Kedvelt utazási célpontok tiltólistán – Hová mehetünk és hová nem?

“Az ENSZ menti a magyar nagymamát a háború-sújtotta gázai övezetből” – tudósított nemrégiben a magyar sajtó. Egyidejűleg a Külügyminisztérium is közleményt adott ki, melyben a magyar utazóktól „azt kéri, azok, akik megtehetik, inkább halasszák el az útjukat Izraelbe, akik kiutaznak, folyamatosan tájékozódjanak a minisztérium konzuli osztályának a honlapján, illetve a tel-avivi magyar nagykövetség Facebook-oldalán.” Korábban Egyiptom és Kenya bizonyos részei is rákerültek Külügyminisztériumunk “nem ajánlott” országok listájára.

Miért fontos?

Korunk lobbanékony geopolitikai konfliktusaiban a korábbiaknál még fontosabb pontosan tájékozódnunk utazási lehetőségeinkről – önmagunk biztonsága, illetve utasbiztosításunk fedezeteit megőrizendő. Utazás előtt, már üdülésünk tervezésekor is érdemes ellátogatnunk a Külügyminisztérium Konzuli tájékoztatás honlapjára. Itt két kategóriával találkozunk: az I.-es, az Utazásra nem javasolt országok és térségek, illetve a II.-es, a Fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek. Vannak olyan országok is, amelyeknek bizonyos részei az I.-es, míg más régiói a II.-es kategóriába tartoznak.

Ezek mellett a Külügyminisztérium tájékoztatása szerint globális terrorfenyegetettséggel is kell számolni. Különösen azokon a területeken, amelyek korábban terrorcselekmények célpontjai voltak, ahol polgárháborús állapotok uralkodnak, katonai műveletek folynak, vagy a terroristák a helyi lakosság támogatását élvezik.

Mit tegyünk?

Ellenőrizzük, hogy tervezett célpontunk szerepel-e a nem javasolt, valamint fokozott biztonsági kockázatot rejtő utazási célországok és térségek között. Miért fontos ez? Azért mert ha célországunk benne van az Utazásra nem javasolt országok és térségek listáján, akkor utasbiztosításunk nem lesz érvényes!

Érdemes azt is tudnunk, hogy az utasbiztosításoknál nem biztosított eseményeknek számítanak a zavargásokkal, háborús eseményekkel vagy bárminemű terrorcselekményekkel közvetlenül vagy közvetetten összefüggő események. Ugyanez vonatkozik sztrájk által okozott eseményekre, valamint a nyilvános gyűlésből vagy tüntetésből fakadó erőszakos cselekedetekkel összefüggő eseményekre is, amennyiben a biztosított ezeken aktívan részt vesz.

Jobb tehát, ha a veszélyes, vagy veszélyesnek ígérkező országokat, régiókat elkerüljük.

Segítségnyújtás: Mikor tud a biztosító segíteni és mikor nem?

Fontos megértenünk, hogy számos kritikus helyzetben még a legempatikusabb biztosító is képtelen lenne segíteni. Egyszerűen azért mert rajta kívül álló okok miatt nem tudja az utas problémáját megoldani. Például – gondoljuk csak el – a biztosító azért nem tud segíteni mert robbantások miatt annyira tele vannak a kórházak, hogy nem  győzik a sérülteket, betegeket ellátni mert hiányzik az orvosi háttér, a szakmai eszközök.

A Mondial Assistance mindenkor a Külügyminisztérium iránymutatását követi: ha azt mondja, hogy lehet menni, akkor a biztosító is engedi. Ha azt mondja, hogy nem lehet, nem ajánlott, akkor mi sem engedjük, nem érvényes a biztosítás, ha megköti. Azaz nem biztosítjuk az I.-es kategóriába utazókat, viszont a II.-es kategória országaiba és régióiba bárki utazhat biztosításunkkal, amely a biztosítási feltételekben szereplő nem biztosított események alatt felsorolt kizárásokkal érvényes.

További információ:

Az aktuális, koronavírussal kapcsolatban kialakult helyzettel és utazási korlátozásokkal kapcsolatban olvassa el alábbi tájékoztatásunkat is!

Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon!

Útlemondási biztosítások


Optimális védelem előre nem várt eseményekre az utazás előtt vagy alatt. Online köthető, utasbiztosítással vagy anélkül.

Útlemondási biztosítások megtekintése

DÍJSZÁMÍTÁS

© Allianz Worldwide Partners 2019 - Minden jog fenntartva

Mondial Assistance Csoport büszke arra, hogy egyéneket és családokat szükségleteiknek megfelelő asszisztencia szolgáltatásokkal és utasbiztosításokkal láthat el. A kor igényeihez igazított, minőségi védelmet nyújtó utasbiztosítási termékeink a korábbinál több szolgáltatást tartalmaznak, megfizethető áraink azonban a devizaárfolyam kilengéstől függetlenül változatlanok. 2017-ben közel 50 ezer szavazat alapján az Év Utazási Biztosítója a cégcsoport magyarországi fióktelepe, a Mondial Assistance lett, 2018-ban pedig újabb jelentős szakmai elismerés, a Magyar Biztosítási Terméknagydíj odaítélése bizonyítja társaságunk szakértelmét és felkészültségét.

Az AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelep (székhelye: 2040 Budaörs, Szabadság út 117., nyilvántartását vezető bíróság: Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága, Cégjegyzékszáma: 13-17-000129, adószáma 23837324-1-13)  mint a Mondial Assistance Magyarország, a párizsi Registre de Commerce des Sociétés -nél 519 490 080 kereskedelmi regisztrációs számmal bejegyzett AWP P&C S.A. (főiroda: FR-93400 Saint-Ouen, Rue Dora Maar 7.) biztosító társaság fióktelepe.