Flugzeug, Kompass, Handgepäck
Gyógyszereket utazás alatt

Eltarthatóság, helyes tárolás és szállítás - gyógyszerek a kézipoggyászban 

A legutóbbi nyaralásról maradt még néhány fel nem használt gyógyszer az utazási betegségre, pl egy utolsó adag a gyomorpanaszokra. Tehát az elsősegély-készlet megfelelően fel van készítve a következő utazáshoz, ugye? Egyrészt igen, mert tényleg nem kell minden egyes utazásra új gyógyszert venni. Másrészt a lejárt szavatosságú gyógyszerek egészségügyi kockázatot jelenthetnek (nem hatnak, vagy rosszabb esetben súlyos következményeket okozhatnak), de mindenekelőtt elveszíthetik hatékonyságukat. Ezért a gyógyszerek szállítása és tárolása során érdemes néhány fontos szabályt figyelembe venni.

A nem megfelelő tárolási hőmérséklet, fény, páratartalom vagy a csomagolásból történő nem megfelelő eltávolítás befolyásolhatja a gyógyszerek eltarthatóságát – különösen utazáskor. A nem megfelelően tárolt gyógyszerek a lejárati idő lejárta előtt elveszíthetik hatékonyságukat, vagy akár károsak is lehetnek. Ezért vegye figyelembe a következő tippeket:

  • A gyógyszerek megfelelő tárolási hőmérséklete az egyes termékek külső csomagolásán szerepel. Elvileg a túl nagy meleg (de a pontos hőmérséklet gyógyszerenként változik) és a túl hideg is hatással lehet a gyógyszerekre: A kenőcsök telítetlen zsírsavai megváltoznak. Az állaguk és ennélfogva felhordhatóságuk és tapadásuk jelentősen csökkenhet. A hatóanyagok gyorsabban bomlanak le.
    Annak érdekében, hogy ne csökkentse a gyógyszerek eltarthatóságát, tárolja őket az autóban az első ülés alatt, vagy jól letakarva a csomagtartóban. Itt marad a legállandóbb a hőmérséklet. Ezenkívül ne hagyja a gyógyszereket a forró autóban, amikor maga kiszáll, hanem vigye inkább magával.
  • Ha a használati útmutató alapján hűvös helyen kell tárolni az utazási gyógyszert, vigyen magával egy hűtőtáskát az autós utakra. Ügyeljen azonban arra, hogy a gyógyszerek ne kerüljenek közvetlenül érintkezésbe fagyott részekkel, pl. a hűtőakksikkal. A túl nagy hideg is lerövidítheti az eltarthatóságot vagy tönkreteheti a gyógyszereket. A repülőn az úti gyógyszert lehetőleg a kézipoggyászban vigye magával, és ne hagyja a hideg csomagtérben, ahova a többi poggyász kerül. Amikor megérkezik a szállodába, csak olyan utazási gyógyszert tároljon a hűtőszekrényben, amelyet valóban hűtve kell tárolni.
  • A gyógyszereket az elsősegélykészletben is tartsa az eredeti csomagolásában. Ez a fénytől is véd, és mindig benne van az alkalmazással kapcsolatos információkat tartalmazó tájékoztatót. Mivel a fény hatására a hatóanyagok lebomlanak, ezért soha ne vegye ki a tablettákat és a kapszulákat a buborékcsomagolásból..
  • Ne tároljon gyógyszereket a szálloda fürdőszobájában (egyébként - bár ez sok háztartásban elterjedt - otthon se!). Az átlagosan magas, ingadozó páratartalom és a meglehetősen magas átlaghőmérséklet erre  nagyon nem alkalmas.
  • A lejárt és/vagy romlott gyógyszerek nem tartoznak a háztartási hulladékok közé és semmi esetre sem szabad a WC-be dobni, vagy a mosogatóba önteni, mert így bekerülnek a hatóanyagok a víz természetes körforgásába és komoly környezetszennyezést okozhatnak!
  • A gyógyszertárak azonban szakszerű megsemmisítésre átveszik a régi gyógyszereket. Lehetőség van továbbá a gyógyszerek leadására a hulladékgyűjtő pontokon is.
  • Javasoljuk, hogy például a papírhulladék vagy üres üvegekhez hasonlóan, gyűjtse össze otthon a leját/romlott gyógyszereket és a következő alkalommal, amikor a patikába megy valamilyen gyógyszerért díjmentesen adja le azokat.