A dalmát szigetvilág gyöngyszemei: Brač

Szeptemberben is gyönyörű az Adria! Már nincsen tömeg, de még meleg van, ideális környezetet kínálva a nyugalomra áhítozóknak. Az aktív kikapcsolódásra vágyóknak pedig számos Brač-szigeti városka és település kínál kitűnő kiindulópontot kiránduláshoz, sportoláshoz, szórakozáshoz magán a szigeten, a parton, és a szomszédos dalmát szigeteken egyaránt.

A szőlők és olajfák szigeteként is ismert Brač az Adria harmadik legnagyobb szigete. Splittel szemben, a szárazföldtől 10 km-re fekszik. A szigetre naponta járnak kompok Splitből és Makarskából. Nagy fenyvesek és szőlőhegyek borítják. A szigeten kimagasodik a 778 m magas Vidova Gora hegy. Tengerpartja aprókavicsos, lassan mélyülő, találunk azonban homokos strandokat is. Érdekes tájak, kis halászfalvak, jó kirándulási lehetőségek Splitbe és a környező kis szigetekre, teszik változatossá az üdülést.

Brač számos lehetőséget tartogat a nyugodt pihenésre vágyó vendégek részére, így az olyan kisebb településeken, mint Milna, Supetar vagy Bobovišća mindenki megtudhatja milyen az igazi háborítatlan nyaralás. Akik szeretnék megismerni egy hamisítatlan halászfalu hangulatát, mindenképpen látogassanak el a Lovrečina-öbölben található Postirába.

A szigeten bányászott fehér mészkő világhírnevet szerzett Brač-nak. A világ számos híres épülete - például a Fehér Ház, a berlini Reichstag vagy a bécsi Parlament - az itt bányászott kőből készült. Már a régi rómaiak is ismerték a helybéli kő minőségét és városok, amfiteátrumok, templomok, paloták és sírok építésére használták egész Dalmáciában.

Brač klímája mediterrán. A téli hőmérséklet 9 °C körül mozog, míg nyáron az átlaghőmérséklet 25 °C. A tengerparti területek és az 500 méternél magasabb helyek jelentős hőmérsékleti különbségeket mutatnak. Ma csak a sziget negyedét borítja erdő, főként az őshonos Aleppo fenyő (Pinus halapensis) amely akár 300 méter, illetve a fekete fenyő (Pinus nigra dalmatica) amely akár 40 méter magasra is megnő. Több mint 130 madárfaj él a szigeten, a háziállatok közül a kecske a sziget szimbóluma ősidők óta, és a juhok.

A Splittel kompjárattal összekötött, könnyen megközelíthető Supetar 1827 óta a sziget fővárosa. Az északi parton lévő Sutivan városka egyre inkább fürdővárossá fejlődött. Supetarnak jelentős történelmi, kulturális és idegenforgalmi múltja van Nevezetességei: a kikötőben látható velencei bástya a XV. századból és a reneszánsz Natali palota. Az üdülést szép parkok, fenyőerdős, fürdésre alkalmas kavicsos öblök teszik kellemessé.

Érdemes a tengerparttól kicsit beljebb is barangolni. A Postiré-től mindössze 3 km-re lévő Dol egy bájos kis falu kövezett utcákkal, egy ódon templommal és egy-két „konobas“-val, azaz hagyományos kisvendéglővel. Dol lakosainak megélhetését a föld nyújtja: kitűnő minőségű olajbogyót, zöldséget és gyümölcsöt termesztenek, valamint borkészítéssel is foglalkoznak.

Brač számos lehetőséget tartogat a nyugodt pihenésre vágyó vendégek részére is, így az olyan kisebb településeken, mint Milna, Supetar vagy Bobovišća mindenki megtudhatja milyen az igazi háborítatlan nyaralás. Akik szeretnék megismerni egy hamisítatlan halászfalu hangulatát, mindenképpen látogassanak el a Lovrečina-öbölben található Postirába.

A kimondottan exkluzív nyaralóhelynek számító Bol Brač déli oldalán fekszik. Közvetlen közelében található a horvát Adria egyik legkáprázatosabb strandja - a tengerbe több mint 630 m hosszan benyúló kavicsos földnyelv, Zlatni Rat, a szörfözés és a vízisportok szerelmeseinek valóságos zarándokhelye.

Ami pedig a gasztronómiát illeti, a hagyományos dalmát ételek mellett, Brač saját ételkülönlegességekkel is büszkélkedhet. Ősidők óta ismert a szopós, füvet még nem kóstolt brač-i bárány. Egy másik specialitás a butalac – az illatos fűvel bedörzsölt és borral vagy prosecco-val meglocsolt töltött bárányláb. Vagy a janjeci tingul (párolt bárány), melyet „Teca” serpenyőben készítenek el. Hagyományos lélekmelegítő a smutica, mely 4/5 rész friss kecsketejből és 1/5 rész vörösborból készül.

További információ:

Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon!

Utasbiztosítások európai utazáshoz


Minőségi utasbiztosítások európai utazáshoz, városlátogatáshoz, hosszú hétvégéhez vagy tengerparti nyaraláshoz. Akár Autó-motor asszisztenciával!

Utasbiztosítások megtekintése

DÍJSZÁMÍTÁS

© Allianz Worldwide Partners 2019 - Minden jog fenntartva

Mondial Assistance Csoport büszke arra, hogy egyéneket és családokat szükségleteiknek megfelelő asszisztencia szolgáltatásokkal és utasbiztosításokkal láthat el. A kor igényeihez igazított, minőségi védelmet nyújtó utasbiztosítási termékeink a korábbinál több szolgáltatást tartalmaznak, megfizethető áraink azonban a devizaárfolyam kilengéstől függetlenül változatlanok. 2017-ben közel 50 ezer szavazat alapján az Év Utazási Biztosítója a cégcsoport magyarországi fióktelepe, a Mondial Assistance lett, 2018-ban pedig újabb jelentős szakmai elismerés, a Magyar Biztosítási Terméknagydíj odaítélése bizonyítja társaságunk szakértelmét és felkészültségét.

Az AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelep (székhelye: 2040 Budaörs, Szabadság út 117., nyilvántartását vezető bíróság: Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága, Cégjegyzékszáma: 13-17-000129, adószáma 23837324-1-13)  mint a Mondial Assistance Magyarország, a párizsi Registre de Commerce des Sociétés -nél 519 490 080 kereskedelmi regisztrációs számmal bejegyzett AWP P&C S.A. (főiroda: FR-93400 Saint-Ouen, Rue Dora Maar 7.) biztosító társaság fióktelepe.