"A naturizmus vagy nudizmus jellemzően azt jelenti, hogy emberek meztelenül vannak együtt (általában vegyes nembeli) csoportokban olyan tevékenység végzése közben, amelynél a meztelenséget nem tartjuk szükségesnek" - áll a Wikipedia szócikkének meghatározásában. A tévhitekkel ellentétben  a ruhátlanoknak nem a megbotránkoztatás vagy a figyelemfelkeltés a céljuk, és nem is szexuális indítékok vezérlik őket - egyszerűen csak szeretnek mezítelenül lenni, ily módon is közelebb kerülve a természethez. Nudistát és naturistát az különbözteti meg, hogy, míg előbbi csak időnként - például a strandon -  alkalmilag választja a ruhátlanságot, addig utóbbi számára mindez egy életfilozófiába illeszkedik bele, gyakran környezettudatosságot, olykor vegetarianizmust, vagy egyszerűen a természettel való szorosabb viszonyt foglalva magába. A naturisták  többnyire odafigyelnek a testükre, sportolnak, egészségesen táplálkoznak, tudatosan óvják környezetüket, természetes anyagokból ruházkodnak, nem isznak és nem dohánynak.

A naturizmus VIII. Edward angol király és szerelme, Wallis Simpson jóvoltából a horvátországi Rab szigetén honosodott meg. A helyi hatóságok 1936-ban engedélyezték a mezítelen fürdőzést és napozást a sziget Kandarol nevű területén. Rabon ekkor indult virágzásnak a nudizmus, s a sziget a nemzetközi naturizmus berkeiben egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Ám írásos emlékek tanusága szerint Rab-szigeten már az angol király fürdőzése előtt is volt hagyománya a naturizmusnak: a rabi naturista strandot a 19-20. század fordulóján nyitották meg.

Virágzó naturista mozgalom működik Németországban, különösen a volt Kelet-Németországban (ott FKK-nak, Freikörperkulturnak, azaz a szabad test kultúrájának nevezik), Franciaországban, Hollandiában, és számos más országban is léteznek hasonló szervezetek. Ázsia nagy részén viszont szinte ismeretlen a naturizmus, A társas mesztelenséget számos kultúrában megtaláljuk, különösen a társas fürdőzés, kempingezés formájában. Tipikus naturista tevékenységek a napozás, a kirándulás és a sport, ám sok naturista – amikor csak teheti - munka és egyéb foglalatosság közben is inkább a ruhátlanságot választja.

Az első ismert szervezett naturistaklub, a Freilichtpark (Szabad Fény Park) Hamburg mellett nyílt meg 1903-ban. Németországban az 1920-as években terjedt el a naturista mozgalom, az USA-ban először az 1930-as években bukkant fel társas naturizmus, magánklubok és kempingek formájában. Kanadában először 1939-ben jelent meg. A második világháború után terjedt el világszerte, Magyarországon 1983-ban jegyezték be az első naturista szervezetet. A naturizmus napjainkban a többi mediterrán országban is igen népszerűvé vált: a turistákat erre kialakított naturista központokban, telepeken, szállodákban, sőt „mezítelen” hajós túrákon fogadják.  A korábban a legtöbb helyen tiltott nudizmus pedig egyre kedveltebb Európában, számos tengerparton különítenek el strandokat a meztelen fürdőzés és napozás kedvelőinek. Az „au naturel” napozás szerelmeseit Európában kizárólag a bőség zavara hozhatja zavarba.

 
Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon!

Minőségi online utasbiztosítások, átfogó védelemmel, amelyek segítséget nyújtanak világszerte, mindenütt és mindenkor az Ön biztonságáért

Optimális sztornó vagy útlemondási biztosítás védelem utazás előtt a nem várt eseményekre önrésszel vagy anélkül, ha nem tudna elutazni.
 

Útlemondás - 3 500 000 Ft
Útlemondás önrész esetén - 3 500 000 Ft

Rövid időre is köthető minőségi családi utasbiztosítás teljeskörű védelemmel. Kedvező online díjak már egy felnőtt és egy gyerek utas esetén is!

Egészségügyi védelem - 200/100/30 000 000 Ft
Poggyászbiztosítás - 550/400/300 000 Ft
Balesetbiztosítás - 5/4/2 000 000 Ft
 

Online köthető Autó-motor asszisztencia 15 évnél fiatalabb, akár 9 üléses autókra, kisbuszokra, motorokra is Európán belüli utazásokhoz.

Utasok és jármű hazaszállítása - 500 000 Ft
Helyszíni javítás/szállítás -150 000 Ft
Csereautó (nap/autó max. 2 nap) - 20 000 Ft
Szállás (naponta, max. 2 nap) - 25 000 Ft

**390 v. 780 Ft/autó/nap-tól: A díj megállapításakor az utasszámtól függetlenül, egy 10 napos autós utazás egy napra vetített napidíját vettük alapul, az autó korának (10 v. 15 évnél fiatalabb) függvényében