Utazzunk másként

„Önkéntes turisták” egy jobb világért

Világszerte egyre többen vágynak többre, másra a pihenés ideje alatt mint a lustálkodós, a hasunkat a napon süttetős, koktél szürcsölős totális kikapcsolódásra. Egyre több világjáró kerekedik fel, hogy valahol a világ túlsó végén iskolát építsen, angolt tanítson, beteget ápoljon, vagy éppen gorillát mentsen.

Ők az úgynevezett “volunturisták”, azaz önkéntes turisták, akik a megszokott turista látványosságok helyett inkább szeretnének távoli kultúrákkal a szó szoros értelmében testközelből barátkozni, a helybéli lakossághoz követlen emberi kapcsolatok révén közelebb kerülni, saját munkájukkal sorsuk jobbításához sajátkezűleg is hozzájárulni. A karitatív turizmus, az “önkéntes segítő utazás” az idegenforgalom egyik legyorsabban bővülő területe. Magyarországon még kevésbé ismert utazási forma, de már hazai nonprofit szervezetek is közvetítenek magyar utazókat önkéntes programokra a világ különböző részeire.

Hogyan fogjunk hozzá?

Az önkéntes turistáskodás alaposabb és hosszabb előkészületeket igényel mint a hagyományos világlátás. Néhány alapvető kérdés, amelyre válaszolnunk kell:

 • Alkalmasak vagyunk-e önkéntes turistának?
 • Hogyan válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb programot, amikor világszerte többtízezer program csalogat bennünket?
 • Hogyan készüljünk fel utazásunkra?
 • Hogyan dolgozzuk majd fel várhatóan markáns tapasztalati és érzelmi élményeinket?

Valamint az utazás követően az itthoni újra beilleszkedésre is fel kell készülnünk.

Nem szabad elhamarkodottan dönteni! Első lépésként valójában önmagunkba szükséges elmélyednünk, a jó döntések meghozatalához pengeéles önismeret szükséges. Ez egy olyan komoly döntés, amely közérzetünket, jóllétünket, pénztárcánkat egyaránt jelentősen érinti.

Néhány hasznos tipp a VolunTourism.org portál kínálatából:

 • Határozzuk meg önkéntes turistáskodásunk pontos célját. Valójában miért választjuk a világlátásnak éppen ezt a formáját?
 • Mérjük fel saját segítő készségeinket és kapacitásainkat. Ennek nyomán határozhatjuk meg, hogy milyen szolgáltatásokat tudnánk nyújtani, illetve, hogy e szolgáltatások hogyan felelhetnének meg a különféle karitatív programok szükségleteinek, kívánalmainak.
 •  A lehető legőszintébben kell megválaszolnunk az alábbi tíz kérdést:
  1. Mik a minimális személyes szállás igényeim? (Szükségem van folyó vízre? Saját ágyra? Saját szobára?)
  2. Mennyi pénzem van egy önkéntességel összekapcsolt utazásra? (Mennyit engedhetek meg magamnak anélkül, hogy az utazás során állandóan pénzszűke miatt aggódnék?)
  3. Az utazásom hány százalékát kívánom önkéntes munkára fordítani és hány százalékában utazni, turistáskodni?
  4. Mennyire vagyok érzékeny a nyomorra, éhezésre, egészségügyi problémákra, stb. (Például mentálisan és érzelmileg képes vagyok-e feldolgozni sérült, nyomorék vagy súlyosan alultáplált gyermekek látványát?)
  5. Mennyire vagyok képes a szélsőséges időjárás elviselésére? (Például, gondot jelent-e számomra a sivatagi hőség? Vagy a sarkvidéki hideg? Avagy az esőerdők magas páratartalma?
  6. Vannak-e különleges étkezési igényeim? (Például, bármit meg tudok enni, amit elém tesznek? Vagy csak vegetariánus ételeket? És mi a helyzet az étel allergiákkal?)
  7. Utazás során mennyire tudok emberekkel kommunikálni? (Például, nem okoz gondot számomra, hogy bárkivel, bárhol szóba elegyjek, függetlenül attól, hogy kivel állok szemben? Vagy csak ismerős személyekkel megy könnyen a kommunikáció? Szeretek önállóan is utazni?)
  8. Milyen utazási tapasztalatom van? (Belföldi? Nemzetközi? Semmilyen?)
  9. Milyen önkéntesi tapasztalatom van?
  10. Milyen típusú önkéntes szolgálatot szeretnék nyújtani? (Lehetséges, hogy még nem tudjuk pontosan, de már maga a kérdés feltevés is segíthet meghatározni)

