Ha Rómában jársz… – Viselkedési szabályok külföldön

Ön mennyire van tisztában üdülési célpontja viselkedési-, és illemszabályaival, különleges kultúrális hagyományaival? Egy utazást megszervezni nem feltétlenül különleges kihívás. Ám külföldön könnyen előfordulhat velünk, hogy öntudatlanul vétsünk  a helyi szokások ellen, vagy akár a helyi törvényekbe ütköző cselekedetet kövessünk el. 

Néhol számunkra  egészen furcsa, netán bizarr szokásokba, előírásokba is ütközhetünk. Utazásunk tervezésekor fontos tehát, hogy a célország helyi szokásaival és fontosabb törvényeivel is megismerkedjünk. A célország közlekedési szabályaitól kezdve az öltözködési szokásokon át az esetleges kultúrális tabukig érdemes minél többet megtudnunk, hogy elkerüljük az esetleges megszégyenülést, mások véletlen megszégyenítését, vagy akár a letartóztatást valamilyen általunk esetleg nem ismert jogszabály, szokás nem szándékos áthágása okán.

Mire ügyeljünk üdülésünk lefoglalása előtt? Különösen a törökországi, görögországi, egyiptomi, stb., a magyarok által kedvelt turisztikai célországok tekintetében  ezek labilis politikai helyzetét figyelembe véve tájékozódjunk, s legyünk naprakészek a Magyar Külügyminisztérium konzuli szolgálatának  a tervezett desztinációnkra vonatkozó biztonsági besorolásáról. Ez nem csak saját, s családunk biztonsága okán fontos, de utasbiztosításunk érvényessége miatt is. Biztosításunk megkötése előtt tájékozódjunk az esetleges ehhez kötődő kizárásokról. A helyi szokásoknak, törvényeknek, viselkedési elvárásoknak is nézzünk utána, hiszen ezek is befolyásolhatnak bennünket desztinációnk kiválasztásában.

Mi a teendő üdülésünk megvásárlása után? Azonnal kössünk utasbiztosítást (illetve ha éves utasbiztosításunk van, akkor ellenőrizzük, hogy kötvényünk fedezi-e éppen aktuális utazási terveinket). Ne csak az árat –  az olcsóságot – nézzük! Alaposan járjunk utána, hogy a kiválasztott utasbiztosítás fedezetei a lehető legjobban megfeleljenek utazási terveinknek. (Ne feledkezzünk meg esetlegesen már meglévő betegségről tájékozódni, illetve olyan választható extra szolgáltatásokról, amelyekről úgy véljük szükségünk lehet.) Részletesen tájékozódjunk utasbiztosításunk privát felelősségbiztosítási, jogvédelmi fedezeteiről is.

Mit tegyünk ha bajba keveredünk? Ez az adott helyzettől függ. Lehet, hogy a helyi rendőrséghez és-vagy a célországbeli Magyar külügyi szervektő, konzulátustól szükséges segítséget kérnünk. Ezen utóbbiak a helyi rendőrségi, illetve jogi eljárásokat is el tudják nekünk magyarázni, segíthetnek esetleges nyelvi nehézségek megoldásában, értesíteni tudják otthon lévő rokonaikat, pótolhatják úti okmányaikat, stb.

Alábbiakban bemutatunk néhány külhoni szokást, illetve törvényt mellyel útjuk során esetleg szembetalálhatják magukat. Némelyik számunkra humorosnak, mi több abszurdnak is tűnhet, ám feltétlenül javunkra válik, ha Rómában – miként a közmondás is tartja - valóban úgy viselkedünk mint a rómaiak. Bon Voyage!

Velence –  Ne etessük a galambokat

Egykoron velencei hagyomány volt, hogy a turisták madarakat etettek a világhíres Szent Márk-téren. Ez ma már szigorúan tilos. A galamb ürülék beszennyezné az egész teret, minél több galambot szoktatnak oda az emberek annál jobban. Tehát ha galamb etetésen kapnák rajta a Szent Márk téren, körülbelül $50-60 dolláros bírságra számíthat, ám a maximális pénzbüntetés akár $600 dollárra is rúghat.

Egyiptom – Csak engedéllyel rendelkező helyeken fogyasszunk alkoholt

Az iszlám vallás Egyiptomban hozzátartozik az emberek mindennapjaihoz. Fontos, hogy turistaként mindenkor tiszteletben tartsuk a helybéli hagyományokat, szokásokat, törvényeket, s a vallást. Ha az egyiptomi vidékre látogatunk, mecseteket, piacokat keresünk fel, öltözködjünk szerényen, egyszerűen: a nők ruházata fedje lábukat és felsőkarjukat, a férfiaké pedig mellkasukat. Nyílvános helyen ne kedveskedjünk párunkkal, s kizárólag működési engedéllyel rendelkező értteremben illetve bárban fogyasszunk alkoholt. Bárhol máshol tesszük ezt letartóztathatnak bennünket.

