Senki sem akar hoppon (otthon) maradni

Hová utazzunk Egyiptom helyett?

Évente sokmillió külföldi turista igyekszik a népszerű egyiptomi üdülöhelyekre, hogy  csodálatos tengerparti nyaralás részese legyen,  világhíres történelmi romok közt barangoljon és tevegéljen, netán egy  kellemes nílusi hajóúton kapcsolódjon ki. Ám több mint két évnyi politikai instabilitás, belső konfliktus nyomán az egyiptomi turizmus néhány hete újabb súlyos csapást szenvedett.  Addig is, amíg ismét fogadóképes lesz e gyönyörű ország fedezzünk fel új üdülési lehetőségeket! Hasonlóakat, vagy egészen másokat!

Míg korábban a zavargások nem igazán érintették az ország gazdasága számára fontos tengerparti turizmust, a mára kialakult biztonsági helyzet nyomán - a helyzet változásáig – legfeljebb saját felelősségünkre utazhatunk Egyiptomba. Az egyiptomi utazás tehát most bizonytalan ideig nem ajánlott, charter gépek sem indulnak. Mégha hamarosan jóra fordulna is minden, ez mégsem vígasz azoknak, akik ezekben a hetekben szerettek volna Egyiptomba utazni.  A Magyar Külügyminisztérium ugyanis 2013 augusztus 17-től Egyiptom teljes területét  az „I - Utazásra nem javasolt országok és térségek” biztonsági kategóriába sorolja. Ez azt is jelenti, hogy az Egyiptomra kötött utasbiztosítások érvénytelenek. Akik még nem kezdték meg utazásukat, de már megkötötték utasbiztosításukat, ennek árát biztosítójuktól visszakapják.

Ám utazni kell, s  eltántoríthatatlan világjáróink máris online utazási fórumokon csereberélnek ötleteket, javasolnak egymásnak Egyiptomot kiváltó úticélokat. Az utazási irodák is egyre-másra rukkolnak elő alternatív desztinációs kínálattal.  Sokan, magyarok s külföldiek egyaránt választják például Törökországot, Görögországot, Tunéziát, illetve Bulgáriát kedvenc Egyiptomuk helyett. Azért a „helyettesítő” országokban sem feltétlenül felhőtlen a biztonsági helyzet, érdemes tehát utazásunk megtervezésekor alaposan tájékozódni az éppen aktuális helyi körülményekről. Tájékoztatásul egy rövid körkép a legfrisebb információkkal (melyek bármikor változhatnak):

Tunézia: Az ország a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik. A turisztikai zónák eddig is hatékony védelmét az elmúlt hetekben megnövekedett (regionális és helyi szintű) fenyegetettség hatására tovább erősítették a hatóságok, ezekben a körzetekben a nyugalom jelenleg is biztosított. Szervezett program keretében Tozeur régió (már) felkereshető, Djerba szigete továbbra is biztonságos szervezett utak keretében.  Tuniszban feltételezett szélsőséges szalafista fegyveresek július 25-én meggyilkolták Mohamed Brahimi ellenzéki politikust, az ennek (és regionális folyamatok) nyomán kialakult politikai és belbiztonsági válság elhúzódik a kormányoldal és az ellenzék közötti folyamatos párbeszéd ellenére. A fentiekre figyelemmel a tunéziai tartózkodás továbbra is fokozott figyelmet igényel a magyar állampolgárok részéről. A Külügyminisztérium kéri, hogy ne szervezzünk egyéni utazást, különösen az országnak a szervezett turizmus központjaitól távolabb eső vidékeire, mert ezzel személyes biztonságunkat, testi épségünket veszélyeztetjük.

Görögország: Az általános biztonsági helyzet Görögországban stabil, azonban a gazdasági válság következményeként viszonylag gyakoriak a munkabeszüntetések, kisebb-nagyobb tüntetések; a közszolgáltatások leállása esetenként a magyar turistákat is érintheti, nehezedhet a ügyintézés. A sztrájkokat mindössze néhány nappal előbb jelentik be, de gyakran előfordulhatnak spontán tüntetések is. Az ebből fakadó kisebb-nagyobb fennakadásokkal továbbra is számolni lehet.  A Külügyminisztérium felhívja az utazók figylemét, hogy az Észak-görögországi Kilkis és Chalkidiki régiók környékén évek óta fordulnak elő tiltakozások, melyek lokális jellegűek, nem terjednek át a kedvelt nyaraló övezetekbe, de az estenkénti útlezárások érinthetik a környéken autóval közlekedő turistákat is.

Javasolt, hogy utazásunk előkészítésekor, illetve folyamán legyünk figyelemmel az esetleges közlekedési sztrájkokra. Miután a demonstrációk túlnyomórészt Athén központjára korlátozódnak, így javasolt, hogy a fővárosban tartózkodó turisták és az itt élő magyar állampolgárok folyamatosan tájékozódjanak az aktuális hírekről, az esetleges tömegmegmozdulások helyszínét kerüljék el. Az aktuális lezárásokról, illetve a tömegmegmozdulásokkal és munkabeszüntetésekkel kapcsolatos legfrissebb információkról, az idegen nyelveket beszélő érdeklődök a  : www.apergia.gr/index.php görög és korlátozott mértékben angol nyelven is rendelkezésre álló honlapon tájékozódhatnak. A gondtalan nyaralás érdekében minden esetben ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Törökország: Az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába tartozik.

