Fenntartható luxus utazás

Jó design, jó ár-érték arány, jó lelkiismeret

Zölden utazni nem luxus de a luxus utazás is lehet környezettudatos. Az öko turizmus iránt egyre növekvő igényt a turisztikai  cégek a luxus kategóriában is leleményes új szolgáltatásokkal, vonzó környezetbarát megoldásokkal igyekeznek vonzó kínálatot nyújtani.

Az ökoturizmus a turizmus minden természeti erőforrásokon alapuló formája, ahol a turisták fő célja a természet, illetve a természetközeli kultúrák megfigyelése és megóvása, melynek keretében az utazó minimalizálja a természeti és a társadalmi- kulturális környezetre irányuló káros hatásokat.

Közismert, hogy a turisztikai ipar jelentősen megterheli környezetünket. Bár egyre többen aggódunk környezetünk állapota miatt, kevesen vagyunk igazán hajlandók  üdülési, utazási szokásainkat átalakítani, részben mert a tervezett élmény túlságosan is vonzó számunkra, s részben mert az alternatív lehetőségek számunkra esetleg túl nagy kihívást jelentenek és/vagy drágák. Mégis: ma már a luxus utazások közönsége is egyre környezettudatosabb, tudatában van a zöld, a fenntartható turisztikára való váltás szükségességének.  Sokak számára a személyes cselekvés hiánya csak még inkább növeli környezetkímélő prémium utazás iránti igényt. Még ha ez az utazóközönség önmaga egyenlőre nem is vált át öko utazásra ma már feltétlenül elvárja, hogy  például a nagy légitársaságok és szálloda konglomerátumok annál inkább példamutatóan járjanak elől, mutassanak utat e téren.

Az utóbbi években az utazási ágazatban a fenntarthatóság szempontjai egyre inkább előtérbe kerültek. Ebben a légitársaságok, repülőterek és szállodák azon tapasztalata is hozzájárult, hogy az utazók, a vendégek szívesen fogadják környezetbarát kezdeményezéseiket.  A szállásadók számára ma már nyílvánvaló, hogy a vakációzók az általuk kiválasztott turisztikai szolgáltató cégektől elvárják, hogy a lehető legfelelősségteljesebbek. legetikusabbak illetve a fenntarthatóság elkötelezettjei legyenek. Manapság a vendégek már többet várnak el minthogy a szálloda megengedje számunkra ágyneműjük, törölközőjük többnapos használatát. Az elkövetkező években az utazási márkák várhatóan izgalmasan és találékonyan építik majd be kínálatukba a fenntarthatóság értékeit, gyakorlatát.

A klímabarát turizmus felé tett lépések között meghatározó az energiafelhasználás mennyisége és összetétele. Minden érintett érzékeny az energiaköltségekre és az energiabiztonságra. A klímabarát energiahasználat felé három lépéssel lehet elmozdulni: Első lépés az energiatudatosság fejlesztésével, a módosított életvitellel az energiatakarékosságot növelni (ez sok esetben különösebb pénzügyi ráfordítás nélkül megvalósítható). Második lépés az energiahatékonyság növelése. Ez mind a termelés, mind a fogyasztást érinti. Harmadik lépésként pedig az olaj, gáz és szén helyettesítése megújuló erőforrásokkal.

Az utazásszervezők is fontos szerepet játszhatnak a környezetkárosítás mérséklésében, hiszen ők egy „csomagban” összesítik mindazokat a tevékenységeket –  az utazástól kezdve a szálláson át a helyi tevékenységekig – melyeket a turisták igénybe vesznek.

S vajon mi fán terem az öko-cimkézett, környezetbarát szállás? Ha minősített öko szállást keresünk, akkor  szinte kizárólag sokcsillagos, luxus kategóriájú kínálatot találunk. Az alábbi három leleményes, mégis  környezetbarát irányzat a luxusszálloda ágazatban válik egyre népszerűbbé.

