Európai Egészségbiztosítási Kártya

EEK, vagy EEK kártya, eu kártya és eu tb kártya, esetleg EU-s TAJ kártya. Sok változatban használják, akik tudnak róla, miközben mind az Európai Egészségbiztosítási Kártyára gondolnak valójában.

Nézzük, miről is van szó, mire használható, mire jó és mit nem pótol, ha nálunk van külföldi utazásaink során.

Mire és hol használható

Legyszerüsítve: aki Magyarországon jogosult egészségügyi szolgáltatásra, az – de kizárólag meghatározott és orvosilag indokolt esetben – az Európai Unió más országaiban is a magyar egészségbiztosítás terhére vehet igénybe ellátást. Ez a jogosultság pedig a Európai Egészségbiztosítási Kártyával igazolható.

 Melyek ezek az országok: Ausztria, Bulgária, Belgium, Ciprusi köztársaság (déli, görög rész), Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Hollandia, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia és Szerbia (kizárólag sürgősségi ellátások esetén).

Ennélfogva viszont például

  • Amerikában (pl.: USA, Kanada) - nem,
  • Thaiföldön, Phuket  - nem,
  • Indiában, Tádzs Mahal - nem,
  • Oroszországban, Vörös tér - nem,
  • Dubaiban, Burdzs Kalifa - nem,
  • Egyiptomban, Giza - nem,
  • Mauritiusban, Hét színű föld - nem,
  • Izraelben, Szent Föld - nem,
  • Világkörüli hajóúton, - egyáltalán nem használható a kártya!

Szerződött orvosok, klinikák esetén

Külföldön (kizárólag a fenti országokról beszélünk), ha az átmeneti ott tartózkodás – tehát például nyaralás, városlátogatás, de nem munkavégzés vagy tanulás -  alatt orvosi ellátásra van szükség, akkor – és ez nagyon fontos – az adott ország társadalombiztosítási/egészségbiztosítási szervével („TB”) szerződésben lévő egészségügyi szolgáltatónak úgy kell ellátnia a magyar biztosítottat, mintha csak a saját állampolgáráról lenne szó. Ez azonban egyes országokban szűkebb körű ellátást és szolgáltatást jelenthet, mint amit Magyarországon megszokhattunk.

Miért fontos, hogy az orvos, kórház szerződésben legyen a helyi „TB”-vel?

Azért, mert, ha az állammal nem szerződött praxisról van szó, akkor nem fogja elfogadni a kártyánkat az ellátásért cserébe, hiszem a kezelés költségeit az állam nem fogja fedezni.

Magánpraxisok az üdülőhelyeken 

Jó,  - gondolhatnánk - nincsen ezzel semmi baj, majd nem megyek magánorvoshoz, ha Párizsban megfázom.

Igen ám, de a tengerpartokon, síparadicsomokban, üdülőhelyken, és máshol is igen sok helyen – nyilván nem véletlenül – inkább a magánorvosok és privát praxisok, klinikák vannak jelen. Előfordulhat, hogy szükség esetén nem tudunk vagy nincsen időnk válogatni az egészségügyi ellátok közül. Nem tűnik életszerűnek, hogy a francia riviérán nyaralva, ha kagylóba lépünk – franciául -  végigtelefonájuk a környékbeli klinikákat és orvosokat, és ha megtudtuk, hogy az állammal szerződésben nem álló praxisról van szó, köszönjük szépen, nem kérjük az ellátást.

De tételezzük fel, hogy – utasbiztosítás nélkül is (mert úgy minden egyszerűbb) szerencsénk van – és egy állami ellátóhoz kerülünk. Érdemes tudni, hogy orvosilag szükséges ellátások köre országonként változik: sok tapasztalt utazó már odafigyel arra, hogy olyan utasbiztosítást válasszon, ahol – mint a Mondial Assistance esetében – legalább valamilyen szinten fedezve vannak a mentés költségei.

Igen, ha az öntudatlan állapotban lévő síelőt mentőhelikopter szállítja a fogadó kórházba, akkor sem biztos, hogy a mentés költségeit az állam fedezi. És ne feledjük: minden esetben a helyi, ellátó orvos dönti el, sürgősnek minősül-e az igényelt beavatkozás, így az EU-s TAJ kártya fedezi-e majd a felmerülő költségeket.

