biztosítás fedezetek

Vannak olyan országok, ahol nem érvényes az utasbiztosításom?

Nincs, azonban a külügyminisztérium által nem ajánlott, veszélyes országok listáján feltüntetett országokban az utasbiztosítások nem érvényesek.

Mely tárgyak nem minősülnek útipoggyásznak?

Az alábbi tárgyak nem biztosítottak poggyászbiztosítás esetén:

 • készpénz,
 • bankók,
 • hitelkártyák,
 • kulcsok,
 • menetjegyek,
 • bélyeg- vagy éremgyűjtemények,
 • okiratok és értékkel bíró papírok,
 • nemesfémek, egyes drágakövek,
 • kereskedelmi áruk és elsősorban művészeti és műgyűjtői értékkel bíró tárgyak,
 • a munkavégzést szolgáló szerszámok, illetve tárgyak,
 • hangszerek,
 • gépjármű-tartozékok, - szerszámok, és -alkatrészek,
 • gyógyászati eszközök,
 • fegyverek,
 • számítógép-szoftverek,
 • mobiltelefon-értékkártyák, illetve bonusz-megállapodások vagy beszélgetési jóváírások, tiltási díjak vagy újra-bejelentési költségek a mobiltelefon elvesztése esetén.

További információkért forduljon ügyfélszolgálatunkhoz emailben: ugyfelszolgalat@mondial-assistance.at vagy tekintse meg az Általános Biztosítási Feltételeink poggyászbiztosításra vonatkozó részét.

Mi minősül poggyászkésedelemnek?

Poggyászkésedelemnek minősül a poggyász több, mint 12 órás igazolt késése a célországban.

Vonatkozik-e a biztosítás járvánnyal kapcsolatos költségekre?

Nem.

Tartalmaznak-e felelősségbiztosítást a termékek?

Igen. Az Őrangyal utasbiztosítás tartalmaz felelősségbiztosítást a személyi a biztosított személy által harmadik félnek okozott személyi és tárgyi károkra az Általános Biztosítási Feltételek szerint.

Az utasbiztosítás fedezi a káresettel kapcsolatosan felmerülő telefonköltséget is?

Nem. Kizárólag az érvényes káresetek esetén, a segélyhívó központunkkal történő telefonköltségeket fedezi az utasbiztosítás, részletes hívás lista alapján.

Mi a biztosítás érvényességi területe?

A megegyezés szerinti érvényességi területen külföldön, illetve a lakhely szerinti állam területén kívül, (kivétel: a poggyászbiztosítás belföldön is érvényes, az állandó lakhely és a munkahelyen kívül).

Milyen eseményekre nem áll fenn biztosítási védelem?

 1. A biztosított által szándékosan vagy súlyos gondatlanságból okozott események;
 2. Közvetlenül vagy közvetetten zavargásokkal, háborús eseményekkel vagy mindenfajta terrorcselekményekkel összefüggő események;
 3. Sztrájk által okozott események;
 4. Erőszakos cselekedetekkel összefüggő események, amelyek nyilvános gyűlésekkel vagy tüntetésekkel vannak összefüggésben, amennyiben a biztosított aktívan részt vesz;
 5. A biztosított öngyilkossága vagy öngyilkossági kísérlete által okozott események;
 6. Hatósági intézkedések által okozott események;
 7. Az érvényben lévő sugárvédelmi törvény értelmében közvetetten vagy közvetlenül ionizáló sugarak hatása vagy atomenergia révén okozott események;
 8. A biztosított alkohol, kábítószer vagy gyógyszer okozta befolyásoltsága, illetve az elrendelt terápia félbehagyása révén bekövetkezett események;
 9. Motorsport-versenyeken (értékeléssel egybekötött futamok és ralik), valamint az ezekhez a rendezvényekhez tartozó edzések során bekövetkező események;
 10. A biztosítás megkötésének, az utazás foglalásának, illetve az utazás megkezdésének időpontjában már bekövetkezett vagy várható események; ez a szerződés előtt meglévő panaszokra is igaz;
 11. Járványok és pandémiák révén bekövetkező események;
 12. Azon események, amelyek a Külügyminisztérium utazási figyelmeztetése ellenére megkezdett, illetve nem félbeszakított utazásokon következnek be;
 13. Közvetett vagy közvetlen módon természeti katasztrófákra, szeizmikus jelenségekre vagy időjárási hatásokra visszavezethető események;
 14. Az elmaradt nyaralási élmény nem kerül megtérítésre.

