Utazzunk másképp! - Az én házam, a Te várad

Vakációzni vágyók figyelem! Ha Ön az idei nyári szezon kellős közepén is úgy érzi sohasem fog sütkérezni a francia riviérán, Velencei gondolán átsuhanni a Sóhajok hídja alatt, megmártózni a londoni Trafalgár-tér forgatagában, netán nagyot harapni a new yorki Big Apple-be, akkor kitűnő hírrel szolgálhatunk: Csak tessék választani, a pénz nem számít!

Francia nyaraló, olasz villa, londoni ház hátsókerttel, new yorki apartman mind csak Önre várnak! Méghozzá teljesen ingyen – tényleg! Egyetlen kicsi apróság csupán: Míg Ön a Földközi-tengerben lubickol, várost néz Londonban, vagy csemetéivel az Empire State Building tetejére caplat fel, addig nyári szálláshelyük tulajdonosai gyerekeikkel, vagy barátaikkal épp az Ön otthonában helyezik magukat tökéletes kényelembe. Üdvözöljük a lakáscserélők egyre népesebb táborában!

A szálloda már különben sem trendi, lakást-házat-autót cserélni viszont nagyon is. Lássuk be, a szállodai reggeli unalmas és méregdrága, a helybéliek kedvenc kávézójának cappuccinója és friss-illatos croissantja viszont csodálatos és pénztárca kímélőbb. Tán nem is gondolnák, de sok utazásra áhítozó külföldi alig várja, hogy Önnel nyaralás céljából otthont cseréljen! Jó félévszázada még csak kisfizetésű ám sok iskolai szünidővel rendelkező, más kultúrák iránt érdeklődő pedagógusok csereberéltek, mára viszont a nemzetközi turizmusban rangos helyet foglal el a leginkább „home exchange-ként“ ismert alternatív üdülési forma, melyben zömmel közép-, és felső középosztályú családok kívánják jó minőségű, de akár luxus otthonaikat és-vagy nyaralóikat máshol másokéra elcserélni kiolthatatlan utazási szomjuk csillapítására.

Az Intervac Home Exchange Holiday Service az egyik legrégebbi, makulátlan hírnevű európai üdülési célú lakáscsere szolgálat. A hetven euróba kerülő, egyéves Intervac tagságért otthonunk egy évig szerepelhet az Intervac online adatbázisában és korlátlan számú cserét köthetünk.

Intervac tagnak a szervezet honlapján, online lehet jelentkezni. Tagságunk visszaigazolása után nyomban kitölthetjük online adatlapunkat, s feltölthetjük lakásunk, házunk, lakókörnyezetünk fotóit, azaz néhány kattintással saját profilt készíthetünk. Ezt követően máris számíthatunk tagtársaink ajánlataira – a világ összes tájékáról. Mivel honfitársaink még kevéssé ismerik, illetve fogadják el ezt az utazási lehetőséget, egyelőre kevesen vagyunk magyarok az Intervac adatbázisában. A magyar tagok tehát -jelenleg– kitűnő „piaci pozíciónak“ örvendenek Intervac berkekben ugyanis sokkal nagyobb Magyarország iránt a külföldi érdeklődés mint a magyarországi cserekínálat.

Pedig nekünk magyaroknak különösen kedvező ez az üdülési-utazási forma, hiszen üdüléskor az egyik legnagyobb költség a szállás. Étkezni, közlekedni, belépőjegyet váltani viszont itthon is kell. Az odautazás a másik jelentősebb kiadás, ám a fapados repülőtársaságok korában ma már a korábbinál jóval kedvezőbb áron lehet utazni, főleg ha jó előre megváltjuk a jegyünket. Még jobban járunk, ha cserepartnerünkkel, nemcsak otthont, de autót is cserélünk. Még ha repülővel szükséges is utaznunk, az üdülés helyszínén lehetőségeink egy csereautóval megsokszorozódnak.

Az Intervac egy nemzetközi, párizsi székhelyű szervezet, amely 1953 óta világszerte családok ezreinek teszi elérhetővé az utazást és kapcsol össze különböző kultúrájú embereket. A szervezet világszerte több mint 30.000 taggal működik: Európától Ausztráliáig, Izlandtól a Dél-Afrikai Köztársaságig. A folyamat lényege, hogy két család, vagy személy az interneten keresztül megállapodik az üdülés időpontjában. Ezt követően levelezés, vagy telefon, vagy az internet útján minden szükséges információt közölnek egymással, erről írásos megállapodást kötnek e-mail-ben, és máris lehet menni nyaralni. Az üdülés történhet iskolai szünetben, húsvétkor, karácsonykor, azaz bármikor. Megállapodhatunk egy-két-három hétre, de akár hat hónapra is. Gépkocsit is cserélhetünk. Mód van csak gyerekek cseréjére is, ami nekünk magyaroknak is kitűnő nyelvtanulási lehetőség. A home exchange üdülési formával szinte helybéliként élvezhetjük más országok, tájak, emberek, kultúrák sajátos világát.