Ha már eldöntöttük hová szeretnénk utazni és megválaszoltuk a fenti tíz kérdést is, akkor jöhet a konkrét program kiválasztására. Elképesztő választék áll rendelkezésünkre, ez a döntés sem lesz könnyű. A megfelelő szervezet kiválasztásánál is legyünk körültekintőek és mielőtt bármit is befizetnénk kérjünk ingyenes információt. Ha lehetőségünk van rá – és Magyaroszágon van – akkor vegyük fel a kapcsolatot olyanokkal, akiknek már konkrét tapasztalata van egy adott szervezővel, egy adott szervezettel vagy programmal.
Az önkéntes programokban szinte bárki részt vehet, végzettségre, foglalkozásra, vagy korra való tekintet nélkül. Akár családosan is jelentkezhetünk egyes programokra, ami különleges élményt jelent a résztvevőknek. Kifejezetten gyerekek számára indított programok is léteznek, a diákok számára szervezett programok pedig a legnépszerűbbek, hiszen egy-egy külföldi utazás alkalmával nemcsak új ismeretségekre tehetnek szert, de például karrierötleteket, vagy a tanulmányukhoz szükséges új tapasztalatokat is szerezhetnek.

Mennyibe kerül?

A legtöbb külföldi önkéntes programon való részvétel a megfizethető árkategóriába tartozik, ami a 3- 400 dolláros programoktól az 1000-1500 dolláros utazásokig terjedhet. Fontos azonban megtudni egy-egy programon való részvételkor a pontos utazási költségeket, hiszan a repülőjegyünket valószínűleg saját magunknak kell állnunk, csakúgy mint a vízumköltségeket és a szükséges oltások díját.

Ám a végső döntés előtt aludjuk még rá néhány napot. Egy ilyen utazás jelentős időbeli, energia-, és pénzbefektetést igényel és lehet, hogy életünkben csak egyszer adódik rá lehetőségünk. Természetesen a lehető legjobb élményt szeretnénk és ehhez a lehető legjobb helyzetbe kell hoznunk magunkat.

És még mielőtt bármi másba belevágnánk válaszoljunk az Önkéntes Turizmus teszt kérdéseire, melyből képet kaphatunk arról, hogy mennyire vagyunk alkalmasak – kezdő vagy haladó – önkéntes turistának.

További hasznos információs források:

Magyar nyelven:

Angol nyelven:

Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon!

Útlemondási biztosítások


Optimális védelem előre nem várt eseményekre az utazás előtt vagy alatt. Online köthető, utasbiztosítással vagy anélkül.

Útlemondási biztosítások megtekintése

DÍJSZÁMÍTÁS

© Allianz Worldwide Partners 2019 - Minden jog fenntartva

Mondial Assistance Csoport büszke arra, hogy egyéneket és családokat szükségleteiknek megfelelő asszisztencia szolgáltatásokkal és utasbiztosításokkal láthat el. A kor igényeihez igazított, minőségi védelmet nyújtó utasbiztosítási termékeink a korábbinál több szolgáltatást tartalmaznak, megfizethető áraink azonban a devizaárfolyam kilengéstől függetlenül változatlanok. 2017-ben közel 50 ezer szavazat alapján az Év Utazási Biztosítója a cégcsoport magyarországi fióktelepe, a Mondial Assistance lett, 2018-ban pedig újabb jelentős szakmai elismerés, a Magyar Biztosítási Terméknagydíj odaítélése bizonyítja társaságunk szakértelmét és felkészültségét.

Az AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelep (székhelye: 2040 Budaörs, Szabadság út 117., nyilvántartását vezető bíróság: Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága, Cégjegyzékszáma: 13-17-000129, adószáma 23837324-1-13)  mint a Mondial Assistance Magyarország, a párizsi Registre de Commerce des Sociétés -nél 519 490 080 kereskedelmi regisztrációs számmal bejegyzett AWP P&C S.A. (főiroda: FR-93400 Saint-Ouen, Rue Dora Maar 7.) biztosító társaság fióktelepe.