Mit fedez az Őrangyal betegségbiztosítás már meglévő krónikus betegség utazás során váratlanul akuttá válása esetén?

A már meglévő krónikus betegségeknél egy alacsonyabb, 4.000.000,- forintos fedezetet nyújt Őrangyal biztosításunk, mely betegségeknél ha akuttá válnak, az orvosi szempontból szükséges ellátások biztosítottak. Az orvos által csak javasolt, de nem előírt  kezelések, masszázsok, terápiák már nem biztosítottak.

Tudok Mondial Assistance utasbiztosítást kötni, ha nem vagyok magyarországi lakos?

Igen, biztosítási feltételeink szerint a biztosított személy fogalma: A biztosítási kötvényben megjelölt személyek, amennyiben a biztosítás megkötésének időpontjában legalább hat hónapja Magyarországon vagy Svájcban, Lichteinsteinben vagy az Európai Unió (EU) egyik államában (pl: Szlovákia, Románia, Ausztria, …) rendelkeznek rendes lakhellyel.

Számít, hogy kin keresztül foglalom az utazásomat?

Nem, a Mondial Assistance utasbiztosítás függetlenül vásárolható.

Szerepel a Mondial Assistance ajánlatai között éves több utazásra szóló biztosítás?

Igen. Éves utasbiztosítás adott biztosítási időszakon belül tetszőleges számú utazásra érvényes, egy utazás hossza akár a 42 napot is elérheti. További kérdések az évest utasbiztosítással kapcsolatosan.

Van korhatár a Mondial Assistance utasbiztosítási kötvény kötésével kapcsolatban?

Nincs.

Amennyiben gyermekem az utazás alatt tölti be a 18. életévét, úgy még gyermeknek számít?

Igen.

Hány hetes korig érvényes a biztosítás kismamák esetében?

Normál lefolyású várandóság esetén (veszélyeztetett terhesség kizárva) külföldön bekövetkező váratlan események a 35. terhességi hétig biztosítottak.

Mikor kezdődik és ér véget a biztosítás?

Biztosításának érvényessége az Ön által megjelölt naptól kezdődik. Ez a dátum kerül a későbbiekben rögzítésre kötvényében.

Az útlemondási biztosítás ténylegesen a vásárlás napjától érvényes, az éves több utazásra szóló biztosítás esetében attól a naptól, melyet Ön kiválaszt. Egyéb esetekben a biztosítás az út megkezdésével lép érvénybe. Az utasbiztosítás azon a napon ér véget, melyet Ön megjelölt a kötvényben, amennyiben hamarabb érkezik Magyarországra, úgy a megkérkezés napján.

Mit jelent a maximum utazási idő?

Az Őrangyal betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás esetében utazásonként maximálisan 365 nap (Őrangyal Mini esetében maximum 16 nap). Autó-motor asszisztencia esetében utazásonként maximálisan 31 nap. Az éves, több utazásra szóló biztosítás esetében egy év, azonban utazásonként maximum 42 napig lehet külföldön tartózkodni.

Ha hamarabb érek haza, akkor jár visszatérítés?

Amennyiben Ön megvásárolt egy 365 napra szóló biztosítást és 60 nap után megszakítja az útját, úgy a nem megkezdett teljes 31 napos díjak visszatéríthetőek. Az éves utasbiztosítás mindazonáltal rugalmas, habár figyelembe kell venni, hogy az egyszeri külföldön tartózkodás nem lehet 42 napnál hosszabb.

A kötvény tartalmaz-e bármiféle kizárást?

Igen, az általános biztosítási feltételek kizárásai a teljes kötvényre kötelezően alkalmazandók, emellett bizonyos kizárások lehetnek érvényben, bizonyos fedezettípusok esetében. Kérjük olvassa át Általános Biztosítási Feltételeinket, mely dokumentum összefoglalja mindezen pontokat.

