Vissza a természethez  – Csak ruháinkat veszíthetjük!

Nudista strandon, naturista telepen, vagy bárhol a természet lágy ölén, puha tengerparti fövenyen  mezítelenül heverészni, hűs,  simogató hullámokban ruhátlanul úszni, vitorlázni, árnyas fák közt fesztelenül mesztelenül túrázni, biciklizni, a természettel eggyé válni: nos, ez a maga a földi Paradicsom.

"A naturizmus vagy nudizmus jellemzően azt jelenti, hogy emberek meztelenül vannak együtt (általában vegyes nembeli) csoportokban olyan tevékenység végzése közben, amelynél a meztelenséget nem tartjuk szükségesnek" - áll a Wikipedia szócikkének meghatározásában. A tévhitekkel ellentétben  a ruhátlanoknak nem a megbotránkoztatás vagy a figyelemfelkeltés a céljuk, és nem is szexuális indítékok vezérlik őket - egyszerűen csak szeretnek mezítelenül lenni, ily módon is közelebb kerülve a természethez. Nudistát és naturistát az különbözteti meg, hogy, míg előbbi csak időnként - például a strandon -  alkalmilag választja a ruhátlanságot, addig utóbbi számára mindez egy életfilozófiába illeszkedik bele, gyakran környezettudatosságot, olykor vegetarianizmust, vagy egyszerűen a természettel való szorosabb viszonyt foglalva magába. A naturisták  többnyire odafigyelnek a testükre, sportolnak, egészségesen táplálkoznak, tudatosan óvják környezetüket, természetes anyagokból ruházkodnak, nem isznak és nem dohánynak.

A naturizmus VIII. Edward angol király és szerelme, Wallis Simpson jóvoltából a horvátországi Rab szigetén honosodott meg. A helyi hatóságok 1936-ban engedélyezték a mezítelen fürdőzést és napozást a sziget Kandarol nevű területén. Rabon ekkor indult virágzásnak a nudizmus, s a sziget a nemzetközi naturizmus berkeiben egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Ám írásos emlékek tanusága szerint Rab-szigeten már az angol király fürdőzése előtt is volt hagyománya a naturizmusnak: a rabi naturista strandot a 19-20. század fordulóján nyitották meg.

Virágzó naturista mozgalom működik Németországban, különösen a volt Kelet-Németországban (ott FKK-nak, Freikörperkulturnak, azaz a szabad test kultúrájának nevezik), Franciaországban, Hollandiában, és számos más országban is léteznek hasonló szervezetek. Ázsia nagy részén viszont szinte ismeretlen a naturizmus, A társas mesztelenséget számos kultúrában megtaláljuk, különösen a társas fürdőzés, kempingezés formájában. Tipikus naturista tevékenységek a napozás, a kirándulás és a sport, ám sok naturista – amikor csak teheti - munka és egyéb foglalatosság közben is inkább a ruhátlanságot választja.

Az első ismert szervezett naturistaklub, a Freilichtpark (Szabad Fény Park) Hamburg mellett nyílt meg 1903-ban. Németországban az 1920-as években terjedt el a naturista mozgalom, az USA-ban először az 1930-as években bukkant fel társas naturizmus, magánklubok és kempingek formájában. Kanadában először 1939-ben jelent meg. A második világháború után terjedt el világszerte, Magyarországon 1983-ban jegyezték be az első naturista szervezetet. A naturizmus napjainkban a többi mediterrán országban is igen népszerűvé vált: a turistákat erre kialakított naturista központokban, telepeken, szállodákban, sőt „mezítelen” hajós túrákon fogadják.  A korábban a legtöbb helyen tiltott nudizmus pedig egyre kedveltebb Európában, számos tengerparton különítenek el strandokat a meztelen fürdőzés és napozás kedvelőinek. Az „au naturel” napozás szerelmeseit Európában kizárólag a bőség zavara hozhatja zavarba.

További információ:

Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon!

Utasbiztosítások európai utazáshoz


Minőségi utasbiztosítások európai utazáshoz, városlátogatáshoz, hosszú hétvégéhez vagy tengerparti nyaraláshoz. Akár Autó-motor asszisztenciával!

Utasbiztosítások megtekintése

DÍJSZÁMÍTÁS

© Allianz Worldwide Partners 2019 - Minden jog fenntartva

Mondial Assistance Csoport büszke arra, hogy egyéneket és családokat szükségleteiknek megfelelő asszisztencia szolgáltatásokkal és utasbiztosításokkal láthat el. A kor igényeihez igazított, minőségi védelmet nyújtó utasbiztosítási termékeink a korábbinál több szolgáltatást tartalmaznak, megfizethető áraink azonban a devizaárfolyam kilengéstől függetlenül változatlanok. 2017-ben közel 50 ezer szavazat alapján az Év Utazási Biztosítója a cégcsoport magyarországi fióktelepe, a Mondial Assistance lett, 2018-ban pedig újabb jelentős szakmai elismerés, a Magyar Biztosítási Terméknagydíj odaítélése bizonyítja társaságunk szakértelmét és felkészültségét.

Az AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelep (székhelye: 2040 Budaörs, Szabadság út 117., nyilvántartását vezető bíróság: Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága, Cégjegyzékszáma: 13-17-000129, adószáma 23837324-1-13)  mint a Mondial Assistance Magyarország, a párizsi Registre de Commerce des Sociétés -nél 519 490 080 kereskedelmi regisztrációs számmal bejegyzett AWP P&C S.A. (főiroda: FR-93400 Saint-Ouen, Rue Dora Maar 7.) biztosító társaság fióktelepe.