Yoga am Strand
Utazási orvoslás rovat

Utazzon biztonságban

Mondial Assistance utasbiztosítás Korona-Covid fedezettel, illusztráció
Kiterjesztett gyógyíttatási védelem: 

Minden új és már meglévő biztosítási kötvény esetében vállaljuk a külföldi, COVID-19-el összefüggésbe hozható gyógyíttatási költségeket megbetegedés esetén, a termékeiben meghatározott maximális fedezet erejéig!
Kiterjesztett Útlemondási védelem:


Aki a Covid-19-el megfertőződik, vagy annak gyanúja miatt karanténba kerül, és ezért az utazást le kell mondania, annak a biztosítás téríti az út költségeit, azon termékek esetén, amelyek tartalmaznak Útlemondási védelmet!
Ez azt jelenti, hogy


a fenti szolgáltatásokat már minden termék tartalmazza (az ÁSZF-ben feltüntetett pandémiák kizárása ezekben az esetekre nem vonatkozik) és a fedezet érvényes a  Külügyminisztérium által I-es (piros), II-es (sárga), III-as (zöld) kategóirába sorolt országokra is!

Az utazás messzi vidékekre, egzotikus országokba népszerűbb, mint valaha. Délkelet-Ázsia, Latin-Amerika, a Karib-térség és Ausztrália álomstrandokkal, lenyűgöző természettel és napsütéssel csábítanak. Mivel ezekben az országokban az éghajlati viszonyok jócskán eltérnek a kontinentális magyarországiól, ezek más kihívások elé állítják immunrendszerünket is. Ráadásul egyes cél országokban a higiéniai feltételek sem felelnek meg a megszokott színvonalnak, amit érdemes észben tartani.

Ezért utazása előtt foglalkozzon komolyan ezekkel a fontos kérdésekkel, az utazási célpont egészségügyi kockázataival. Az utazási orvoslás rovatunk tartalma hatékonyan segít elkerülni az utazási betegségeket. Hasznos információkat és tippeket gyűjtöttünk össze az utazási gyógyászattal kapcsolatban, hogy Ön tökéletesen felkészülhessen, majd gondtalanul élvezhesse az utazást.

Utazási-, és trópusi betegségek
Útipatika
Javasolt oltások
Utazás terhesség alatt
Attól függően, hogy melyik országba utazik, és milyen az ottani egészségügyi ellátás helyzete, tanácsos az elsősegély-készletet bizonyos gyógyszerekkel feltölteni. Beszéljen orvosával az esetleges megelőző gyógyszerekről. Utazáskor mindig vigye magával az alábbi gyógyszereket és gyógykészítményeket, és mindig ügyeljen a hatóanyagokra:
 
  • Eszközök, kötszerek a sebek fertőtlenítéséhez, ellátásához.
  • A loperamid hatóanyagú hasmenés elleni gyógyszerek (pl. Imodium acute) a tünetek ellen küzd, de nem az ok ellen. Ideiglenes megoldásként alkalmasak lehetnek például hosszú buszos utazások vagy kirándulások előtt, de minden esetben tudni kell a kiváltó okot is.
  • Rovarriasztók ( a jelenlegi tudományos vizsgálatok szerint a DEET, Icaridin vagy para-menthane-3,8-diol hatóanyagú szerek biztosítják a legjobb védelmet). Ne feledje azonban, hogy a célterületen (tehát a térség, ország , ahova utazunk)  gyakran hatékonyabb rovarriasztó szereket lehet beszerezni, mint itthon, mivel ezek összetétele jobban passzol a helyi szúnyogok, rovarok és vérszívók ellen. Az ágy, fekhely védelmében szúnyogháló alkalmazása is hatékonyan segíthet a megelőzésben.
  • A malária által sújtott országokba vigyen magával orvos által felírt sürgősségi gyógyszert és egy kipróbált, pontos hőmérőt. Kérjen tanácsot arról is, hogy kifejezetten szüksége van-e malária megelőzésre – azaz immunizálja magát gyógyszeres kezeléssel már az utazás megkezdése előtt –, vagy hordjon magával olyan gyógyszert, mint a Malarone, hogy készenléti védelemként elpusztítsa a parazitát a fertőzés után. De ne feledje, hogy a lehető leghamarabb orvosi segítséget kell kérnie, ha a nyaralás során olyan tünetek jelentkeznek, mint a láz. Mellesleg a maláriaellenes szerek, mint például a Malarone, nem alkalmasak terhes vagy szoptató nők számára. Ezért kérjen orvosi tanácsot a malária elleni védekezéshez még az utazás tervezési szakaszában.
  • Az orvos által felírt széles spektrumú antibiotikum számos különböző kórokozó ellen hatékony. Az amoxicillin hatóanyag például gyomor-bélrendszeri fertőzések, tüdő- és mandulagyulladás, középfül- és orrmelléküreg-gyulladás vagy vérmérgezés ellen hat. Betegség esetén azonban ne vegye be ezeket egyszerűen, csak úgy orvosi tanács és konzultáció nélkül. Ha nem megfelelően és módon alkalmazza (pl. nem kellő diagnózis után), akkor többet árthat, mint használ és a tünetek, betegség súlyosbodását eredményezheti! Terhes és szoptató nők különösen nem szedhetnek antibiotikumot az orvos kifejezett javaslata nélkül.
  • Speciális orrcseppekre van szüksége a babáknak és kisgyermekednek, mivel számukra a felnőtt spray-k hatóanyaga nem tolerálható és nem megfelelő: Különös tekintettel kell eljárni az orrcseppek használatával terhesség alatt, amennyiben egyáltalán azok alakalmazhatók.
  •  Azon régiókban, ahol hiányzik az orvosi ellátás, javasoljuk, hogy vigyen magával eldobható kesztyűt, fertötletítőt,  fecskendőt és megfeleő tűket is.
  • Nem hiányozhat az ártalmatlan, de kellemetlen utazási betegség elleni gyógymód sem, hogy ne legyen hányingere, ne kavarodjon fel a gyomra vagy legyen rosszulléte az utazás során. Például a difenhidramin hatóanyagú gyógyszerek segítenek, és ellensúlyozzák a hányingert, de ezek fáradttá, kábává tehetnek. Léteznek speciális kúpok gyermekek számára is ebből a célból.