Az idei nyárelőn Törökország több városában is sor került olyan tüntetésre, tömegrendezvényre, amelyen a résztvevők esetenként súlyos sérüléseket szenvedtek. A rendőrség beavatkozott, számos embert letartóztattak. Ilyen eseményekre került sor többek között Ankara Kizilay városrészében, Isztambulban a Taksim téren és Besiktas városrész több pontján, valamint Izmirben, Adanában, Bursában és Bodrumban is. Hasonló események megismétlődését nem lehet kizárni - derül ki a Külügyminisztérium legfrissebb tájékoztatójából.

A Külügyminisztérium Délkelet-Törökország egésze esetében fokozott óvatosságra inti az utazókat. Felhívja a magyar állampolgárokat, hogy csak a legszükségesebb esetben utazzanak a délkelet-anatóliai térség következő tartományaiba: Hakkari, Sirnak, Siirt, Tunceli, Van, Diyarbakir. A térségben 2011. júniustól fokozódtak az összecsapások a kormányerők és illegális fegyveres csoportok között. A merényletek a térségben több civil áldozatot is követeltek. Egyes területeket érint a szír kormányerők és a felkelők közötti fegyveres harc határtérségbe való átterjedése is.  A Külügyminisztérium Délkelet-Törökország tekintetében felhívja a magyar állampolgárokat, hogy csak a legszükségesebb esetben utazzanak a következő tartományok szíriai határ menti részeibe: Hatay, Kilis, Gaziantep, Mardin; továbbá egyáltalán NE/NE utazzanak Sanliurfa tartomány szíriai határ menti részeibe. A szír kormányerők és a felkelők összecsapásai az elmúlt hetekben átterjedtek a török-szír határövezetre is.

Jordánia: Jelenleg a konfliktusoktól terhelt közel-keleti térségben Jordánia a legbiztonságosabb országok egyike, ahova évente nagyszámú külföldi turista látogat el.  A közbiztonság jó, a hatóságok a szállodák, középületek, turistahelyek védelmére külön gondot fordítanak, odafigyelnek a turisták zavartalan és biztonságos tartózkodására. Óvatosság indokolt Amman óvárosának egyes területein, pl. a Hashimiyah tér és a Római Színház környékén, valamint a sűrűn lakott, hátrányos helyzetű lakónegyedekben, ahol előfordulhatnak kisebb fajsúlyú, köztörvényes bűncselekmények. A mecsetekben általában nem veszik jó néven nem muszlim vallásúak látogatását, de ha ilyenre sor kerül, a szerény, egyszerű, nők esetében a felsőtestet, a hajat és a végtagokat elfedő öltözet, kendő javasolt. Tartsuk be a viselkedésre, öltözködésre, fotózásra vonatkozó előírásokat, amelyeket célszerű előzetesen megérdeklődni. Embereket előzetes engedélyük nélkül ne fényképezzünk. A szíriai polgárháborús helyzet fokozódása miatt a Külügyminisztérium nem javasolja az ország Szíriával határos északi felébe történő utazást, beleértve a kedvelt turista-látványosságnak számító Umm Qais/Gadara mellett található római kori romvárost. A szíriai események kihatással lehetnek Jordániára, ezért utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális biztonsági helyzetről.

Forrás és további információ:

Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon!

Utasbiztosítások külföldi utazáshoz


Minőségi online utasbiztosítások, átfogó védelemmel, amelyek segítséget nyújtanak világszerte, mindenütt és mindenkor az Ön biztonságáért

Utasbiztosítások megtekintése

DÍJSZÁMÍTÁS

© Allianz Worldwide Partners 2019 - Minden jog fenntartva

Mondial Assistance Csoport büszke arra, hogy egyéneket és családokat szükségleteiknek megfelelő asszisztencia szolgáltatásokkal és utasbiztosításokkal láthat el. A kor igényeihez igazított, minőségi védelmet nyújtó utasbiztosítási termékeink a korábbinál több szolgáltatást tartalmaznak, megfizethető áraink azonban a devizaárfolyam kilengéstől függetlenül változatlanok. 2017-ben közel 50 ezer szavazat alapján az Év Utazási Biztosítója a cégcsoport magyarországi fióktelepe, a Mondial Assistance lett, 2018-ban pedig újabb jelentős szakmai elismerés, a Magyar Biztosítási Terméknagydíj odaítélése bizonyítja társaságunk szakértelmét és felkészültségét.

Az AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelep (székhelye: 2040 Budaörs, Szabadság út 117., nyilvántartását vezető bíróság: Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága, Cégjegyzékszáma: 13-17-000129, adószáma 23837324-1-13)  mint a Mondial Assistance Magyarország, a párizsi Registre de Commerce des Sociétés -nél 519 490 080 kereskedelmi regisztrációs számmal bejegyzett AWP P&C S.A. (főiroda: FR-93400 Saint-Ouen, Rue Dora Maar 7.) biztosító társaság fióktelepe.