Míg korábban a zavargások nem igazán érintették az ország gazdasága számára fontos tengerparti turizmust, a mára kialakult biztonsági helyzet nyomán - a helyzet változásáig – legfeljebb saját felelősségünkre utazhatunk Egyiptomba. Az egyiptomi utazás tehát most bizonytalan ideig nem ajánlott, charter gépek sem indulnak. Mégha hamarosan jóra fordulna is minden, ez mégsem vígasz azoknak, akik ezekben a hetekben szerettek volna Egyiptomba utazni.  A Magyar Külügyminisztérium ugyanis 2013 augusztus 17-től Egyiptom teljes területét  az „I - Utazásra nem javasolt országok és térségek” biztonsági kategóriába sorolja. Ez azt is jelenti, hogy az Egyiptomra kötött utasbiztosítások érvénytelenek. Akik még nem kezdték meg utazásukat, de már megkötötték utasbiztosításukat, ennek árát biztosítójuktól visszakapják.

Ám utazni kell, s  eltántoríthatatlan világjáróink máris online utazási fórumokon csereberélnek ötleteket, javasolnak egymásnak Egyiptomot kiváltó úticélokat. Az utazási irodák is egyre-másra rukkolnak elő alternatív desztinációs kínálattal.  Sokan, magyarok s külföldiek egyaránt választják például Törökországot, Görögországot, Tunéziát, illetve Bulgáriát kedvenc Egyiptomuk helyett. Azért a „helyettesítő” országokban sem feltétlenül felhőtlen a biztonsági helyzet, érdemes tehát utazásunk megtervezésekor alaposan tájékozódni az éppen aktuális helyi körülményekről. Tájékoztatásul egy rövid körkép a legfrisebb információkkal (melyek bármikor változhatnak):

Tunézia: Az ország a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik. A turisztikai zónák eddig is hatékony védelmét az elmúlt hetekben megnövekedett (regionális és helyi szintű) fenyegetettség hatására tovább erősítették a hatóságok, ezekben a körzetekben a nyugalom jelenleg is biztosított. Szervezett program keretében Tozeur régió (már) felkereshető, Djerba szigete továbbra is biztonságos szervezett utak keretében.  Tuniszban feltételezett szélsőséges szalafista fegyveresek július 25-én meggyilkolták Mohamed Brahimi ellenzéki politikust, az ennek (és regionális folyamatok) nyomán kialakult politikai és belbiztonsági válság elhúzódik a kormányoldal és az ellenzék közötti folyamatos párbeszéd ellenére. A fentiekre figyelemmel a tunéziai tartózkodás továbbra is fokozott figyelmet igényel a magyar állampolgárok részéről. A Külügyminisztérium kéri, hogy ne szervezzünk egyéni utazást, különösen az országnak a szervezett turizmus központjaitól távolabb eső vidékeire, mert ezzel személyes biztonságunkat, testi épségünket veszélyeztetjük.

Görögország: Az általános biztonsági helyzet Görögországban stabil, azonban a gazdasági válság következményeként viszonylag gyakoriak a munkabeszüntetések, kisebb-nagyobb tüntetések; a közszolgáltatások leállása esetenként a magyar turistákat is érintheti, nehezedhet a ügyintézés. A sztrájkokat mindössze néhány nappal előbb jelentik be, de gyakran előfordulhatnak spontán tüntetések is. Az ebből fakadó kisebb-nagyobb fennakadásokkal továbbra is számolni lehet.  A Külügyminisztérium felhívja az utazók figylemét, hogy az Észak-görögországi Kilkis és Chalkidiki régiók környékén évek óta fordulnak elő tiltakozások, melyek lokális jellegűek, nem terjednek át a kedvelt nyaraló övezetekbe, de az estenkénti útlezárások érinthetik a környéken autóval közlekedő turistákat is.

Javasolt, hogy utazásunk előkészítésekor, illetve folyamán legyünk figyelemmel az esetleges közlekedési sztrájkokra. Miután a demonstrációk túlnyomórészt Athén központjára korlátozódnak, így javasolt, hogy a fővárosban tartózkodó turisták és az itt élő magyar állampolgárok folyamatosan tájékozódjanak az aktuális hírekről, az esetleges tömegmegmozdulások helyszínét kerüljék el. Az aktuális lezárásokról, illetve a tömegmegmozdulásokkal és munkabeszüntetésekkel kapcsolatos legfrissebb információkról, az idegen nyelveket beszélő érdeklődök a http://www.apergia.gr/ görög és korlátozott mértékben angol nyelven is rendelkezésre álló honlapon tájékozódhatnak. A gondtalan nyaralás érdekében minden esetben ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Törökország: Az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába tartozik.

