Amit nem tudtunk az Eiffel-toronyról

A párizsi Eiffel-tornyot senkinek sem kell bemutatni, ha személyesen nem is, de számos filmben és reklámban már biztosan találkozott mindenki vele. Azonban van sok olyan érdekes momentum az Eiffel-toronnyal kapcsolatban, melyről sokan biztosan nem tudnak.

Az 1870-es 80-as évekre tehető az az időszak, amikor az építészet mindenáron valami olyat szeretett volna alkotni, ami 300 méter fölé emelkedik az égbe, és bizonyítja a korukat meghaladó tudásszint előrehaladottságot az építészetben. Azonban az akkori technikai fejlettség behatároltsága miatt a kezdeti tervek sorra kudarcot vallottak.

Azonban Gustave Eiffel és társa (később társát kivásárolta) egy fémszerkezet ötletével rukkolt elő, melyet egy folyamatos, erős reklámozással egyre tetszetősebbé tett a párizsi honatyáknak, így megkapta az engedélyt a kivitelezésre. Az érdekesség a projekt kivitelezésében az volt, hogy az építész előlegezte meg a költségek 80 %-át, így haszonjogot formálva az Eiffel-toronyra, mely csak 20 évvel később került át az állam tulajdonába.

Az építkezés során természetesen többször is nehézségekbe ütközött Eiffel, mivel az akkori művész világ nagyjaiból is sokan tiltakoztak az építmény ellen, illetve a munkások többszöri sztrájkolása sem segítette az 1889-es Világkiállításra tervezett, akkor monumentálisnak számított építmény kivitelezését.

Szinte minden egyes munkafolyamat során fel kellett valami újat találni, hogy az akkori kort meghaladó technikai ötletek megvalósíthatóak legyenek. Ilyen volt például az új rendszerű hidraulikus emelő, mely lenyűgözte a látogatókat, mert egy új szintre emelte a lifttel való közlekedést.

Az építkezés alatti nehézségek és a folyamatos ellentábor ellenére az átadást követően igen nagy sikert aratott Eiffel tornya, és az első néhány hónapban közel 2 millió látogatót vonzott.

A mai napig turisták milliói keresik fel Franciaország jelképét, mely mindenden látogatót csodálattal tölt el, azonban érdekes, hogy a párizsi és a francia lakosság körében még mindig megosztó a monumentális fém építmény...

További információ:

Utasbiztosítások európai utazáshoz


Minőségi utasbiztosítások európai utazáshoz, városlátogatáshoz, hosszú hétvégéhez vagy tengerparti nyaraláshoz. Akár Autó-motor asszisztenciával!

Utasbiztosítások megtekintése

DÍJSZÁMÍTÁS

© Allianz Worldwide Partners 2019 - Minden jog fenntartva

Mondial Assistance Csoport büszke arra, hogy egyéneket és családokat szükségleteiknek megfelelő asszisztencia szolgáltatásokkal és utasbiztosításokkal láthat el. A kor igényeihez igazított, minőségi védelmet nyújtó utasbiztosítási termékeink a korábbinál több szolgáltatást tartalmaznak, megfizethető áraink azonban a devizaárfolyam kilengéstől függetlenül változatlanok. 2017-ben közel 50 ezer szavazat alapján az Év Utazási Biztosítója a cégcsoport magyarországi fióktelepe, a Mondial Assistance lett, 2018-ban pedig újabb jelentős szakmai elismerés, a Magyar Biztosítási Terméknagydíj odaítélése bizonyítja társaságunk szakértelmét és felkészültségét.

Az AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelep (székhelye: 2040 Budaörs, Szabadság út 117., nyilvántartását vezető bíróság: Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága, Cégjegyzékszáma: 13-17-000129, adószáma 23837324-1-13)  mint a Mondial Assistance Magyarország, a párizsi Registre de Commerce des Sociétés -nél 519 490 080 kereskedelmi regisztrációs számmal bejegyzett AWP P&C S.A. (főiroda: FR-93400 Saint-Ouen, Rue Dora Maar 7.) biztosító társaság fióktelepe.