Európai Egészségbiztosítási Kártya

Fontos tájékoztatás a koronavírussal kapcsolatban

FONTOS! Tekintettel arra, hogy a  Külgazdasági és Külügyminisztérium utazásra nem javasolt I-es kategóriájába illetve a II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségeibe folyamatosan új területek és országok kerülnek felvételre, ezért kérjük, hogy feltétlenül ellenőrizze - még az utasbiztosítási szerződése megkötése előtt - a Konzuli Szolgálat oldalán, hogy úticélja nem esik-e a fenti kategóriák valamelyikébe.

Amennyiben a figyelmeztetés ellenére Ön a fentiek szerinti besorolású „Utazásra nem javasolt”, vagy „Fokozott biztonsági kockázatú” területre utazik/utazna, úgy felhívjuk figyelmét arra, hogy utasbiztosítása csak jelentősen korlátozott körben fog fedezetet nyújtani az utazás során felmerülő kockázatokra. Ezért határozottan azt javasoljuk, hogy ilyen esetben (utazási tilalom vagy veszély fennállása esetén) NE vásároljon biztosítást, vagy legyen tisztában azzal, hogy ezekre a területekre nem érvényes a biztosítás!

Utazási-, és útlemondási biztosítások megkötésekor vegye figyelembe, hogy
(i)        ezek a biztosítások járványok és pandémiák révén bekövetkező eseményekre nem nyújtanak fedezetet, továbbá
(ii)       nem minősül biztosítási eseménynek, ha Ön a koronavírustól való félelem miatt mondja le utazását, következésként
az ezekből eredő károkat a biztosító nem téríti meg! 

 
További információkért kérjük keresse ügyfélszolgálatunkat illetve tájékozódjon a Feltételekből valamint tájékoztatónkból.

EEK, vagy EEK kártya, eu kártya és eu tb kártya, esetleg EU-s TAJ kártya. Sok változatban használják, akik tudnak róla, miközben mind az Európai Egészségbiztosítási Kártyára gondolnak valójában.

Nézzük, miről is van szó, mire használható, mire jó és mit nem pótol, ha nálunk van külföldi utazásaink során.

Mire és hol használható

Legyszerüsítve: aki Magyarországon jogosult egészségügyi szolgáltatásra, az – de kizárólag meghatározott és orvosilag indokolt esetben – az Európai Unió más országaiban is a magyar egészségbiztosítás terhére vehet igénybe ellátást. Ez a jogosultság pedig a Európai Egészségbiztosítási Kártyával igazolható.

 Melyek ezek az országok: Ausztria, Bulgária, Belgium, Ciprusi köztársaság (déli, görög rész), Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Hollandia, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia és Szerbia (kizárólag sürgősségi ellátások esetén).

Ennélfogva viszont például

 • Amerikában (pl.: USA, Kanada) - nem,
 • Thaiföldön, Phuket  - nem,
 • Indiában, Tádzs Mahal - nem,
 • Oroszországban, Vörös tér - nem,
 • Dubaiban, Burdzs Kalifa - nem,
 • Egyiptomban, Giza - nem,
 • Mauritiusban, Hét színű föld - nem,
 • Izraelben, Szent Föld - nem,
 • Világkörüli hajóúton, - egyáltalán nem használható a kártya!

Szerződött orvosok, klinikák esetén

Külföldön (kizárólag a fenti országokról beszélünk), ha az átmeneti ott tartózkodás – tehát például nyaralás, városlátogatás, de nem munkavégzés vagy tanulás -  alatt orvosi ellátásra van szükség, akkor – és ez nagyon fontos – az adott ország társadalombiztosítási/egészségbiztosítási szervével („TB”) szerződésben lévő egészségügyi szolgáltatónak úgy kell ellátnia a magyar biztosítottat, mintha csak a saját állampolgáráról lenne szó. Ez azonban egyes országokban szűkebb körű ellátást és szolgáltatást jelenthet, mint amit Magyarországon megszokhattunk.

Miért fontos, hogy az orvos, kórház szerződésben legyen a helyi „TB”-vel?