Előleg és önész

Ezen felül léteznek országok (elsősorban Belgium, Franciaország, Luxemburg) ahol úgynevezett visszatérítéses rendszer működik. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy az ellátás összegét a betegnek, balesetet szenvedett személynek ki kell fizetnie! Igaz, az érvényes szabályok alapján a helyi TB ezt az összeget  - ez persze milliós tétel is lehet - valamikor majd elszámolja és visszafizeti a magyar TB-n keresztül, de csak az önrész levonása után. Önrésznek nevezzük azt az összeget, amelyet a betegnek, sérültnek mindenképpen saját magának kell megfizetnie és nem kapja vissza. Ezzel a gyakorlattal ellentétben szerencsére az utasbiztosításaink önrészmentesek!

A legjobb kiegészítő - utasbiztosítás

És mi az, amire még nem használható az egyébként fontos és hasznos kártya, de az utasbiztosítás igen?

Csupán néhány példa, ami miatt az utasbiztosítás kiváló kiegészítője az Európai Egészségbiztosítási Kártyának:

Utasbiztosítás birtokában magánorvosok és privát kórházak szolgáltatási is igénybe vehetőek, ahol kényelmesebben, gyorsabban és egyes esetekben akár szakszerűbb ellátást vehetünk igénybe.

Az ellátások jelentősebb összegeit nem kell megelőlegeznünk, és önrészt sem kell fizetnünk. Értesítsük időben a asszisztansz szolgáltatót és a biztosító mindent intéz helyettünk.

Akár csak ha egy egyszerűbb lábtörésről van szó, amikor a láb nem behajlítható a sérülés és gipszelés következtében, vagy egy komolyabb balesetet követően kórházi ápolásra van szükség, a beteg előbb vagy utóbb szeretne hazatérni. A hazaszállítást ilyenkor szinte minden esetben mindenkinek magának kell megszerveznie és kifizetnie. Ha van utasbiztosításunk, akkor mindent a biztosítónkra bízhatunk: az általunk esetleg nem beszélt idegen nyelven tartják a kapcsolatot a kórházzal ahol fekszünk és például a magyar kezelőorvosunkkal, mentőautót szerveznek szükség esetén szakápolói segítséggel, kísérő orvossal, vagy mentőrepülőt intéznek, ha a beteg állapota azt kívánja meg. És mindez nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül!

További előnyök és szolgáltatások

De még a kórházi ápolásnál maradva: nem megnyugtató helyzet, ha például naponta kell Horvátországba telefonálgatnunk, hogy megtudjuk mi történik a hozzátartozónkkal, akit az intenzív osztályon ápolnak és nem lehetünk mellette, hogy mi magunk is gondoskodjunk róla. A Mondial Assistance a Feltételeknek megfelelően limit nélkül fedezi a beteglátogatás utazási költségeit is, hogy ott lehessünk szerettünk mellett, akár Amerikában is.

És akkor még nem beszéltünk a poggyászbiztosításról (ide értve a ), Home Assistance-ról, felelősségbiztosításról, utazásmegszakításról és további fontos szolgáltatásokról...

 

Összefoglalva:

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya hasznos, jó ha rendelkezzünk vele, de tökéletes választás, ha mellé minden esetben utasbiztosítást is kötünk, mert az jóval rugalmasabb, több szolgáltatást tartalmaz a biztonságunk és a pénztárcánk érdekében!

Utasbiztosítás, amiben megbízhat

MEGNÉZEM A DÍJKÍNÁLATOT
© Allianz Worldwide Partners 2019 - Minden jog fenntartva

Mondial Assistance Csoport büszke arra, hogy egyéneket és családokat szükségleteiknek megfelelő asszisztencia szolgáltatásokkal és utasbiztosításokkal láthat el. A kor igényeihez igazított, minőségi védelmet nyújtó utasbiztosítási termékeink a korábbinál több szolgáltatást tartalmaznak, megfizethető áraink azonban a devizaárfolyam kilengéstől függetlenül változatlanok. 2017-ben közel 50 ezer szavazat alapján az Év Utazási Biztosítója a cégcsoport magyarországi fióktelepe, a Mondial Assistance lett, 2018-ban pedig újabb jelentős szakmai elismerés, a Magyar Biztosítási Terméknagydíj odaítélése bizonyítja társaságunk szakértelmét és felkészültségét.

Az AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelep (székhelye: 2040 Budaörs, Szabadság út 117., nyilvántartását vezető bíróság: Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága, Cégjegyzékszáma: 13-17-000129, adószáma 23837324-1-13)  mint a Mondial Assistance Magyarország, a párizsi Registre de Commerce des Sociétés -nél 519 490 080 kereskedelmi regisztrációs számmal bejegyzett AWP P&C S.A. (főiroda: FR-93400 Saint-Ouen, Rue Dora Maar 7.) biztosító társaság fióktelepe.