Sorsfordító utazások – Rotary nemzetközi diákcsere program

Egyre népszerűbbek Magyarországon is a nemzetközi cserediák-programok. Sokan álmodoznak arról, hogy vándorbotot ragadva külföldön is szerencsét próbáljanak. A diákok számára, kalandvágyon túl kíváló lehetőség ez, hiszen megismerhetik az adott országot kultúráját és nem utolsósorban nyelvtudásukat is új dimenziókba repíthetik.

Számos  cserediák-program létezik, de tán a leghíresebb a Rotary Nemzetközi Diákcsere Program*. Nem csak az egyetemisták folytathatnak külföldi tanulmányokat, a középiskolások is tanulhatnak más országokban. A Rotary Club Kecskemét elnökével, Asztalos Tamással beszélgettünk az utazást a tanulással, a világ megismerésével is összekapcsolni kívánó fiatalok számára elérhető nagyszerű lehetőségről.

Miért  különlegesek a Rotary ifjúsági csereprogramjai?

Asztalos Tamás: Egy brazil rotarysta barátomat idézném. Ő mesélte el, hogy  a hetvenes-nyolcvanas években Brazíliából gyerekként jutott el Kanadába. És azért lett rotarysta mert 17 évesen e programnak köszönhette, hogy megtanult angolul és franciául, s tudott utána olyan munkahelyen elhelyezkedni, ahol erre a két nyelvre szüksége volt. Meggyőződése, hogy ha ez a program eljutna minden második gyerekhez a világ valamennyi középiskolájában, akkor nem lennének háborúk és konfliktusok a világban. Mert mindenki megismerné azt, hogy milyen eljutni egy másik országba, megismerni egy másik kultúrát, rájönni arra, hogy ember vagyok, gyarló vagyok, és tudnom kell alkalmazkodni. És innentől kezdve ha valaki ezt a  lehetőséget megkapja, teljesen más emberként lép ki a felnőtt, a dolgozó világba.

Útjaink tehát meghatározóak ezeknek a fiataloknak a jelen és a későbbi életében. 16-17 éves korban kapnak egy olyan lehetőséget a klubon keresztül, hogy egy idegen országban – ez döntően Európán kívüli – eltölthetnek egy teljes tanévet, tehát 11 hónapot, ami véleményem szerinte sorsfordító. Családokban élnek, átlagban 1-3 családnál töltik el ezt a 11 hónapot, olyan mélységig ismerik meg azt a kultúrát, amire egyébként nem lenne lehetőség.

Hogyan működik?

Én öt évig voltam a kecskeméti ifjúsági klubnak az ifjúsági felelőse. Ez alatt az öt év alatt  18-20 fő vehetett részt a diákcserében. Ők elsősorban honfitársaink gyermekei akik Magyarországról kiutazhattak, és külföldiek, akiket fogadtunk Kecskeméten. Jelenleg is 49 tengerentúli – ausztrál, amerikai, japán, kanadai, új-zélandi, mexikói, brazil, ecuadori és mindenféle egyéb nációból származó – gyerek van bent Magyarországon, akiknek rendszeres programjaik vannak Budapesten, Sátoraljaújhelyen, Szegeden, mindig az ottani Rotary Club szervezésében, és amikor ők utaznak akkor mi is utazunk velük, ott vagyunk, illetve ha külföldi utakat szervezünk ezeknek a diákoknak, akkor az adott klubból valaki elkiséri őket.

Hogyan történik a kiválasztás?

Ez egy hosszútávú kiválasztási és előkészítési folyamat:

Tehát azokat, akik most fognak július, augusztusban kiutazni,  tavaly szeptemberben kezdtük el kiválasztani a középiskolások közül. Egy többlépcsős meghallgatási folyamaton esnek át. Először fogadja őket az adott város Rotary Clubja, kötetlen szülőkkel együtt történő beszélhgetésen. Utána sor kerül egy régiós meghallgatásra, ahol esetünkben pl. a deli régió fog össze - -- és itt Bács-Kiskun megye, Békés, Baranya, Csongrád megye Rotary Clubjai együtt hallgatják meg az innen kiutazni kívánó, már tovább küldött jelölteket. Ez most legutóbb Szegeden volt december-január hónapban. Ezt követően van Budapesten egy összevont találkozója már a kiutazó jelölteknek, ahol véglegesítjük a létszámot, és itt tudják meg azt is, hogy vélhetően melyik ország lesz a célország, ahová kiutazhatnak június-augusztusban.

Hogyan készítik fel a gyerekeket?

Ebben az áprilistól-júniusig tartó időszakban három felkészítésen vesznek részt. Ennek része az utasbiztosításokról történő tájékoztatás is. Erről most Szolnokon és Budapesten is én tartottam összefoglaló előadást

Mik azok a veszélynemek, amire fel kell készülni egy diáknak? S miért éppen Őrangyal biztosításunkat javasolja sokuknak?

Felhívom az ő figyelmüket, hogy mik azok a veszélynemek, amikre oda kell figyelni egy ilyen hosszútávú külföldi tartózkodás során. Álmában sem gondolná az ember, hogy mi mindenre kell felkészülni. Pontosan azért esett a választásunk a Mondial Assistance-ra mert egyedüliként ár-érték arányban őneki van a legmagasabb felelősségbiztosítási modulja az Őrangyal szolgáltatási csomagban. És sajnos ezekre már szükség volt, mert óhatatlan – hiszen 15 17 éves gyerekekről beszélünk – hogy ők belecsöppenjenek olyan eseményekbe, amit előre nem terveznek, váratlanul adódik az életükben.

