Herz in den Händen

Útipatika

Checkliste für Medikamente und Wundversorgung

Az elsősegélykészletnek minden utazáskor a poggyászában a helye. Hogy pontosan mit tartalmazzon, az úti cél egészségügyi színvonalától és helyzetétől, a helyi ellátás minőségétől, az utazás időtartamától és az utazás típusától (pl. búvár vakáció, szafari, túra vakáció, tengerparti nyaralás stb.) függ. Természetesen csomagolja be a rendszeresen szedendő gyógyszereket, és az úti céltól és az üdülés típusától függően a gyakori utazási betegségekre és az úticélra jellemző kockázatokra, veszélyekre is alkalmazhatókat.
Ez lehetővé teszi, hogy gyorsan reagáljon a nyaralás során anélkül, hogy meg kellene keresnie a legközelebbi gyógyszertárat. Főleg, hogy külföldön nem mindig könnyű megfelelő gyógyszerekhez jutni: nyelvi problémák, bezárt vagy nem létező gyógyszertárak a közelben, esetleges szállítási gondok megnehezíthetik, hogy útközben gyorsan beszerezze magának és családjának az éppen szükséges gyógyszereket.

Összeállítottunk egy listát az elsősegélykészlet legszükségesebb összetevőiről. Gondolja végig, vásárolja meg és adja hozzá az egyénileg szükséges gyógyszereit is az elsősegélykészlethez.

Dokument
Ha jól felkészül, nem történhet önnel túl sok meglepetés még akkor sem, ha a nyaralás alatt kisebb sérülések, betegségek érik. Összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb gyógyszereket és kötszereket.
Ellenőrzőlista - útipatikához
Icon Flugzeug
A lázkúpokat utazáskor a hűtőtáskában kell tartani. További tippeket adunk a gyógyszerek biztonságos és helyes tárolásához és minőségének megőrzéséhez, attól függően, hogy repülővel vagy autóval utazik.
Tovább olvasok

Amikor az antibiotikumokkal vagy más gyógyszerekkel szembeni intolerancia tüneteiről van szó, különbséget kell tenni az azonnali és a késleltetett reakció között. Azonnali reakciók alatt olyan tüneteket kell érteni, amelyek a gyógyszer bevétele után egy órával azonnal jelentkeznek. Ezek általában anafilaxiás reakciók, amelyek az egész szervezetet érintik. A késői reakciók, általában kiütés formájában, általában több mint hat óra elteltével, néha akár napok múlva jelentkeznek.

  • A bőr tipikus azonnali reakciói a bőrpír, túlmelegedés (pír) és viszkető duzzanat (csalánkiütés)
  • Az UV-sugarak és a gyógyszerek közötti kölcsönhatás fototoxikus és fotoallergiás gyógyszerreakcióhoz vezethet. Ezért ne tegye ki magát túl intenzíven a napsütésnek nyaraláskor a gyógyszeres kezelés alatt és után
  • A gyomor-bélrendszeri reakciók közé tartozik az émelygés, hányás, görcsök és hasmenés
  • Súlyos lefolyás esetén a légutak megduzzadhatnak, asztmás rohamok, keringési problémák léphetnek fel
  • Extrém esetekben anafilaxiás sokk léphet fel. A tünetek, amelyek általában hevenyen kezdődnek, gyorsan előrehaladhatnak és életveszélyessé válhatnak
  • A gyógyszerkiütés késleltetett reakcióként bőrkiütés. Ez általában ártalmatlan és következmények nélkül gyógyul
  • A súlyos késleltetett allergiás reakció olyan szerveket is érinthet, mint a máj, a tüdő vagy a vese. A bőrön gyakran képződnek hólyagok vagy nekrózis (elhalt szövet), és a nyálkahártya is érintett lehet