Egy befagyott folyó jegén indították útjára februárban Umeå ünnepi rendezvénysorozatát. A nyitóünnepen a jégen tartott tűzijátékot fények, zene, videofelvételek vetítése követte, amelyet számi (lapp) dalok és táncok kísértek, majd Viktória svéd trónörökös hivatalosan is megnyitotta a 2014-es rendezvény kavalkádot. Mintegy 55 ezren voltak kíváncsiak a befagyott Umeälven folyón rendezett parádéra. E háromnapos nyitóünnepély csak ízelítőt nyújtott a - többek közt - dzsesszkoncertekből, kiállításokból, tánc- és irodalmi előadásokból álló rendezvénysorozatból. Az évad egyik csúcspontjának Richard Strauss Elektra című operájának szabadtéri előadása ígérkezik, és kiemelkedő esemény lesz a cirkusz- és az éjszakai tangófesztivál is.

Umeå az első svéd város, amely Stockholm 1998-as kitüntetése óta megkapta az Európa kulturális fővárosa címet. A Stockholmtól 600 kilométerre északra található Umeå egyetemének és 39 ezer diákjának köszönhetően a svéd kutatási élet központja. A város célja 2014-ben, hogy megismertesse Európával Észak-Svédországot, és megerősítse az Umeå és Európa többi része közötti kulturális kapcsolatokat. Egyetemi városként igazi multikulturális közösség, közel száz nemzetiség lakja. Umeå város, Svédország kulturális intézményei és számos művész négy éven át közösen munkálkodott azért, hogy az ünnepi év több mint 300 rendezvénye álomból valósággá váljon. A gazdag kultúrális kínálat eseményei alapvetően a számi( lapp) évszakok köré szerveződnek. Ebben a kultúrában nem négy, hanem nyolc évszakot tartanak számon;a számi kalendárium ugyanis a rénszarvasok vonulásán alapul. A nyolc évszak: a gondozás, az ébredés, a visszatérés, a növekedés, az eszmélés, az aratás, az elvágyódás és az utazás időszaka. A számik természettel összhangban töltött életébe kapunk bepillantást a nyolc évszak tükrében, s kísérhetjük figyelemmel gazdag kultúrkincsüknek az európai kultúrához kapcsolódását.

Az 1201-ben alapított  Riga Lettország fővárosa és egyben a balti államok legnagyobb városa. Központi helye a balti-tengeri régióban jelentős kulturális, ipari, kereskedelmi és pénzügyi központtá tette. Története több, mint 800 évre nyúlik vissza és minden évszázad jelentős nyomot hagyott a város építészetében. Riga festői óvárosa, Vecríga 1997-ben került fel az UNESCO Világörökség listájára. A régi Zeppelin hangárokból átalakított Központi Csarnok a maga nemében az egyik legnagyobb Európában. Számos náció tagjai éltek Rigában a helyi lívektől és lettektől a német, svéd, orosz, és lengyel bevándorlókig, akik mind magukénak tekintették a várost. A programsorozat a “Force Majeure” (Vis Major) mottó köré szerveződik, ama vágy kifejezéseként, hogy a kultúra jelentőségét a városok és az emberek életének jobbításban erősítse.

Az évad során Rīga több mint kétszáz programot szervez, részben a fővárosban, részben Siguldában, Rīga helyi partnervárosában. A programkavalkád januárban hatalmas élőláncos könyvtárköltöztetéssel, Wagner-operával és tűzijátékkal vette kezdetét Rigában Lettország számára 2014 más szempontból is jelentős: január elsejétől a régi fizetőeszközt, a latot az euró váltotta fel.

A lett főváros ad otthont 2014-ben a világ legnagyobb kórusversenyének, a World Choir Gamesnek is. A különböző fesztiválok, mint például a múzeumok éjszakája vagy a fehér éjszakák is sokakat vonzanak majd. Riga a fiatalokat is számos izgalmas kulturális lehetőséggel várja az idén, melyek többségének a „kreatív negyedek”, a Kalnciema és a Miera utcák környéke adnak otthont. A különböző fesztiválok, mint például a múzeumok éjszakája vagy a fehér éjszakák is sokakat vonzanak majd – remélhetőleg Magyarországról is, hisz az Air Baltic jóvoltából Budapestet közvetlen légijárat köti össze Rigával.

Umeå és Riga több közös, egymásba fonódó programot is terveznek Európa kultúrális fővárosaiként 2014-ben.

 
Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon!

Minőségi online utasbiztosítások, átfogó védelemmel, amelyek segítséget nyújtanak világszerte, mindenütt és mindenkor az Ön biztonságáért

Optimális sztornó vagy útlemondási biztosítás védelem utazás előtt a nem várt eseményekre önrésszel vagy anélkül, ha nem tudna elutazni.
 

Útlemondás - 3 500 000 Ft
Útlemondás önrész esetén - 3 500 000 Ft

Rövid időre is köthető minőségi családi utasbiztosítás teljeskörű védelemmel. Kedvező online díjak már egy felnőtt és egy gyerek utas esetén is!

Egészségügyi védelem - 200/100/30 000 000 Ft
Poggyászbiztosítás - 550/400/300 000 Ft
Balesetbiztosítás - 5/4/2 000 000 Ft
 

Online köthető Autó-motor asszisztencia 15 évnél fiatalabb, akár 9 üléses autókra, kisbuszokra, motorokra is Európán belüli utazásokhoz.

Utasok és jármű hazaszállítása - 500 000 Ft
Helyszíni javítás/szállítás -150 000 Ft
Csereautó (nap/autó max. 2 nap) - 20 000 Ft
Szállás (naponta, max. 2 nap) - 25 000 Ft

**390 v. 780 Ft/autó/nap-tól: A díj megállapításakor az utasszámtól függetlenül, egy 10 napos autós utazás egy napra vetített napidíját vettük alapul, az autó korának (10 v. 15 évnél fiatalabb) függvényében