Elég nagy merítésünk van megtörtént káresetekből (ld. a HírAngyal Biztosítási Termékek rovatát – link) és én mindíg részletesen el szoktam magyarázni, hogy milyen védelemre van szükségük. Ilyen az okmánypótlásra szóló védelem, a poggyász esetleges ellopására szóló védelem, illetve,  ha valamilyen baleset éri és ezért orvosi ellátást, kórházi ápolást kell igénybe vennie, gyógyszerekre van szüksége. Kamaszgyerekekről beszélünk – sürgősségi fogaszati ellátásra szüksége is felmerülhet. De például a fogszabályozást – mely tervezett, nem sürgősségi beavatkozás – már saját pénzből kell fedezni. És rendkívül fontos a megfelelő védelem a felelősség károkra, a másoknál történt károkozás esetén, akár egy családnál, vagy mondjuk a közlekedés közben. Ezeknél az elemzéseknél végigmegyünk a nagyobb biztosítók limitjein és ár-érték arányban próbálom elemezni, hogy ki milyen fedezeteket kínál, hogy mik a tapasztalataink kárrendezésben és ezek alapján döntöttünk.

Kinek ajánlja a Rotary infjúsági csereprogramjait?

Én minden 15 és 17 éves középiskolás diáknak ajánlom. Bejutni nehéz, ám mindenképpen érdemes jelentkezni! Tanulmányi eredményeit tekintve minimum 4-es átlaggal kell büszkélkenie, szorgalmasnak, új ismeretek felé pedig nyitottnak kell lennie. A pályázathoz nyelvtudás is szükséges, középfokú angol nyelvvizsgát kérünk. A különféle – hosszú és rövidtávú - Rotarys csereprogramok részletes feltételeinek utána lehet nézni a rotary.hu weboldalon.

Mennyibe kerülnek a programok?

Ezek önfinanszírozós csereprogramok, a szülőknek meg kell finanszírozniuk a gyerek részére. Országtól függően also-fölső határt mondok: 900.000 és 2.500.000 forintos éves költséggel jár. Ezen túlmenően külföldi diákot is fogadnak ugyanezen idő alatt. A “nemzetközi diákcsere” azért is van, hogy szülőként ő is érezze át milyen is az, hogy amikor az “én gyerekem van kint” valahol és nekem alkalmazkodni kell egy vadidegenhez, segítenem kell az ő beilleszkedését. Illetve ha mondjuk Brazíliából vagy Mexikóból kapok egy diákot, aki egy kukkot sem beszél portugálon és spanyolon kívül, akkor én hogyan értetem meg vele magam.

Én látom a jótékony hatást a mi gyerekeinken is, hiszen a mi Rotary Clubunk itt Kecskeméten tizenöt év óta fogad cserediákokat. Ők ma már harminc év felettiek és mind olyan munkahelyeken dolgoznak, ahol nemzetközi kapcsolatok vannak és ők ezekben résztvesznek. Ők a Rotary diákcsere segítségével belekóstolhattak az internacionális világpolgár létbe és kultúrába és ez bármelyik középiskolás számára fantasztikus lehetőség.

*A Rotary a világ legnagyobb, kormányokhoz nem kötődő civil szervezete,  amelyben különböző foglalkozású emberek készek vállalni humanitárius szolgálatot. A mindenütt közmegbecsülésnek örvendő Rotary International felügyeli a programot és segít az esetleges problémák megoldásában.

További információ:

Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon!

Őrangyal utasbiztosítások diákoknak


Egyedi utasbiztosítások diákoknak külföldi utazáshoz, tanuláshoz vagy ösztöndíjhoz, akár 1 évre is. Csak itt köthető!

Utasbiztosítások megtekintése

DÍJSZÁMÍTÁS

© Allianz Worldwide Partners 2019 - Minden jog fenntartva

Mondial Assistance Csoport büszke arra, hogy egyéneket és családokat szükségleteiknek megfelelő asszisztencia szolgáltatásokkal és utasbiztosításokkal láthat el. A kor igényeihez igazított, minőségi védelmet nyújtó utasbiztosítási termékeink a korábbinál több szolgáltatást tartalmaznak, megfizethető áraink azonban a devizaárfolyam kilengéstől függetlenül változatlanok. 2017-ben közel 50 ezer szavazat alapján az Év Utazási Biztosítója a cégcsoport magyarországi fióktelepe, a Mondial Assistance lett, 2018-ban pedig újabb jelentős szakmai elismerés, a Magyar Biztosítási Terméknagydíj odaítélése bizonyítja társaságunk szakértelmét és felkészültségét.

Az AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelep (székhelye: 2040 Budaörs, Szabadság út 117., nyilvántartását vezető bíróság: Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága, Cégjegyzékszáma: 13-17-000129, adószáma 23837324-1-13)  mint a Mondial Assistance Magyarország, a párizsi Registre de Commerce des Sociétés -nél 519 490 080 kereskedelmi regisztrációs számmal bejegyzett AWP P&C S.A. (főiroda: FR-93400 Saint-Ouen, Rue Dora Maar 7.) biztosító társaság fióktelepe.