Ez az utazási forma a bizalmi elven alapszik. Előfordulhat például, hogy nem is találkozunk cserepartnerünkkel, hiszen a másik fél ugyanazzal a repülővel érkezik, mint amivel mi menni fogunk. De számosan vannak olyanok, akik szívesen találkoznak személyesen is cserepartnerükkel, 1-2 közös napot is eltöltve jövet-menet.

Mire ügyeljünk indulás előtt?

  • Még a csereszerződés megkötése előtt ismerkedjünk meg kicsit közelebbről cserepartnerünkkel. Email, illetve skype segítségével ez gyerekjáték.
  • Alaposan kérdezzük ki egymást a kiszemelt csereotthon konkrét környezetével, állapotával, felszereltségével kapcsolatban.
  • Alapszabály, hogy a cseréről kössünk írásbeli megállapodást. Az Intervac honlapján találunk megállapodás mintát és hasznos tippeket arról, hogy cserepartnerünkkel konkrétan mi-mindenben állapodjunk meg. Ezekhez magunk is hozzátehetjük saját kéréseinket, kívánságainkat.
  • Legyen megfelelő otthon-, és autócsere esetén - gépjármű biztosításunk. Utasbiztosítás kötésekor pedig érdemes olyat vásárolnunk, amelynek felelősségbiztosítási fedezete is van.
  • Az adott szó kötelez. Ha már írásban megállapodtunk partnerünkkel, akkor kötelességünk a megállapodott időpontban a lakást, vagy házat partnerünk rendelkezésére bocsátani. Ha mégsem tudnánk utazni, akkor el kell mennünk rokonokhoz, ismerősökhöz illetve más megoldást kell találnunk, mert e szabály megsértésének – a rendkívüli élethelyzetek kivételével – következményei vannak. A cseremegállapodást megszegő tagot az Intervac kizárhatja a cserelehetőségből és a megállapodás alapján – pl. felelősségbiztosítás híján - polgári peres eljárásban a partner érvényesítheti az elmaradt üdüléssel felmerült költségeit. A szerződés aláírása előtt tehát alaposan tekintsük át az Intervac működési szabályzatát is, illetve ha bármilyen kérdésünk, aggályunk van, szívesen válaszolnak az Intervac országképviselői is.

Néhány egyéb lakáscsere lehetőség:

Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon! A Mondial Assistance termékei közül ajánljuk az alábbi utasbiztosításokat:

Utasbiztosítások külföldi utazáshoz


Minőségi online utasbiztosítások, átfogó védelemmel, amelyek segítséget nyújtanak világszerte, mindenütt és mindenkor az Ön biztonságáért

Utasbiztosítások megtekintése

DÍJSZÁMÍTÁS

© Allianz Worldwide Partners 2019 - Minden jog fenntartva

Mondial Assistance Csoport büszke arra, hogy egyéneket és családokat szükségleteiknek megfelelő asszisztencia szolgáltatásokkal és utasbiztosításokkal láthat el. A kor igényeihez igazított, minőségi védelmet nyújtó utasbiztosítási termékeink a korábbinál több szolgáltatást tartalmaznak, megfizethető áraink azonban a devizaárfolyam kilengéstől függetlenül változatlanok. 2017-ben közel 50 ezer szavazat alapján az Év Utazási Biztosítója a cégcsoport magyarországi fióktelepe, a Mondial Assistance lett, 2018-ban pedig újabb jelentős szakmai elismerés, a Magyar Biztosítási Terméknagydíj odaítélése bizonyítja társaságunk szakértelmét és felkészültségét.

Az AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelep (székhelye: 2040 Budaörs, Szabadság út 117., nyilvántartását vezető bíróság: Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága, Cégjegyzékszáma: 13-17-000129, adószáma 23837324-1-13)  mint a Mondial Assistance Magyarország, a párizsi Registre de Commerce des Sociétés -nél 519 490 080 kereskedelmi regisztrációs számmal bejegyzett AWP P&C S.A. (főiroda: FR-93400 Saint-Ouen, Rue Dora Maar 7.) biztosító társaság fióktelepe.