Bécs

A legtöbb külföldi vásárt járó magyar talán ezt a vásárt ismeri a legjobban. Autópályán vagy vonattal pár órán belül elérhetjük a Városháza terén (Rathausplatz) megrendezett vásárt. Ez a legnagyobb és legismertebb a bécsi vásárok közül, a letétdíjas, egyébként megvásárolható karácsonyi bögrés forralt bor vagy puncs kötelező, a karácsonyi hangulat minden nap este tízig garantált.

Nürnberg

A németországi adventi vásárok közül az egyik legrégebbi, és világszerte legismertebb a Nürnberger Christkindlesmarkt, amelynek hagyományai a XVII. századra vezethetők vissza. Kihagyhatatlan a nürnbergi puszedli, eredeti nevén Lebkuchen, amely sok más karácsonyi finomság mellett szintén EU-s oltalom alatt álló helyi specialitás, de a közel kétszáz standon számos egyéb finomságot és ajándékot találhatunk. (Ha sósra vágyunk, próbáljuk ki a helyiek kolbászos specialitását, a Drei im Wecklát!) A vásár egyik csúcspontja minden évben a Christkind-, azaz Jézuska-választás, aki a hagyományok szerint egy gyönyörű szép szőke lány, aki többek között beszédével hivatalosan megnyitja a vásárt, és a karácsonyi vásár „angyalaként” számos eseményen vesz részt az adventi időszakban. Az idei szerencsés Teresa Treuheit, aki egyébként két évig őrangyalkodik a nürnbergi adventi vásár felett.

München

Szintén itt a helye a bajorok legnagyobb karácsonyi vásárának Münchenben. A város utcáit, tereit ilyenkor nem a tucatnyi söröskorsóval egyensúlyozó lederhosés vagy dirndlis helyiek, hanem a tucatnyi forralt boros korsóval egyensúlyozó lederhosés vagy dirndlis helyiek lepik el. A legrégebbi német karácsonyi vásár, amelyet a történelemkönyvek szerint már 1310-ben megrendeztek. Sör vagy forralt bor – mindegy; egy kis wursttal és német fúvószenével garantált a bajor hangulat, amelyre minden évben közel hárommillióan kíváncsiak – akit érdekel, hogy milyen a téli München, annak irány a Marienplatz!

Ljubljana

Ha még nem fedeztétek fel nagy kedvencünket, Ljubljanát, a karácsonyi forgatag lehet erre apropó. A város ilyenkor gyönyörű színekbe öltözik, Plečnik épületei, hídjai különleges fényruhát kapnak, csakúgy mint a várost felülről vigyázó vár, amely ilyenkor mesebeli kastélynak tűnik. Pár óra útra van csak a szlovén főváros – mi télen-nyáron ajánljuk!

Pozsony

A legnagyobb vásárt Pozsonyban a Fő téren (Hlavné námestie) találjuk, ahol a szlovák karácsonyi menü valamennyi finomságát megkóstolhatjuk a kolbászoktól a libamájon és a káposztalevesen át a (szintén EU-s oltalom alatt álló) pozsonyi kifliig. Számos kísérő program – koncertek, fellépések és kézműves foglalkozások – színesítik a programot, egy egynapos kiruccanásra kitűnő programot szolgáltat a karácsonyi vásár.

Prága

Kicsit távolabb, de még a karácsonyi actio radiuson belül találjuk a prágai vásárt, amely a Tyn templom előtti téren található, az óváros közepén. Ahogy a legtöbb karácsonyi vásár, a prágai is a hagyományos kézműves termékekre helyezi a hangsúlyt, amelyek közül a fából készült játékok és egyéb faeszközök mindenképpen külön említésre méltók. Itt is megtalálunk minden helyi finomságot: a karácsonyi sonkát, sültkolbászt vagy a karamellás-mandulás édességet, a Staročeské Trdlót. Persze a forralt bor (svařené víno) vagy finom cseh csapolt sör innen sem hiányzik. (Az óvárosi tértől öt percre, a Vencel téren szintén hatalmas karácsonyi forgatagot találtok – azt sem érdemes kihagyni.)

Jó vásározást!

 
  • Vilagutazo.net

 

Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon!

Minőségi online utasbiztosítások, átfogó védelemmel, amelyek segítséget nyújtanak világszerte, mindenütt és mindenkor az Ön biztonságáért

Optimális sztornó vagy útlemondási biztosítás védelem utazás előtt a nem várt eseményekre önrésszel vagy anélkül, ha nem tudna elutazni.
 

Útlemondás - 3 500 000 Ft
Útlemondás önrész esetén - 3 500 000 Ft

Rövid időre is köthető minőségi családi utasbiztosítás teljeskörű védelemmel. Kedvező online díjak már egy felnőtt és egy gyerek utas esetén is!

Egészségügyi védelem - 200/100/30 000 000 Ft
Poggyászbiztosítás - 550/400/300 000 Ft
Balesetbiztosítás - 5/4/2 000 000 Ft
 

Online köthető Autó-motor asszisztencia 15 évnél fiatalabb, akár 9 üléses autókra, kisbuszokra, motorokra is Európán belüli utazásokhoz.

Utasok és jármű hazaszállítása - 500 000 Ft
Helyszíni javítás/szállítás -150 000 Ft
Csereautó (nap/autó max. 2 nap) - 20 000 Ft
Szállás (naponta, max. 2 nap) - 25 000 Ft

**390 v. 780 Ft/autó/nap-tól: A díj megállapításakor az utasszámtól függetlenül, egy 10 napos autós utazás egy napra vetített napidíját vettük alapul, az autó korának (10 v. 15 évnél fiatalabb) függvényében