Télből a nyárba - Rabul ejtett Dominika!

A Karib-tenger szívében található Dominikai Köztársaságot Kolombusz Kristóf fedezte fel több mint 500 éve. Kuba után Dominika a második legnagyobb sziget a Nagy Antillákon. Az igazi trópusi paradicsom klímája egész évben alkalmas a pihenésre, a fehér homokos tengerpart, az ízletes és változatos karib konyha, az emberek vidámsága, vendégszeretete és természetesen a karibi zene ejti rabul az idelátogatókat. Ez alól jómagam sem voltam kivétel!

Télből a nyárba! Ezt a fantasztikus élményt először a Dominikai Köztársaságban éltem át. Egy január eleji napon Budapestről sűrű hóesésben indultunk és 10 óra múlva helyi idő szerint délután 4 óra körül 29 fok és vanilia illatú szellő fogadott bennünket Puerto Plata repülőterén. Higgyék el nagyon hamar meg lehet szokni. Bár az északi részen az Atlanti óceán hullámai fodrozódnak, azért minden részletéből a karibi feeling árad.

Kirándulásaink egyikén lerepültünk délre La Romana városkába és Saona szigetére. La Romanaban a hegytetőre építettek egy 17. századi spanyol falut, természetesen üdülővendégek részére. A házak falára lerakódott salétrom is eredetinek tűnik, persze minden elképzelhető, de mégis emberléptékű luxussal felszerelve. A házak személyzettel együtt bérelhetők napi 1.000 dollártól kezdődően. Ottlétünk idején éppen ott pihente ki fáradalmai Madonna, Tom Jones és Jean-Paul Belmondo is. Utóbbival a piactéri kávézóban életnagyságban találkoztunk.

Az üdülőfaluból 1860 lépcső vezet le egy folyóhoz (ez azért húzós volt), ahonnan gyorsmotorcsónakkal vittek ki bennünket Saona szigetére, ami még érintetlen. Nem is engedélyeznek semmilyen építkezést. Persze az „all inclusive” vendéglátást itt is megoldják, telepítik a dínom-dánomhoz szükséges mindenféle jót. És persze mi más szólna, mint élőzene. A banda is utazik a vendégekkel.

Valószínű, hogy előző életemben valahol ezen a tájon élhettem, mert elvarázsolt minden. Ennek eredményeképpen néhány évvel később vissza is tértünk Dominikába és ezúttal Punta Canaba, hogy a Karib tengeri részen is eltölthessünk egy szép vakációt.

A tengerpartról, szállodákról már sokan meséltek. Engem az a hangulat, életérzés varázsolt el, ami nap mint nap érezhető. Az emberek vidámak és akár az utcán is megállnak táncolni, ha valahol kiszűrődik a zene, majd tovább mennek. Bár nagy többségük szegény, de éhezni szinte lehetetlen, mert több, mint 100 féle zöldség, gyümölcs terem, jó részük vadon is. Egy helyi idegenvezető mesélte, hogy a dominikai ember olyan, ha véletlenül 3 napra való jövedelemhez jut, akkor a következő két nap nem dolgozik. Az meg azért sokat elárul, hogy a legnehezebb munkát, a cukornád aratást, a szomszédos Haitiból érkező vendégmunkások végzik.

Az is sugall egyet s mást, hogy a halálozási okok között a szívinfarktus 0,5 %-kal az utolsó helyek egyikén szerepel, míg a vezető ok a májzsugor. Szó se róla rum az sok és sokféle van arrafelé. Tisztán vagy rafinált koktélokhoz öntve, kinek-kinek az ízlése szerint.

De nem csak az európai vagy éppen amerikai turisták kedvelik ezt a vidéket, hanem például a kék bálnák is. Minden évben lejönnek északról január-február környékén, hogy ebben a kellemes, meleg tengerben hozzák világra utódaikat. Ekkor persze a bálnales a sláger. A helybéliek már ismerik a bálnák szokásait, így viszonylag jól eltalálják az időpontot a kiránduláshoz. Különleges látvány 30-50 méterrőlmegpillantani ezeket a hatalmas állatokat, amint természetes környezetükben, a bámuló turistákkal mit sem törődve méltóságteljesen úsznak el mellettünk.

További információ:

Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon!

Útlemondási biztosítások


Optimális védelem előre nem várt eseményekre az utazás előtt vagy alatt. Online köthető, utasbiztosítással vagy anélkül.

Útlemondási biztosítások megtekintése

DÍJSZÁMÍTÁS

© Allianz Worldwide Partners 2019 - Minden jog fenntartva

Mondial Assistance Csoport büszke arra, hogy egyéneket és családokat szükségleteiknek megfelelő asszisztencia szolgáltatásokkal és utasbiztosításokkal láthat el. A kor igényeihez igazított, minőségi védelmet nyújtó utasbiztosítási termékeink a korábbinál több szolgáltatást tartalmaznak, megfizethető áraink azonban a devizaárfolyam kilengéstől függetlenül változatlanok. 2017-ben közel 50 ezer szavazat alapján az Év Utazási Biztosítója a cégcsoport magyarországi fióktelepe, a Mondial Assistance lett, 2018-ban pedig újabb jelentős szakmai elismerés, a Magyar Biztosítási Terméknagydíj odaítélése bizonyítja társaságunk szakértelmét és felkészültségét.

Az AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelep (székhelye: 2040 Budaörs, Szabadság út 117., nyilvántartását vezető bíróság: Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága, Cégjegyzékszáma: 13-17-000129, adószáma 23837324-1-13)  mint a Mondial Assistance Magyarország, a párizsi Registre de Commerce des Sociétés -nél 519 490 080 kereskedelmi regisztrációs számmal bejegyzett AWP P&C S.A. (főiroda: FR-93400 Saint-Ouen, Rue Dora Maar 7.) biztosító társaság fióktelepe.