Azért, mert, ha az állammal nem szerződött praxisról van szó, akkor nem fogja elfogadni a kártyánkat az ellátásért cserébe, hiszem a kezelés költségeit az állam nem fogja fedezni.

Magánpraxisok az üdülőhelyeken 

Jó,  - gondolhatnánk - nincsen ezzel semmi baj, majd nem megyek magánorvoshoz, ha Párizsban megfázom.

Igen ám, de a tengerpartokon, síparadicsomokban, üdülőhelyken, és máshol is igen sok helyen – nyilván nem véletlenül – inkább a magánorvosok és privát praxisok, klinikák vannak jelen. Előfordulhat, hogy szükség esetén nem tudunk vagy nincsen időnk válogatni az egészségügyi ellátok közül. Nem tűnik életszerűnek, hogy a francia riviérán nyaralva, ha kagylóba lépünk – franciául -  végigtelefonájuk a környékbeli klinikákat és orvosokat, és ha megtudtuk, hogy az állammal szerződésben nem álló praxisról van szó, köszönjük szépen, nem kérjük az ellátást.

De tételezzük fel, hogy – utasbiztosítás nélkül is (mert úgy minden egyszerűbb) szerencsénk van – és egy állami ellátóhoz kerülünk. Érdemes tudni, hogy orvosilag szükséges ellátások köre országonként változik: sok tapasztalt utazó már odafigyel arra, hogy olyan utasbiztosítást válasszon, ahol – mint a Mondial Assistance esetében – legalább valamilyen szinten fedezve vannak a mentés költségei.

Igen, ha az öntudatlan állapotban lévő síelőt mentőhelikopter szállítja a fogadó kórházba, akkor sem biztos, hogy a mentés költségeit az állam fedezi. És ne feledjük: minden esetben a helyi, ellátó orvos dönti el, sürgősnek minősül-e az igényelt beavatkozás, így az EU-s TAJ kártya fedezi-e majd a felmerülő költségeket.

Előleg és önész

Ezen felül léteznek országok (elsősorban Belgium, Franciaország, Luxemburg) ahol úgynevezett visszatérítéses rendszer működik. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy az ellátás összegét a betegnek, balesetet szenvedett személynek ki kell fizetnie! Igaz, az érvényes szabályok alapján a helyi TB ezt az összeget  - ez persze milliós tétel is lehet - valamikor majd elszámolja és visszafizeti a magyar TB-n keresztül, de csak az önrész levonása után. Önrésznek nevezzük azt az összeget, amelyet a betegnek, sérültnek mindenképpen saját magának kell megfizetnie és nem kapja vissza. Ezzel a gyakorlattal ellentétben szerencsére az utasbiztosításaink önrészmentesek!

A legjobb kiegészítő - utasbiztosítás

És mi az, amire még nem használható az egyébként fontos és hasznos kártya, de az utasbiztosítás igen?

Csupán néhány példa, ami miatt az utasbiztosítás kiváló kiegészítője az Európai Egészségbiztosítási Kártyának:

Utasbiztosítás birtokában magánorvosok és privát kórházak szolgáltatási is igénybe vehetőek, ahol kényelmesebben, gyorsabban és egyes esetekben akár szakszerűbb ellátást vehetünk igénybe.

Az ellátások jelentősebb összegeit nem kell megelőlegeznünk, és önrészt sem kell fizetnünk. Értesítsük időben a asszisztansz szolgáltatót és a biztosító mindent intéz helyettünk.

Akár csak ha egy egyszerűbb lábtörésről van szó, amikor a láb nem behajlítható a sérülés és gipszelés következtében, vagy egy komolyabb balesetet követően kórházi ápolásra van szükség, a beteg előbb vagy utóbb szeretne hazatérni. A hazaszállítást ilyenkor szinte minden esetben mindenkinek magának kell megszerveznie és kifizetnie. Ha van utasbiztosításunk, akkor mindent a biztosítónkra bízhatunk: az általunk esetleg nem beszélt idegen nyelven tartják a kapcsolatot a kórházzal ahol fekszünk és például a magyar kezelőorvosunkkal, mentőautót szerveznek szükség esetén szakápolói segítséggel, kísérő orvossal, vagy mentőrepülőt intéznek, ha a beteg állapota azt kívánja meg. És mindez nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül!

