A nagy pénztárca-teszt   −  A világ legbecsületesebb metropoliszai

Önök mit tennének, ha találnának egy pénztárcát az utcán? Leadnák, vagy megtartanák? A Readers Digest nemzetközi pénztárca-tesztje szerint Helsinki a legbecsületesebb város a világon.  A becsületességi toplistán Budapest az előkelő harmadik, azaz dobogós helyen osztozott New York City-vel. S vajon mit jelent mindez nekünk, utazóknak?

Melyik városban laknak a legbecsületesebb emberek? Az amerikai Readers Digest magazin erre kereste a választ egy érdekes teszttel. A világ kiválasztott nagyvárosainak forgalmas területein csalipénztárcákát “hagytak el” 50 dollárnyi (kb. 11.000 forint) készpénzzel, bankkártyákkal, kuponokkal,  családi fotókkal és egy mobilszámmal, s készelétben állva várták, hogy a megtalálók hány tárcát próbálnak majd meg visszajuttatni a tulajdonosnak. A tesztelők összesen 192 tárcát „veszítettek el” a világ 16 nagyvárosában, New Yorktól Rio de Janeirón át Berlinig, Lisszabontól Budapesten át  Moszkváig. A kiválasztott 16 ország mindegyikében 12-12 szándékosan elhagyott pénztárca szerepelt a kisérletben.

A tárcákat a Readers Digest munkatársai parkokban, járdán és bevásárlóközpontok közelében ejtették el. A magazin legmeglepőbb felismerése az volt, hogy a becsületesség nem viszonylagos, a becsületes megtalálók számára ez volt az egyetlen szóba jövő lehetőség. A próbatétel végrehajtói azt is megállapíthatták, hogy a becsületesség tekintetében a nem és a kor nem játszott szerepet: nők és férfiak, nyugdíjasok és gyerekek egyforma arányban tartották meg vagy juttatták vissza a közterületeken talált pénztárcákat. Időnként előfordult, hogy a tárcára bukkanók megkísérelték azok visszajuttatását, majd menetközben letettek róla. Egy bukaresti nő például két járókelőtől kérdezte meg, hogy az ővék-e a tárca, mielőtt sajátjaként eltette volna.

A világ városainak becsületességi toplistája  a Readers Digest pénztárca tesztje alapján (zárójelben a 12-ből megkerült tárcák száma):

1. Helsinki, Finnország (11)

2. Mumbai, India (9)

3. Budapest (8)

3. New York, USA (8)

5. Moszkva, Oroszország (7)

5. Amszterdam, Hollandia (7)

7. Berlin, Németország (6)

7. Ljubljana, Szlovénia (6)

7. London, Egyesült Királyság (6)

10. Varsó, Lengyelország (5)

11. Bukarest, Románia (4)

11. Rio de Janeiro, Brazília (4)

11. Zürich, Svájc (4)

14. Prága, Csehország (3)

15. Madrid, Spanyolország (2)

16. Lisszabon, Portugália (1)

Egy, a moszkvai állatkert közelében elhagyott pénztárcát pedig egy egyenruhás sürgősségi szolgálatos tiszt adott le egy, a közelében tartózkodó biztonági őrnek. "Én tiszt vagyok, s kötelez a tiszti etikai kód”- mondta a Readers Digest munkatársának. "A szüleim pedig becsületességre, egyensségre neveltek”.  Ám az uniformis nem mindenütt bizonyult a kötelességérzet garanciájának: Zurichben például egy villamosvezető megtartotta a tárcát, dacára annak, hogy a zürichi villamoshálózatot működtető rendszer városzerte működtet talált tárgyak szolgáltatást. Kifejezetten becstelen esetek is előfordultak a pénztárca-teszt során. Az egyik városban a tárcára rábukkanó férfi, annak tartalmát megvizsgálva azon nyomban beült csilivili Mazdájába, s a talált értékkel együtt elrobogott. Egy másik városban az egyik tárcát megtaláló férfi azonnal besétált a legközelebbi kisboltba, ahonnan tetemes cigarettamennyiséggel távozott. Az összesen 192 „elhagyott” pénztárcából végül 90 – azaz 47 százalék – került vissza tulajdonosához.

A Readers Digest szerkesztője, Catherine Haughney így kommentálta a nagy pénztárca-teszt végeredményét:  „Igen inspiráló, hogy világszerte mennyi becsületes ember van. És legfőképpen, hogy fiatalok és idősek, férfiak és nők, szegények és gazdagok a legkülönbözöbb kultúrákban míly nagyra értékelik a becsületességet.”

Forrás és további információ:

Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon!

Útlemondási biztosítások


Optimális védelem előre nem várt eseményekre az utazás előtt vagy alatt. Online köthető, utasbiztosítással vagy anélkül.

Útlemondási biztosítások megtekintése

DÍJSZÁMÍTÁS

© Allianz Worldwide Partners 2019 - Minden jog fenntartva

Mondial Assistance Csoport büszke arra, hogy egyéneket és családokat szükségleteiknek megfelelő asszisztencia szolgáltatásokkal és utasbiztosításokkal láthat el. A kor igényeihez igazított, minőségi védelmet nyújtó utasbiztosítási termékeink a korábbinál több szolgáltatást tartalmaznak, megfizethető áraink azonban a devizaárfolyam kilengéstől függetlenül változatlanok. 2017-ben közel 50 ezer szavazat alapján az Év Utazási Biztosítója a cégcsoport magyarországi fióktelepe, a Mondial Assistance lett, 2018-ban pedig újabb jelentős szakmai elismerés, a Magyar Biztosítási Terméknagydíj odaítélése bizonyítja társaságunk szakértelmét és felkészültségét.

Az AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelep (székhelye: 2040 Budaörs, Szabadság út 117., nyilvántartását vezető bíróság: Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága, Cégjegyzékszáma: 13-17-000129, adószáma 23837324-1-13)  mint a Mondial Assistance Magyarország, a párizsi Registre de Commerce des Sociétés -nél 519 490 080 kereskedelmi regisztrációs számmal bejegyzett AWP P&C S.A. (főiroda: FR-93400 Saint-Ouen, Rue Dora Maar 7.) biztosító társaság fióktelepe.