Őszi finomságok – Európai gasztrofesztiválok

Salon du Chocolat (Párizs, 2012 október 31. – November 4.-ig)

A Salon du Chocolat a világ legnagyobb, csokoládénak szentelt eseménye, melyet e kivételes és különleges étek rajongói egész egyszerűen nem hagyhatnak ki. Az esemény egyik jellegzetessége, hogy összehozza a kakaóbab termesztőket a csokoládé fogyasztókkal. A rendezvény látogatói a legkíválóbb csokoládé készítőket is felfedezhetik itt, különleges kiállításokban gyönyörködhenek, s a helyszinen csokoládéből készült finomságok elkészítését is megfigyelhetik. Az évente megredezett Salon Du Chocolat különleges eseményekkel, ünneplésekkel és előadásokkal is meglepi a csokoládé szerelmeseit. A hires Csokoládéruha Divatbemutató például  az esemény ikonikus fénypontjává vált az évek során.

További információ:
Salon du Chocolat

Ebelfestival – Almafesztivál (Ebeltoft, Dánia, 2012 október 15. – 22.)

Ha Dánia, akkor almafesztivál – ki gondolta volna? Ám az elmúlt néhány évben Dániában előtérbe került a helyben termelt zöldség-gyümölcs termesztés kultusza. A dán alma pedig ennek szimbólumaként is egyenesen a helyi termelők büszkeségévé is vált. A dánok rájöttek, hogy az alma több és más mint az az 1-2 importált fajta, melyet korábban ismertek: felfedezték, hogy országukban több mint 300 almafajta található. Ezt a sokszínűséget ünneplik meg minden év októberében a kelet-jutlandi Ebeltoft városában. Az Ebel, azaz Almafesztivál alkalmából a helybéliek örömünnepet ülnek az alma sokféle élvezetének – almalé, almabor, almatorta, almapálinka, almaecet, snapsz, vagy akár művészi célokra – dicsőitésére.

További információ:
Ebelfestival

Stromming -  Heringvásár Helsinkiben (Helsinki,  2012 október 7. – 10.)

Idén okt. 7.-10. között kerül sor  Helsinki  déli kikötőjében és a Piactéren az immár hagyományos heringvásárra. Ez az esemény Finnország legrégibb tradicionális eseménye, a vásárt ugyanis 1743 óta rendezik. A heringvásár helye 1820 óta Helsinki déli kikötője.  

A “halszag” miatt a hal nem túl népszerű étek Magyarországon. De ennek talán az is oka, alig találkozunk friss hallal, ezért esetleg fogalmunk sincsen, hogy a friss halnak nincs kellemetlen szaga,  és valószínűleg azt sem , hogy  halból hányféle módon lehet igen ízletes ételeket készíteni.

Régen az egész évre szükséges halat sózott formában tárolták és a Balti tengeren fogott hering volt az egyik legfontosabb hal. Ősszel, a heringvásár idején a finn szigetvilág halászai sok - sok csónakkal érkeztek / érkeznek ma is Helsinkibe. A legkülönfélébb házilag készült halkonzerveket egyenesen a csónakokból árulják a parton sétáló vevőknek. . Nemcsak halat lehet ilyenkor kapni, hanem a szigetvilágra jellemző fekete kenyeret, mindenféle birkagyapjúból készült dolgokat, mint pl. pulóvereket, sapkákat, kesztyűket és a még most is elengedhetetlen vastag, otthon kötött gyapjú zoknikat, melyek használata az időjárási viszonyok miatt fontos és gyakran használt  gumicsizmákban elengedhetetlen. A halkonzerveket a legkülönbözőbb dolgokkal ízesítik, pl. borókabogyóval, berkenyével, újabban curryval is!

További információ:

Visit Helsinki

Marunada Fesztival – A gesztenye ünnepe (Lovran, Horvátország, 2012 október 12.- október 28.)

A lovrani gesztenyét a világ legjobb minőségű gesztenyefajtái közé sorolják. Ez a Kvarner vidéki jellegzetes endemikus fajta a lovrani tengerészek jóvoltából idekerült távol-keleti és hazai gesztenyefajták keresztezéséből született meg. A lovrániak nagyon büszkék saját gesztenyéjükre, ezért három hétvégét szentelnek oktoberben a gesztenykészitésnek, az első hétvégén Lovránban, a másik két hétvégén a környező Lignju és Dobrec falvaiban rendezik meg a Marunada nevezetű népünnepélyt. A vigasságon gesztenyéből, hagyományos sültgesztenyéből készült termékeket, illetve gesztenyével készült ételeket, valamint különféle édességeket, süteményeket és tortákat kínálnak a vendégeknek. A kínálatban azért találunk olyasmit is, amiben nincs gesztenye, mint például a házi mézes pálinka és a házi újbor.

Forrás és további információ:

Croatia.hr

Utasbiztosítások európai utazáshoz


Minőségi utasbiztosítások európai utazáshoz, városlátogatáshoz, hosszú hétvégéhez vagy tengerparti nyaraláshoz. Akár Autó-motor asszisztenciával!

Utasbiztosítások megtekintése

DÍJSZÁMÍTÁS

© Allianz Worldwide Partners 2019 - Minden jog fenntartva

Mondial Assistance Csoport büszke arra, hogy egyéneket és családokat szükségleteiknek megfelelő asszisztencia szolgáltatásokkal és utasbiztosításokkal láthat el. A kor igényeihez igazított, minőségi védelmet nyújtó utasbiztosítási termékeink a korábbinál több szolgáltatást tartalmaznak, megfizethető áraink azonban a devizaárfolyam kilengéstől függetlenül változatlanok. 2017-ben közel 50 ezer szavazat alapján az Év Utazási Biztosítója a cégcsoport magyarországi fióktelepe, a Mondial Assistance lett, 2018-ban pedig újabb jelentős szakmai elismerés, a Magyar Biztosítási Terméknagydíj odaítélése bizonyítja társaságunk szakértelmét és felkészültségét.

Az AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelep (székhelye: 2040 Budaörs, Szabadság út 117., nyilvántartását vezető bíróság: Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága, Cégjegyzékszáma: 13-17-000129, adószáma 23837324-1-13)  mint a Mondial Assistance Magyarország, a párizsi Registre de Commerce des Sociétés -nél 519 490 080 kereskedelmi regisztrációs számmal bejegyzett AWP P&C S.A. (főiroda: FR-93400 Saint-Ouen, Rue Dora Maar 7.) biztosító társaság fióktelepe.