Lehetek-e biztosított, egy már meglévő betegségem, például asztma esetében?

A biztosítás megkötését megelőző 12 hónapban kórházban és/vagy ambuláns módon terápia keretében kezelték a meglévő betegségeket úgy (pl: szív megbetegedések; gutaütés; rákos megbetegedés; diabétesz (1-es +2-es típus); migrén; epilepszia; sclerosis multiplex) nem áll fenn biztosítási védelem. A kontroll vizsgálatok nem minősülnek kezelésnek.

Köthetek-e biztosítást síelésre vagy egyéb kalandtúrákra, tevékenységekre?

A Mondial Assistance utasbiztosítás sokféle kalandtevékenységet fedez. Kérjük tekintse meg az  "extrém sportok" tájékoztató listáját  a honlapon belül, így láthatja, hogy mi az ami biztosított és mi nem biztosított esemény. Kérdés esetén keresse ügyfélszolgálatunkat.

A készpénz elvesztése biztosított?

Általános Biztosítási Feltételeink szerint nem biztosított.

Biztosítási kötvény

Hogyan mondhatom le utasbiztosításomat, ha el kell halasztanom az utazásomat?

Az Őrangyal utasbiztosítás az utazás megkezdése előtt lemondható, melyet kérünk írásban jelezze ügyfélszolgáltunknak.

Utazás alatt magamnál kell tartanom a utasbiztosítási kötvényemet?

Mindenképpen ajánlott az utasbiztosítási kötvényt magánál tartani utazása során, mivel alapvető és fontos információkat tartalmazz káresemény esetén (pl: elérhetőség).

Már megkötöttem a Mondial Assistance utasbiztosítást, de az online foglalás során rossz adatokat adtam meg. Hogyan és meddig lehet módosítani a foglalást?

Ilyen esetben kérjük vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal.

Hogy jutnak el hozzám a utasbiztosítási dokumentumaim?

A Mondial Assistance utazási biztosítás online rendszerű, tehát postai úton nem küldünk kötvényt. Biztosítási kötvény vásárlása esetén e-mail küldésével igazoljuk vissza vásárlását.

Tudok biztosítást kötni, ha már megkezdtem az utazásom?

Nem, nem tud Mondial Assistance biztosítást kötni ha már megkezdte útját. Utasbiztosítási fedezet csakis az utazás megkezdése előtt vásárolható.

Meg lehet külföldről hosszabbítani az utasbiztosítást?

Utasbiztosítás egyszeri alkalommal hosszabbítható, amennyiben az utas meglévő biztosítása még nem járt le illetve káresemény nem történt. Ehhez szükséges egy, a honlapunkon megtalálható „Utasbiztosítás hosszabbítási kérelem” nyomtatvány, melyet kitöltve faxon vagy e-mailben lehet eljuttatni hozzánk. Az engedélyezés után a fennmaradó időszakra megkötheti a következő biztosítást, mint hosszabbítást.

Ha kérdésem lenne, kihez fordulhatok?

Hívja ügyfélszolgálatunkat a + 36 (06) 23 507 416 telefonszámon, fax: + 36 (06) 23 507 414

E-mail: ugyfelszolgalat@mondial-assistance.at

Nyitvatartás: hétfőtől-csütörtökig, 8:00-17:00, péntek: 8:00-16:00 óra között.

Mi történik, ha meggondolom magam és mégsem szeretném a biztosítást?

Az Őrangyal utasbiztosítás az utazás megkezdése előtt lemondható, melyet kérünk írásban jelezzen ügyfélszolgáltunknak.

E-mail: ugyfelszolgalat@mondial-assistance.at

Káresetek

Honnan tudom meg a Mondial Assistance Segélyhívó központ telefonszámát?

A biztosítási kötvény minden esetben tartalmazza a Segélyhívó központunk telefonszámát (+36-1-814-95-00 vagy +43-1-525-03-41-029)

Mire figyeljek oda, ha esetleg káresemény történik?

Legfontosabb, hogy a káreseményt igazoló dokumentumokat beszerezze (pl: jegyzőkönyvek, számlák, ...). Útlemondás esetén az ok beálltától 48 órán belül kell írásban jeleznie lemondási szándékát a következő email címen: karbejelentes@mondial-assistance.at vagy a +36-23-507-414 fax számon.

