Portoroz

A rózsák kikötője

Irány a tengerpart! Az Adria a magyarok egyik legkedveltebb nyaralóhelye. Akár egy hosszú hétvégére keresünk nyári felfrissülést, akár egyhetes tengerparti nyaralásra vágyunk, vonzó kínálattal kecsegtet bennünket az Adriai-tenger. És mindezt Budapesttől körülbelül nyolcórai kényelmes autózással elérhetjük a horvát autópályán keresztül.

A rózsák kikötője, Portoroz (neve az olasz eredetű „porto rose”-ből származik) a szlovén Adria egyik gyöngyszeme, a szlovén riviéra fővárosa. Mintegy 25 km-re délre az olasz határtól, az Isztria-félsziget északnyugati részén a Pirani-öbölben található. Kitűnő tengeri levegője, termálvíz forrása és vendég-kényeztető szolgáltatásai miatt Portoroz keresett gyógyüdülőhely. Az egykori Monarchia hangulatát idéző városka a közeli sólepárlóknak köszönhetően már az 1800-as évek elején is gyógyhely volt. Eleinte csak nyaralók épültek itt, majd közel egy évszázaddal később az első luxusszállodák is megépültek. A nagy hegyek árnyékában elhelyezkedő Portoroz bizonyos pontjain Ferenc József korának eleganciáját és nagypolgári luxusát idézi.

Történelmi források szerint az itteni Szent Lőrinc kolostor bencés szerzetesei tengervízzel és sósvízzel gyógyították a reumát, az elhízást és a vízkórt. Az 1911-ben épült Palace Hotel akkoriban fontos szerepet játszott e régi hagyomány megőrzésében. A mai wellness- és gyógyfürdő turizmus pedig tovább ápolja e hagyományt betegség megelőző, egészségügyi, rekreációs, szépség-és wellness programok színes palettájának kínálatával.

A tenger, a szél, a só, a mediterrán illatok, a pálmafák, a rózsák és az örökzöldek, a kikapcsolódás, a szórakozás és a kedvesség jellemzik leginkább Portorozt. A különbőző kultúrák és a zene, a természeti környezet, a gasztronómiai élvezetek és hányatott történelme különleges összjátékából ered az a hangulat, amelyben félretesszük mindennapi gondjainkat és egyszerűen elengedjük magunkat. Kényelmes séták a tengerparton, frissítő kocogás a strandon, úszás medencékben és a tengerben, a szépség és egészségügyi szolgáltatások a termálfürdőkben, a sport és szabadidős foglalkozások új életre keltik testünket-lelkünket.

Ha már Portorozban vagyunk, jövet vagy menet látogassunk el a Postojnai cseppkőbarlangba is! A Ljubljanától 47 kilométerre, a tengerpartra vezető út mentén fekvő Postojna-barlang Európa legnagyobb karsztvidéki barlangrendszere, az első cseppkőbarlang, amelyet kontinensünkön a turisták számára megnyitottak. A Pivka-patak sok évezredes járataiból feltárt 20 kilométer hosszú rész fantasztikus csipkefüggönyeiről és legyező alakú, természet formálta szobrairól híres. A kihagyhatatlan szlovén látnivalóként ismert cseppkőbarlangot kisvasúttal lehet bejárni, melyről a látogatók menet közben le-, és felszállhatnak. A Postojna-barlangban nyáron óránként indulnak a látógató csoportok.

Portorozból ugorjunk át Triesztbe is! Egy szlovéniai utazásba belefér az is, hogy egy rövid kirándulás erejéig ellátogassunk a körülbelül 30 km-re lévő észak-olaszországi kikötővárosba. Triesztről gyakran megfeledkeznek a nagy olasz városokba – Velencébe, Rómába és Milánóba – tóduló turisták. Pedig e bájos és hangulatos, több kultúra kereszteződésében pompázó város, mely a világhíres ír regényíró James Joyce-nak is egy ideig otthont adott jóval több elismerést érdemelne.

A varázslatos és elegáns tengeri város Trieszt (olaszul Trieste, horvátul és szlovénül Trst, németül Triest) 1382-től 1918-ig a Habsburg Birodalom részeként, a birodalom legfontosabb hajózási és hadikikötője volt. Ma Trieszt a Friuli-Venezia-Guilia régió közigazgatási székhelye. Friuli-Venezia-Giulia Északkelet- Olaszország legkeletibb régiója, közvetlen szomszédságban Ausztriával és Szlovéniával – ez természetesen meglátszik a konyháján is, nem egy szomszédoktól kapott fogást találunk a határmenti étlapokon.

Trieszt művészeti és kulturális öröksége egyedülálló „határmenti” város elhelyeződéséből fakad. Triesztben találunk régi római épitészetet (egy kis színházat a tenger közelében, egy szép boltívet az óvárosba menet és egy érdekes római múzeumot), osztrák birodalmi épitészetet a városközpontban (mely a bécsihez hasonlatos), valamint mediterrán hangulatok kellemes elegyét mely onnen ered, hogy Trieszt a 18-ik században igen fontos kikötő volt. Triesztet tehát nem lehet beskatulyázni, izgalmas, vérbeli közép-európai csomópont.

Trieszt látványos sporteseményeivel is elkápráztat: májusban az Európai Maraton vonzza ide az atlétákat a világ minden sarkából, októberben pedig a Barcolana, amely a különböző kategóriájú vitorláshajók versenye.

További információ:

Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását!

Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon!

Utasbiztosítások európai utazáshoz


Minőségi utasbiztosítások európai utazáshoz, városlátogatáshoz, hosszú hétvégéhez vagy tengerparti nyaraláshoz. Akár Autó-motor asszisztenciával!

Utasbiztosítások megtekintése

DÍJSZÁMÍTÁS

© Allianz Worldwide Partners 2019 - Minden jog fenntartva

Mondial Assistance Csoport büszke arra, hogy egyéneket és családokat szükségleteiknek megfelelő asszisztencia szolgáltatásokkal és utasbiztosításokkal láthat el. A kor igényeihez igazított, minőségi védelmet nyújtó utasbiztosítási termékeink a korábbinál több szolgáltatást tartalmaznak, megfizethető áraink azonban a devizaárfolyam kilengéstől függetlenül változatlanok. 2017-ben közel 50 ezer szavazat alapján az Év Utazási Biztosítója a cégcsoport magyarországi fióktelepe, a Mondial Assistance lett, 2018-ban pedig újabb jelentős szakmai elismerés, a Magyar Biztosítási Terméknagydíj odaítélése bizonyítja társaságunk szakértelmét és felkészültségét.

Az AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelep (székhelye: 2040 Budaörs, Szabadság út 117., nyilvántartását vezető bíróság: Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága, Cégjegyzékszáma: 13-17-000129, adószáma 23837324-1-13)  mint a Mondial Assistance Magyarország, a párizsi Registre de Commerce des Sociétés -nél 519 490 080 kereskedelmi regisztrációs számmal bejegyzett AWP P&C S.A. (főiroda: FR-93400 Saint-Ouen, Rue Dora Maar 7.) biztosító társaság fióktelepe.