Görögország – Viselkedjünk tökéletes illendőséggel

Közterületen, nyílvános helyen viselkedjünk a lehető legkultúráltabban. A görög rendőrség nem kedveli a zavaró, szeméremsértő viselkedést, különösen alkoholos befolyásoltsággal megfűszerezve. Érdemes azt is tudni, hogy a kalóz CD-k vagy DVD-k vásárlását lecsukással is büntethetik, tehát nem feltétlenül  járunk jól egy ilyen “olcsó vétellel”.

Olaszország – Arc puszi helyett kézrázás

Itáliában általános szokás, hogy ismerősök puszival üdvözlik egymást. Ám külföldi turistaként inkább a kézfogás javasolt. Vétségnek számít  az ismertebb templomok és nyílvános intézmények lépcsőfokaira leülni, illetve tőszomszédságuk közelében enni vagy inni.

Spanyolország – Mindíg tartsuk magunknál személyi azonosságunkat igazoló okmányt

Szigorú előírás Spanyolországban, hogy hivatalos okmányainkkal mindíg igazolni tudjuk magunkat. Ha autót bérelünk, ne feledjük, hogy  12 éven aluli gyermekek nem utazhatnak az auto első ülésén. Ha balszerencsénkre lerobban a járgány akkor kötelező a fényvisszaverő mellény viselése – ennek elmulasztását szigorú pénzbirsággal büntetik.

Thaiföld – Mindenkor tartsuk magunknál útlevelünket

Thaiföldi templomok illetve kegyhelyek látogatásakor igen fontos az öltözködési szabályok szigorú betartása. A férfiak nem ölthetnek rövidnadrágot, s a nőknek pedig kötelező a letakart kar és láb. Szigorú előírás, hogy útlevelünket mindenkor magunknál kell tartanunk.

A fentiekhez hasonló, szigorúan betartandó viselkedési szabályokon túlmenően számos országban találkozhatunk számunkra esetleg furcsa, netán teljességgel érthetetlen törvényekkel, jobbszabályokkal is. Kevés információnk van ezek tényleges végrehajtásáról, mégsem árt ha tudunk róluk:

  • Milanóban törvény írja elő, hogy a temetés, illetve kórház látogatás kivételével mindenkor kötelező mosolyogni
  • Massachusetts-ben a taxi sofőröknek tilos két műszak közt gépjárművük első ülésén szeretkezniük.
  • Dániában kötelező dudálni, illetve ellenőrizni, hogy nincs-e gyermek a gépkocsi alatt.
  • Thaiföldön törvénybe ütköző cselekedet bárkinek nadrág viselése nélkül elhagynia egy épületet.
  • Floridában tilos hajadon nőknek ejtőernyős ugrást végrehajtania, mely vétséget börönbüntetéssel büntetik. Fürdőruhában énekelni úgyszintén tilos.
  • Portugáliában tilos a tengerbe vizelni.
  • Hong Kongban a házasságtörő férj feleségének törvényi joga van férje szeretőjét bármilyen módon megölni, ám férjével csak puszta kezével végezhet.
  • Svájcban este tíz után tilos lehúzni a WC-t.
  • Szingapúr-ban tilos a rágógumi, madarak etetése, a köpködés, és nyilvános wc-t nem lehúzni. Az elhíresült rágógumi törvényen 2004-ben egy picit lazítottak. Azóta orvosi receptre lehet nikotinos rágót feliratni, dohányzásról leszoktató terápiaként, ám a Nicorette rágót orvostól kell kérni, akik regisztrálják az összes pácienst akinek ilyen rágót írnak fel. Hétköznapi rágógumit a mai napig nem lehet sem vásárolni, sem rágni Szingapúrban.

További információ:

Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon!

Éves utasbiztosítás


Minőségi utasbiztosítás útlemondási védelemmel gyakran utazóknak, üzletembereknek - egyetlen foglalással egy évig biztonságban utazhat!

Utasbiztosítások megtekintése

DÍJSZÁMÍTÁS

© Allianz Worldwide Partners 2019 - Minden jog fenntartva

Mondial Assistance Csoport büszke arra, hogy egyéneket és családokat szükségleteiknek megfelelő asszisztencia szolgáltatásokkal és utasbiztosításokkal láthat el. A kor igényeihez igazított, minőségi védelmet nyújtó utasbiztosítási termékeink a korábbinál több szolgáltatást tartalmaznak, megfizethető áraink azonban a devizaárfolyam kilengéstől függetlenül változatlanok. 2017-ben közel 50 ezer szavazat alapján az Év Utazási Biztosítója a cégcsoport magyarországi fióktelepe, a Mondial Assistance lett, 2018-ban pedig újabb jelentős szakmai elismerés, a Magyar Biztosítási Terméknagydíj odaítélése bizonyítja társaságunk szakértelmét és felkészültségét.

Az AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelep (székhelye: 2040 Budaörs, Szabadság út 117., nyilvántartását vezető bíróság: Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága, Cégjegyzékszáma: 13-17-000129, adószáma 23837324-1-13)  mint a Mondial Assistance Magyarország, a párizsi Registre de Commerce des Sociétés -nél 519 490 080 kereskedelmi regisztrációs számmal bejegyzett AWP P&C S.A. (főiroda: FR-93400 Saint-Ouen, Rue Dora Maar 7.) biztosító társaság fióktelepe.