Mikor esedékes a kárkifizetés?

Káresettől függ. Általában minden szükséges dokumentum beérkezésétől számított 14 napon belül. 

Mi történik, ha nem hívom fel a Segélyhívó központot és a számlával utólag jelentkezem?

Gyógyítattási költségek esetén 90.000 HUF értékhatárig nem szükséges értesíteni Segélyhívó központunkat. Számlát utólagosan is elfogadjuk eddig az összeghatárig. További információkat az   Általános Biztosítási Feltételek szerint.

Hogyan tudom meg, hogy káresemény feldolgozása megtörtént?

Írásban értesítjük emailban vagy postai úton.

Hogyan nyújtsam be utasbiztosítási káresetemet és a káresemény bekövetkeztétől mennyi időn belül kell benyújtanom?

Útlemondási káresetek: ok beálltától 48 órán belül írásos bejelentés szükséges. Ezután a szükséges dokumentumok beadásának nincs határideje.

A baleset, betegség esetén 90.000 HUF értékhatár felett a Mondial Assistance segélyhívóközpontja azonnal értesítendő. A biztosított által külföldön kifizetett, kisebb összegű káresetek benyújtása hazaérkezés után történik, melynek nincs határideje.

A poggyász káresetek: rablás, lopás esetén a Mondial Assistance segélyhívóközpontja azonnal értesítendő. A szükséges dokumentumok leadásánk már nincs határideje.

Az útlemondási káresetekhez szükséges dokumentumokat ledhatja, faxon, e-mailben, postai úton vagy személyesen képviseleti irodánkban.

A baleset, betegség, poggyász káresetekhez szükséges dokumentumok eredeti példányban postai úton vagy személyesen nyújthatók be.

Címünk: Mondial Assistance, 2040 Budaörs, Szabadság út 117. B.épület/IV.emelet

Megbetegedés esetén külföldön csak kijelölt kórházakba mehetek?

Nem, a tartózkodási helyéhez legközelebb eső kórházak bármelyikében el tud menni.

Külföldön a gyógyíttatási költségeket ki kell fizetnem?

Kisebb orvosi költségek esetén előfordulhat, hogy az orvos a helyszíni fizetést kéri. A gyógyszertári költségeket orvosi számla, gyógyszertári blokk ellenében utólagosan fizetjük vissza utasainknak. Nagyobb költségek esetén, kórházi tartózkodásnál az orvosi diagnózis a költségtervezet megküldése után költségátvállaló nyilatkozatot küldünk, ilyenkor a biztosító direktben az egészségügyi ellátóhely felé téríti a költségeket.

A csomag végleges elvesztése esetén milyen dokumentumokat kell beszereznem a légitársaságtól?

A szállító cég által történő végleges elvesztés esetén arra a lezáró dokumentumra van szükség a kárügyintézéshez, mely tartalmazza az elismerést, miszerint a légitársaság véglegesen elvesztettnek minősíti a csomagot, nem keresik tovább, illetve az általuk nyújtott kártérítés összegét.

Mit kell tenni, ha otthon vettem észre hogy hiányosan érkezett meg a bőröndöm?

Kívülről nem azonnal észrevehető károk esetén a szállítót a felfedezést követően haladéktalanul fel kell szólítani, hogy tekintse meg és igazolja a kárt. (A vállalkozások megfelelő reklamációs vagy igényekre vonatkozó határidejét be kell tartani.)

Mi alapján számítják ki a kártérítési összeget a bőrönd rongálódása esetén?

A kártérítés összege a feltételek, poggyászbiztosításra vonatkozó részében a 4-es pont (időleges érték) alapján kerülnek kiszámításra.

Térít-e a biztosító, ha esés közben eltörött a szemüvegem?

Sajnos nem. (5.4. Nem áll fenn biztosítási védelem azon károkért, amelyeket a biztosított saját magának vagy rokonának, illetve egy a biztosítási kötvényben név szerint említett személynek vagy a biztosítási szerződés egyik biztosítottjának okoz.)

Téríti a biztosító a szálláshelyen bekövetkező tárgyi károkat?

