Új utakon - Fogyatékkal élő világjárók

1985-ben, a diplomas szociális munkás Dee Duncan, fogta  az egyéni nyugdíjszámláján addig összegyűlt 12,000 dollárt, munkahelyén felmondott és megalapította a New Directions – for people with disabilities (Új utakon a fogyatékkal élők számára) elnevezésű nonprofit utazási irodáját a kaliforniai Goleta városában. Az új utazási iroda missziója az volt, hogy megfizethető minőségi bel-, és külföldi utakat szervezzen a fogyatékkal élők minden korosztálya számára.

Az augusztus végén kezdődő londoni Paralimpiai Játékok, melyet e játékok történetében az eddigi legnagyobb rendezvényként reklámoznak óhatatlanul felveti a kérdést: vajon hogyan, milyen körülmények közt utaznak, turistáskodnak fogyatékkal élő embertársaink? Magyarországon még kevés szó esik e témáról, s a magyar szolgáltatók még sokat tehetnek a hazai üdülőhelyi szolgáltatások valódi akadálymentesítéséért. Ám határainkon túl a fogyatékkal utazók üdültetése fontos réspiacnak, illetve szociális értéknek számít. S mint alábbi történetünk is példázza, akár egy fecske is csinálhat nyarat.

Az induláskor Dee Duncan – a szervezet ügyvezető igazgatója -  úgy gondolta, hogy  belevág, s addíg csinálja, amíg12,000 dollárja kitart. Huszonnyolc évvel később, még mindíg a helyén van és lankadatlanul csinálja.

A New Directions programok célja, hogy elősegítse a fogyatékkal élők megértését, elfogadását, és megbecsülését, hogy a fogyatékkal élők ugyanolyan fontosak, s ugyanúgy értékes tagjai a társadalomnak mint bárki más. A nonprofit utazási iroda évente sponzorál turistautakat az Egyesült Államokban és külföldön egyaránt. Például jártak már  Ausztráliában, Új-Zélandon, a Bahama-szigeteken, Írországban, Olaszországban, Hawaii-on, Washington, DC-ben, Japánban, Izraelben, Kínában, Disneylandben, Las Vegasban és New York Cityben is.

Dee Duncan korábban a helyi Devereux Alapítvány munkatársaként szervezett utakat a fogyatékkal élőknek. Miközben a kereslet egyre nőtt, a Devereux-on kívül nem volt más szervezet, amely hasonló szolgáltatást nyújtott volna. Voltak utazási ügynökök, akiket érdekelt ez az utasközönség, de fogalmuk sem volt róla, hogyan lehetne őket utaztatni.

1985  óta a New Directions több mint 12.000 fogyatékkal élő utasnak váltotta valóra világjáró utazási álmait, s ma évi 550 - 600 fogyatékkal élő turistát utaztat. Többségük a 20-40-ig korosztályban van, de volt már hétéves és nyolcvankilenc éves utasuk is. Minden hónapban vannak szervezett utak, melyek száma egy és hat között mozog. A csoportok 12-20 főből állnak, négy utazóra jut egy-egy idegenvezető, ám a különlegesen súlyos fogyatékkal élők személyes segítővel utaznak. Az utaskisérők részben fizetett, részben önkéntes, magasan képzett szakemberek.

A szervezet éves költségvetése 1.3 millió dollar, mely az utakra befizetett résztvételi díjakból, egyéni, üzleti, valamint alapítványi adományokból tevődik össze. Évente körülbelül 250.000 dollárnyi adomány érkezik, mely lehetővé teszi, hogy kevésbbé tehetős utasainkat ösztöndíjjal támogassák.

Dee Duncan számára rendkívül fontos, hogy a közvélemény tudjon róla és ténylegesen is lássa, hogy a fogyatékkal élők nem különböznek tőlük, hogy azonos vágyaik, szükségleteik vannak, melyeket mindenki máshoz hasonlóan szeretnének kielégíteni.

Az egyik legfontosabb etikai érték számára, hogy a fogyatékkal élők is megérdemlik a minőségi turizmus örömeit, a szép szállodát vagy tengerjáró hajót. És minőségi környezetben az egészséges emberek is egészen más megvilágításban láthatják, ismerhetik meg őket.

További információ:

Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon!

Utasbiztosítások külföldi utazáshoz


Minőségi online utasbiztosítások, átfogó védelemmel, amelyek segítséget nyújtanak világszerte, mindenütt és mindenkor az Ön biztonságáért

Utasbiztosítások megtekintése

DÍJSZÁMÍTÁS

© Allianz Worldwide Partners 2019 - Minden jog fenntartva

Mondial Assistance Csoport büszke arra, hogy egyéneket és családokat szükségleteiknek megfelelő asszisztencia szolgáltatásokkal és utasbiztosításokkal láthat el. A kor igényeihez igazított, minőségi védelmet nyújtó utasbiztosítási termékeink a korábbinál több szolgáltatást tartalmaznak, megfizethető áraink azonban a devizaárfolyam kilengéstől függetlenül változatlanok. 2017-ben közel 50 ezer szavazat alapján az Év Utazási Biztosítója a cégcsoport magyarországi fióktelepe, a Mondial Assistance lett, 2018-ban pedig újabb jelentős szakmai elismerés, a Magyar Biztosítási Terméknagydíj odaítélése bizonyítja társaságunk szakértelmét és felkészültségét.

Az AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelep (székhelye: 2040 Budaörs, Szabadság út 117., nyilvántartását vezető bíróság: Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága, Cégjegyzékszáma: 13-17-000129, adószáma 23837324-1-13)  mint a Mondial Assistance Magyarország, a párizsi Registre de Commerce des Sociétés -nél 519 490 080 kereskedelmi regisztrációs számmal bejegyzett AWP P&C S.A. (főiroda: FR-93400 Saint-Ouen, Rue Dora Maar 7.) biztosító társaság fióktelepe.