További előnyök és szolgáltatások

De még a kórházi ápolásnál maradva: nem megnyugtató helyzet, ha például naponta kell Horvátországba telefonálgatnunk, hogy megtudjuk mi történik a hozzátartozónkkal, akit az intenzív osztályon ápolnak és nem lehetünk mellette, hogy mi magunk is gondoskodjunk róla. A Mondial Assistance a Feltételeknek megfelelően limit nélkül fedezi a beteglátogatás utazási költségeit is, hogy ott lehessünk szerettünk mellett, akár Amerikában is.

És akkor még nem beszéltünk a poggyászbiztosításról (ide értve a ), Home Assistance-ról, felelősségbiztosításról, utazásmegszakításról és további fontos szolgáltatásokról...

Összefoglalva:

Persze az online utasbiztosítások előnyeit látva - gyorsan összefoglalva:

 • Nem vagyunk egyedül a bajban, van, akire számíthatunk és a nap 24 órájában segít
 • A mentős szállítás és hazaszállítás is fedezett
 • Ha le kell mondanunk az utat, akkor is kaphatunk kártérítés, megfelelő biztosítás esetén
 • A poggyászunk is biztonságban van
 • Sürgősségi fogászati ellátás limit nélkül
 • És még hosszú a sor...

- még mindig felmerülhet valakiben, hogy nem éri meg a pénz a biztonságunk.

Mondial Assistance - Cappuccino - az utasbiztosítás tökéletesen kiegészíti az EEK-t

Cappuccino!

Mennyit is takaríthatunk meg, ha kihagyjuk az utasbiztosítást?

Az emberek nagy többsége szereti a kávét, mértékkel egészséges is, és legtöbben naponta több csészével, bögrével is legurítunk belőle. Ès ebböl akkor se engedünk, ha nyaralunk és külföldön járunk.

Egyik nagy kedvenc a Cappuccino. Nézzük mennyibe kerül néhány európai városban belőle egy csészével:

München – 3,25 €, azaz 1.096 Ft

London – 2,75 £, azaz 1.093 Ft

Paris – 5 €, azaz 1.685 Ft

És az Őrangyala mennyiért vigyáz Önre?


Az első napon 890 Ft-ért...egy háromnegyed csésze cappuccino az Őrangyalának, hogy ne bóbiskioljon el?

EGY CSÉSZÉVEL AZ ŐRANGYALOMNAK IS!

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya hasznos, jó ha rendelkezzünk vele, de tökéletes választás, ha mellé minden esetben utasbiztosítást is kötünk, mert az jóval rugalmasabb, több szolgáltatást tartalmaz a biztonságunk és a pénztárcánk érdekében!

© Allianz Worldwide Partners 2019 - Minden jog fenntartva

Mondial Assistance Csoport büszke arra, hogy egyéneket és családokat szükségleteiknek megfelelő asszisztencia szolgáltatásokkal és utasbiztosításokkal láthat el. A kor igényeihez igazított, minőségi védelmet nyújtó utasbiztosítási termékeink a korábbinál több szolgáltatást tartalmaznak, megfizethető áraink azonban a devizaárfolyam kilengéstől függetlenül változatlanok. 2017-ben közel 50 ezer szavazat alapján az Év Utazási Biztosítója a cégcsoport magyarországi fióktelepe, a Mondial Assistance lett, 2018-ban pedig újabb jelentős szakmai elismerés, a Magyar Biztosítási Terméknagydíj odaítélése bizonyítja társaságunk szakértelmét és felkészültségét.

Az AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelep (székhelye: 2040 Budaörs, Szabadság út 117., nyilvántartását vezető bíróság: Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága, Cégjegyzékszáma: 13-17-000129, adószáma 23837324-1-13)  mint a Mondial Assistance Magyarország, a párizsi Registre de Commerce des Sociétés -nél 519 490 080 kereskedelmi regisztrációs számmal bejegyzett AWP P&C S.A. (főiroda: FR-93400 Saint-Ouen, Rue Dora Maar 7.) biztosító társaság fióktelepe.