USA, New York, Manhattan képe a tenger felől

10 látványosság és utazási tudnivalók az Egyesült Államok keleti és nyugati partján

Go West!”  - Ön is szívesen utazna az USA-ba?
Mielőtt repülőre szállna, fontos információkkal látjuk el, amelyek megkönnyítik az utazásra való felkészülést. A korlátlan lehetőségek hazájában temérdek látványosság és tevékenység vár mindenkire: hatalmas nemzeti parkoktól és változatos tájaktól délnyugaton, a hatalmas  metropoliszokig és a karibi strandokig keleten. Bármerre is utazik majd, egy dolog biztos: felejthetetlen élményben lesz része!
 
Egy országúti utazás, amely amerikai autópályákon vezet, blues hangzik a Mississippi-deltában, kultúra és buli a Big Apple-ben vagy lélegzetelállító gyalogtúrák a Sziklás-hegységben: Ha utazásról van szó, Amerika valóban a korlátlan lehetőségek hazája! Az Egyesült Államok mérete és sokszínűsége minden típusú utazó számára kínál valami különlegeset. Hol is kezdjem?
 
Főleg az első amerikai utazás előtt gyakran felmerül a kérdés: a keleti vagy a nyugati partra utaznál szívesebben? A választás megkönnyítése érdekében összegyűjtöttük a két terület tíz legszebb pontját, hogy Ön nyugodtan, nyugodtan, gond nélkül élvezhesse nyaralását.
Route 66, Hollywood, a Golden Gate híd San Franciscóban, forró sivatagi tájak vagy a Grand Canyon – egy utazás az USA nyugati partján felejthetetlen lesz – megígérhetjük!

Turizmus és üzleti találkozó céljából vízummentesen csak a “Beutazási Engedély az Egyesült Államokba” (Electronic System for Travel Authorization, ESTA) dokumentum birtokában lehet az USA-ba beutazni.
Az ESTA azonban munkavállalásra (ideértve az önkéntes/karitatív munkát is!) és tanulásra nem jogosít az USA-ban.
Azon Magyar állampolgárok számára, akik Magyarország államhatárain kívül születtek, vízum szükséges.

Magyar állampolgárok magánútlevéllel (és az előzetesen megigényelt és megkapott elektronikus beutazási engedély (ESTA) birtokában!), utazhatnak be az országba, de mindenképpen javasolt, hogy az a tevezett kiutazás dátumát követően még legalább egy hónapig érvényes legyen. Bővebb info itt.

Ahogy az fentebb taglaltuk, Magyar állampolgároknak nem szüskséges vízum, csak biometrikus azonosító tárolására alkalmas (bordó) útlevél (max. 90 napos tartózkodásra) és az elektronikus beutazási engedély (ESTA). Az engedélyt előzetesen kell kiváltani és megfizetni a szükséges díjat.

Az engedély hiánya minden esetben a belépés megtagadásához vezet, még akkor is, ha valaki csak a repülőtéri tranzit idejére lépne be az országba.

A biztonság kedvéért vigye magával az ESTA jóváhagyás kinyomtatott példányát az utazásra. Az országba való beutazás tényleges engedélyezéséről a helyszínen a határőr az utazás céljával, tartózkodási idejével és helyszínével kapcsolatos személyes meghallgatás után dönt. Ha az ESTA regisztrációt elutasítják, vízum szükséges.


Az engedély kiváltása elektronikusan történik, az alábbi címen: dummy ESTA

A beutazás fetételeiről érdemes előre és időben tájékozódni Egyesült Államok budapesti nagykövetségén (1054 Budapest, Szabadság tér 12. Telefon: 475-4400), valamint dummy online

 

Poggyászát hagyja nyitva a repülés alatt (tehát ne tegye nyithatalanná a bőröndöt, például hagyományos lakattal) hogy szükség esetén könnyen ellenőrizhető legyen, vagy használjon TSA zárral ellátott poggyászt. A TSA egy olyan speciális zár, amelynek a használatát 9/11-ei események után vezettek be. A lényeg, hogy a hatóságok rendelkeznek egy olyan mesterkulccsal, amellyel az összes ilyen zárat roncsolásmentesen kinyithatnak a poggyászvizsgálat idejére. 