Amennyiben a biztosított idegen tárgyakban kárt okoz, úgy azt a károsult igazolásával az utazási Privát Felelősségbiztosítás fedezetének erejéig biztosítjuk abban az esetben, ha nem szándékos rongálás történt.

Amennyiben kerékpárral véletlen idegen személynek személyi kárt okoztam, úgy a Mondial Assistance fizet kártérítést?

Igen. Amennyiben a biztosított kerékpárok tartásából és használatából fakadóan személyi sérülést okoz egy idegen személynek, úgy a biztosító azokat a károkat, melyek visszavezethetők erre az eseményre a fedezetek erejéig téríti.

Külföldön a fogászati beavatkozások is biztosítottak?

Az első ellátás és a közvetlen fájdalom elleni küzdelem kezelési költségei fogászati ellátások esetén is biztosítottak, a szükséges orvosi és gyógyszertári költségeket beleértve.  A konzerváló vagy pótló fogkezelések, illetve azok a kezelések, amelyek nem a közvetlen fájdalom elleni küzdelem első ellátását szolgálják nem biztosítottak.

Az orvosilag indokolt hazaszállítást, hazautazást az Őrangyal biztosítás esetén kinek kell megszerveznie?

Az idő előtt szükségessé váló hazaszállításokat, hazautazásokat kizárólag a 0-24 órás segélyhívó központunk szervezheti meg.

Kihez fordulhatok ha kártérítési igényem van?

Az "Utasbiztosítási káreset benyújtása" menüpontra kattintva megtalálhatja az igényének megfelelő kárformanyomtatványt. 

További kérdések esetén hívja  a + 36 (06) 23 507 416 telefonszámot (hétfő-csütörtök 08:30 - 17:00, péntek: 8:30 - 16:00 között).

E-mail cím: ugyfelszolgalat@mondial-assistance.at

Kihez fordulhatok sürgős esetben?

Orvosi sürgősségi szolgálatunk a nap 24 órájában segítséget tud nyújtani Önnek.

Telefonos elérhetőségük: + 36 (06) 18 14 95 00, fax szám: + 43 1 525 03 888;

E-mail cím: segelykozpont@mondial-assistance.at

Hová küldjem a kárügyintézéshez szükséges dokumentumokat?

Magyarországi címünkre:  Mondial Assistance, 2040 Budaörs, Szabadság út 117 B.épület IV. Emelet

A segélyhívóban beszélnek magyarul?

Természetesen igen.

Hogyan fogok emlékezni mindegyik elérhetőségre?

Ezt megkönnyítjük az Ön számára. Kötvényének első oldalán összegezzük az összes fontos elérhetőséget. Továbbá honlapunkon a  "Gyakori kérdések" oldalra kattintva megtalálhatja ezen információkat.

© Allianz Worldwide Partners 2018 - Minden jog fenntartva

Mondial Assistance Csoport büszke arra, hogy egyéneket és családokat szükségleteiknek megfelelő asszisztencia szolgáltatásokkal és utasbiztosításokkal láthat el. A kor igényeihez igazított, minőségi védelmet nyújtó utasbiztosítási termékeink a korábbinál több szolgáltatást tartalmaznak, megfizethető áraink azonban a devizaárfolyam kilengéstől függetlenül változatlanok. 2017-ben közel 50 ezer szavazat alapján az Év Utazási Biztosítója a cégcsoport magyarországi fióktelepe, a Mondial Assistance lett, 2018-ban pedig újabb jelentős szakmai elismerés, a Magyar Biztosítási Terméknagydíj odaítélése bizonyítja társaságunk szakértelmét és felkészültségét.

Az AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelep (székhelye: 2040 Budaörs, Szabadság út 117., nyilvántartását vezető bíróság: Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága, Cégjegyzékszáma: 13-17-000129, adószáma 23837324-1-13)  mint a Mondial Assistance Magyarország, a párizsi Registre de Commerce des Sociétés -nél 519 490 080 kereskedelmi regisztrációs számmal bejegyzett AWP P&C S.A. (főiroda: FR-93400 Saint-Ouen, Rue Dora Maar 7.) biztosító társaság fióktelepe.