Úticél: Zavartalan Zóna – olyan  szállodák melyeknek minimális képi és építészeti hatásuk van környezetükre. A környezettudatos utazók számára egyre kevésbbé vonzó, hogy a luxusszállók vagy szálláshelyek önmagukban, önmagukért álljanak üdülésük középpontjában. A turisták ezen rétege egyre inkább a helyszíntől magától várja a tökéletes esztétikai elégedettséget, melyet a környezet lehető legpőrébb, legtisztább és legérintetlenebb formájában szeretnének megélni. Várható a lehető legfelűnésmentesebb szálláshely tipusok tervezésének fokozott elterjedése.

„Élő Szállodák”  - Jó design, jó ár-érték arány, jó lelkiismeret. Az „Élő Szálloda” koncepció egyészen új színtre emeli a zöld, a környezetbarát utazást. A fenntarthatóság értékeit már régóta magukénak valló utazók számára a fenntartható üdülés  elengedhetetlen. Ez a fogyasztói réteg számára szinte presztizs kérdés is a környezeti állapotok iránti aggódás, tehát kifejezetten keresik az ökoutazási lehetőségeket, melyekrő aztán másoknak is büszkén mesélnek. A zöld utazás iránti elvásáraikban egyre magasabbra teszik a mércét, nem elégszenek meg „felszínes”, mára áltolánossá vált környezetkímélő turisztikai kezdeményeséekkel. Merészebb, méyrehatóbb, ikonikus zöld megoldásokra lennének vevők, s a turisztikai luxus márkák kínálatukkal erre rímelve feszegetik egyre tovább szolgáltatási palettájuk határait. Ennek a szó szoros értelmében élő példája az  „Élő Szállodák” koncepció, mely a természet tökéletes megtestesítésre törekedvén annak gyönyörű, élő, lélegző meghosszabbításává válik.

Ökoélmények –Vakációba beépített fenntarthatóság, a vendégek nem a kapják, hanem cselekvően vesznek részt ökokezdeményezésekben. Bátran mondhatjuk, hogy oly korban élünk, melyben az emberek többsége a  „kényelmes” fenntarthatóság iránt vonzódik. Ám a luxus kategóriás szállok egyre merészebb ökoturisztikai kínálatukkal azt az utazóréteget célozzák meg, amely saját fenntarthatóság iránti elköteleződését még magasabb szintre kívánja emelni. Az ügyes szálloda márkák értik, hogy e fogyasztói réteg számára a felelősségteljes fogyasztás kétirányú utca. Az elkövetkező években tehát egyre több szálloda fog egyre újszerűbb, aktivizáló, s a vendégek számára emlékezetesen cselekvő ökoélményeket kezdeményezni.

Forrás és további információ:

Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon! 

Útlemondási biztosítások


Optimális védelem előre nem várt eseményekre az utazás előtt vagy alatt. Online köthető, utasbiztosítással vagy anélkül.

Útlemondási biztosítások megtekintése

DÍJSZÁMÍTÁS

© Allianz Worldwide Partners 2019 - Minden jog fenntartva

Mondial Assistance Csoport büszke arra, hogy egyéneket és családokat szükségleteiknek megfelelő asszisztencia szolgáltatásokkal és utasbiztosításokkal láthat el. A kor igényeihez igazított, minőségi védelmet nyújtó utasbiztosítási termékeink a korábbinál több szolgáltatást tartalmaznak, megfizethető áraink azonban a devizaárfolyam kilengéstől függetlenül változatlanok. 2017-ben közel 50 ezer szavazat alapján az Év Utazási Biztosítója a cégcsoport magyarországi fióktelepe, a Mondial Assistance lett, 2018-ban pedig újabb jelentős szakmai elismerés, a Magyar Biztosítási Terméknagydíj odaítélése bizonyítja társaságunk szakértelmét és felkészültségét.

Az AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelep (székhelye: 2040 Budaörs, Szabadság út 117., nyilvántartását vezető bíróság: Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága, Cégjegyzékszáma: 13-17-000129, adószáma 23837324-1-13)  mint a Mondial Assistance Magyarország, a párizsi Registre de Commerce des Sociétés -nél 519 490 080 kereskedelmi regisztrációs számmal bejegyzett AWP P&C S.A. (főiroda: FR-93400 Saint-Ouen, Rue Dora Maar 7.) biztosító társaság fióktelepe.