Alapvetően jó biztonsági helyzet. Ugyakkor mivel a bűnözés egyre növekszik, csak kevés készpénzt és legfeljebb egy hitelkártyát szabad magunkkal tartan egy időben. Szintén tanácsos minden fontos dokumentumról másolatot vinni.

Mielőtt az Egyesült Államokba utazna, időben tájékozódjon az esetlegesen szükséges védőoltásokról.

 

Magyarországnak nincs társadalombiztosítási megállapodása az Egyesült Államokkal. A legtöbb kórház magánkórház, és az ezzel járó költségek még kisebb betegségek, balesetek, fogászati kezelések  esetén is rendkívül drágák. Amennyiben a betegnek incsen megfelelő utasbiztosítása, illetve igazolt fizetőképessége, akkor az ellátást megtagadhatják (ténylegesen meg is teszik), egyes, valóban életmentő bevatkozások kivételével.

 

Néhány példa gyakorlatunkból:

  • Emésztőrendszeri vérzés, USA / fekvőbeteg kezelés (1 nap!) 56 000 USD
  • Egyszerű rovarcsípés, USA / ambuláns kezelés 6000 USD

A magas költségek elleni védekezés érdekében javasoljuk, hogy a szolgáltatások körében kössön utasbiztosítást nemzetközi egészségbiztosítással, különösen az USA-ba utazva.

A vényköteles gyógyszerekhez orvosi igazolás szükséges. A csapvíz általában biztonságosan iható, bár meglehetősen klórozott.

WASHINGTOM - Nagykövetség és konzuli hivatal
3910 Shoemaker Street, NW, Washington D.C. 20008
Telefon: + 1 202 36 26 730,
valamint
Központi ügyelet, Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl):
Magyarországról: 06-80-36-80-36
Külföldről: +36-80-36-80-36
Honlap: dummy washington.mfa.gov.hu

HOUSTON - Alkonzulátus
5847 San Felipe St., Suite 1700
Houston, TX 77057
Telefon: + 1 713 914 16 75

CHICAGO - Főkonzulátus
303 East Wacker Drive, Chicago, IL 60601
Telefon: + 1 312 3441290
Honlap: https://chicago.mfa.gov.hu

LOS ANGELES - Főkonzulátus
11766 Wilshire Boulevard, Suite 410, Los Angeles, California 90025
Telefon: + 1 310 47 39 344
Honlap: dummy losangeles.mfa.gov.hu

MIAMI - Alkonzulátus
2121 Ponce de Leon Blvd, Suite 732,
Coral Gables, FL 33134
Telefon: +1 917 53 53 517 

NEW YORK - Főkonzulátus
223 East 52nd Street, New York, N.Y.10022
Telefon: +1 212 75 20 669,
+ 1 212 75 20 661
Honlap: dummy newyork.mfa.gov.hu

 

Ha autóbérlést tervez, vigyen magával nemzetközi jogosítványt, mivel a magyar jogosítványt gyakran nem ismerik el. Felhívjuk figyelmét, hogy a gyorshajtás és az ittas vezetés szigorúan büntetendő. Szigorú dohányzási tilalom van érvényben, és tilos az alkoholfogyasztás nyilvános helyen.

A legjobb utazási idő nagyban függ az úti céltól. Íme néhány irányelv:

Keleti part és észak: május és október között
Középnyugat: április és május között, valamint szeptembertől novemberig
Florida: téli hónapok
Kalifornia vagy Hawaii: egész évben

A Mondial Assistance az Külgazdasági és Külügyminisztérium webhelyéről és más megbízható forrásokból  különös gonddal gyűjti össze  az utazási információkat. Ugyanakkok, mivel a helyi viszonyok az aktuális események és fejlemények miatt rövid távú változásoknak és eltéréseknek lehetnek kitéve, ezért a Mondial Assistance nem vállal felelősséget ezen információk teljességéért vagy az ebből eredő károkért.

Pénznem:
1 US Dollar (USD) = 100 Cents

Időzónák, időeltérés: 
6 időzóna, eltérés a magyar időhöz képest  CET - 6h (NY, Washington DC) és CET -11h (Hawaii)

Hálózati feszültség: 110/120 volt, 60 Hz, lapos csatlakozó, adapter szükséges!