A Salon du Chocolat a világ legnagyobb, csokoládénak szentelt eseménye, melyet e kivételes és különleges étek rajongói egész egyszerűen nem hagyhatnak ki. Az esemény egyik jellegzetessége, hogy összehozza a kakaóbab termesztőket a csokoládé fogyasztókkal. A rendezvény látogatói a legkíválóbb csokoládé készítőket is felfedezhetik itt, különleges kiállításokban gyönyörködhenek, s a helyszinen csokoládéből készült finomságok elkészítését is megfigyelhetik. Az évente megredezett Salon Du Chocolat különleges eseményekkel, ünneplésekkel és előadásokkal is meglepi a csokoládé szerelmeseit. A hires Csokoládéruha Divatbemutató például  az esemény ikonikus fénypontjává vált az évek során.

További információ:
Salon du Chocolat
Ha Dánia, akkor almafesztivál – ki gondolta volna? Ám az elmúlt néhány évben Dániában előtérbe került a helyben termelt zöldség-gyümölcs termesztés kultusza. A dán alma pedig ennek szimbólumaként is egyenesen a helyi termelők büszkeségévé is vált. A dánok rájöttek, hogy az alma több és más mint az az 1-2 importált fajta, melyet korábban ismertek: felfedezték, hogy országukban több mint 300 almafajta található. Ezt a sokszínűséget ünneplik meg minden év októberében a kelet-jutlandi Ebeltoft városában. Az Ebel, azaz Almafesztivál alkalmából a helybéliek örömünnepet ülnek az alma sokféle élvezetének – almalé, almabor, almatorta, almapálinka, almaecet, snapsz, vagy akár művészi célokra – dicsőitésére.

További információ:
Ebelfestival
Idén okt. 7.-10. között kerül sor  Helsinki  déli kikötőjében és a Piactéren az immár hagyományos heringvásárra. Ez az esemény Finnország legrégibb tradicionális eseménye, a vásárt ugyanis 1743 óta rendezik. A heringvásár helye 1820 óta Helsinki déli kikötője.  

A “halszag” miatt a hal nem túl népszerű étek Magyarországon. De ennek talán az is oka, alig találkozunk friss hallal, ezért esetleg fogalmunk sincsen, hogy a friss halnak nincs kellemetlen szaga,  és valószínűleg azt sem , hogy  halból hányféle módon lehet igen ízletes ételeket készíteni.

Régen az egész évre szükséges halat sózott formában tárolták és a Balti tengeren fogott hering volt az egyik legfontosabb hal. Ősszel, a heringvásár idején a finn szigetvilág halászai sok - sok csónakkal érkeztek / érkeznek ma is Helsinkibe. A legkülönfélébb házilag készült halkonzerveket egyenesen a csónakokból árulják a parton sétáló vevőknek. . Nemcsak halat lehet ilyenkor kapni, hanem a szigetvilágra jellemző fekete kenyeret, mindenféle birkagyapjúból készült dolgokat, mint pl. pulóvereket, sapkákat, kesztyűket és a még most is elengedhetetlen vastag, otthon kötött gyapjú zoknikat, melyek használata az időjárási viszonyok miatt fontos és gyakran használt  gumicsizmákban elengedhetetlen. A halkonzerveket a legkülönbözőbb dolgokkal ízesítik, pl. borókabogyóval, berkenyével, újabban curryval is!

További információ:

Visit Helsinki
A lovrani gesztenyét a világ legjobb minőségű gesztenyefajtái közé sorolják. Ez a Kvarner vidéki jellegzetes endemikus fajta a lovrani tengerészek jóvoltából idekerült távol-keleti és hazai gesztenyefajták keresztezéséből született meg. A lovrániak nagyon büszkék saját gesztenyéjükre, ezért három hétvégét szentelnek oktoberben a gesztenykészitésnek, az első hétvégén Lovránban, a másik két hétvégén a környező Lignju és Dobrec falvaiban rendezik meg a Marunada nevezetű népünnepélyt. A vigasságon gesztenyéből, hagyományos sültgesztenyéből készült termékeket, illetve gesztenyével készült ételeket, valamint különféle édességeket, süteményeket és tortákat kínálnak a vendégeknek. A kínálatban azért találunk olyasmit is, amiben nincs gesztenye, mint például a házi mézes pálinka és a házi újbor.

Forrás és további információ:

Croatia.hr
 

Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon!

Minőségi online utasbiztosítások, átfogó védelemmel, amelyek segítséget nyújtanak világszerte, mindenütt és mindenkor az Ön biztonságáért

Optimális sztornó vagy útlemondási biztosítás védelem utazás előtt a nem várt eseményekre önrésszel vagy anélkül, ha nem tudna elutazni.
 

Útlemondás - 3 500 000 Ft
Útlemondás önrész esetén - 3 500 000 Ft

Rövid időre is köthető minőségi családi utasbiztosítás teljeskörű védelemmel. Kedvező online díjak már egy felnőtt és egy gyerek utas esetén is!

Egészségügyi védelem - 200/100/30 000 000 Ft
Poggyászbiztosítás - 550/400/300 000 Ft
Balesetbiztosítás - 5/4/2 000 000 Ft
 

Online köthető Autó-motor asszisztencia 15 évnél fiatalabb, akár 9 üléses autókra, kisbuszokra, motorokra is Európán belüli utazásokhoz.

Utasok és jármű hazaszállítása - 500 000 Ft
Helyszíni javítás/szállítás -150 000 Ft
Csereautó (nap/autó max. 2 nap) - 20 000 Ft
Szállás (naponta, max. 2 nap) - 25 000 Ft

**390 v. 780 Ft/autó/nap-tól: A díj megállapításakor az utasszámtól függetlenül, egy 10 napos autós utazás egy napra vetített napidíját vettük alapul, az autó korának (10 v. 15 évnél fiatalabb) függvényében