Az idei nyárelőn Törökország több városában is sor került olyan tüntetésre, tömegrendezvényre, amelyen a résztvevők esetenként súlyos sérüléseket szenvedtek. A rendőrség beavatkozott, számos embert letartóztattak. Ilyen eseményekre került sor többek között Ankara Kizilay városrészében, Isztambulban a Taksim téren és Besiktas városrész több pontján, valamint Izmirben, Adanában, Bursában és Bodrumban is. Hasonló események megismétlődését nem lehet kizárni - derül ki a Külügyminisztérium legfrissebb tájékoztatójából.

A Külügyminisztérium Délkelet-Törökország egésze esetében fokozott óvatosságra inti az utazókat. Felhívja a magyar állampolgárokat, hogy csak a legszükségesebb esetben utazzanak a délkelet-anatóliai térség következő tartományaiba: Hakkari, Sirnak, Siirt, Tunceli, Van, Diyarbakir. A térségben 2011. júniustól fokozódtak az összecsapások a kormányerők és illegális fegyveres csoportok között. A merényletek a térségben több civil áldozatot is követeltek. Egyes területeket érint a szír kormányerők és a felkelők közötti fegyveres harc határtérségbe való átterjedése is.  A Külügyminisztérium Délkelet-Törökország tekintetében felhívja a magyar állampolgárokat, hogy csak a legszükségesebb esetben utazzanak a következő tartományok szíriai határ menti részeibe: Hatay, Kilis, Gaziantep, Mardin; továbbá egyáltalán NE/NE utazzanak Sanliurfa tartomány szíriai határ menti részeibe. A szír kormányerők és a felkelők összecsapásai az elmúlt hetekben átterjedtek a török-szír határövezetre is.

Jordánia: Jelenleg a konfliktusoktól terhelt közel-keleti térségben Jordánia a legbiztonságosabb országok egyike, ahova évente nagyszámú külföldi turista látogat el.  A közbiztonság jó, a hatóságok a szállodák, középületek, turistahelyek védelmére külön gondot fordítanak, odafigyelnek a turisták zavartalan és biztonságos tartózkodására. Óvatosság indokolt Amman óvárosának egyes területein, pl. a Hashimiyah tér és a Római Színház környékén, valamint a sűrűn lakott, hátrányos helyzetű lakónegyedekben, ahol előfordulhatnak kisebb fajsúlyú, köztörvényes bűncselekmények. A mecsetekben általában nem veszik jó néven nem muszlim vallásúak látogatását, de ha ilyenre sor kerül, a szerény, egyszerű, nők esetében a felsőtestet, a hajat és a végtagokat elfedő öltözet, kendő javasolt. Tartsuk be a viselkedésre, öltözködésre, fotózásra vonatkozó előírásokat, amelyeket célszerű előzetesen megérdeklődni. Embereket előzetes engedélyük nélkül ne fényképezzünk. A szíriai polgárháborús helyzet fokozódása miatt a Külügyminisztérium nem javasolja az ország Szíriával határos északi felébe történő utazást, beleértve a kedvelt turista-látványosságnak számító Umm Qais/Gadara mellett található római kori romvárost. A szíriai események kihatással lehetnek Jordániára, ezért utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális biztonsági helyzetről.

 
 
Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon!

Minőségi online utasbiztosítások, átfogó védelemmel, amelyek segítséget nyújtanak világszerte, mindenütt és mindenkor az Ön biztonságáért

Optimális sztornó vagy útlemondási biztosítás védelem utazás előtt a nem várt eseményekre önrésszel vagy anélkül, ha nem tudna elutazni.
 

Útlemondás - 3 500 000 Ft
Útlemondás önrész esetén - 3 500 000 Ft

Rövid időre is köthető minőségi családi utasbiztosítás teljeskörű védelemmel. Kedvező online díjak már egy felnőtt és egy gyerek utas esetén is!

Egészségügyi védelem - 200/100/30 000 000 Ft
Poggyászbiztosítás - 550/400/300 000 Ft
Balesetbiztosítás - 5/4/2 000 000 Ft
 

Online köthető Autó-motor asszisztencia 15 évnél fiatalabb, akár 9 üléses autókra, kisbuszokra, motorokra is Európán belüli utazásokhoz.

Utasok és jármű hazaszállítása - 500 000 Ft
Helyszíni javítás/szállítás -150 000 Ft
Csereautó (nap/autó max. 2 nap) - 20 000 Ft
Szállás (naponta, max. 2 nap) - 25 000 Ft

**390 v. 780 Ft/autó/nap-tól: A díj megállapításakor az utasszámtól függetlenül, egy 10 napos autós utazás egy napra vetített napidíját vettük alapul, az autó korának (10 v. 15 évnél fiatalabb) függvényében