Asztalos Tamás: Egy brazil rotarysta barátomat idézném. Ő mesélte el, hogy  a hetvenes-nyolcvanas években Brazíliából gyerekként jutott el Kanadába. És azért lett rotarysta mert 17 évesen e programnak köszönhette, hogy megtanult angolul és franciául, s tudott utána olyan munkahelyen elhelyezkedni, ahol erre a két nyelvre szüksége volt. Meggyőződése, hogy ha ez a program eljutna minden második gyerekhez a világ valamennyi középiskolájában, akkor nem lennének háborúk és konfliktusok a világban. Mert mindenki megismerné azt, hogy milyen eljutni egy másik országba, megismerni egy másik kultúrát, rájönni arra, hogy ember vagyok, gyarló vagyok, és tudnom kell alkalmazkodni. És innentől kezdve ha valaki ezt a  lehetőséget megkapja, teljesen más emberként lép ki a felnőtt, a dolgozó világba.

Útjaink tehát meghatározóak ezeknek a fiataloknak a jelen és a későbbi életében. 16-17 éves korban kapnak egy olyan lehetőséget a klubon keresztül, hogy egy idegen országban – ez döntően Európán kívüli – eltölthetnek egy teljes tanévet, tehát 11 hónapot, ami véleményem szerinte sorsfordító. Családokban élnek, átlagban 1-3 családnál töltik el ezt a 11 hónapot, olyan mélységig ismerik meg azt a kultúrát, amire egyébként nem lenne lehetőség.

Hogyan működik?

Én öt évig voltam a kecskeméti ifjúsági klubnak az ifjúsági felelőse. Ez alatt az öt év alatt  18-20 fő vehetett részt a diákcserében. Ők elsősorban honfitársaink gyermekei akik Magyarországról kiutazhattak, és külföldiek, akiket fogadtunk Kecskeméten. Jelenleg is 49 tengerentúli – ausztrál, amerikai, japán, kanadai, új-zélandi, mexikói, brazil, ecuadori és mindenféle egyéb nációból származó – gyerek van bent Magyarországon, akiknek rendszeres programjaik vannak Budapesten, Sátoraljaújhelyen, Szegeden, mindig az ottani Rotary Club szervezésében, és amikor ők utaznak akkor mi is utazunk velük, ott vagyunk, illetve ha külföldi utakat szervezünk ezeknek a diákoknak, akkor az adott klubból valaki elkiséri őket.

Hogyan történik a kiválasztás?

Ez egy hosszútávú kiválasztási és előkészítési folyamat:

Tehát azokat, akik most fognak július, augusztusban kiutazni,  tavaly szeptemberben kezdtük el kiválasztani a középiskolások közül. Egy többlépcsős meghallgatási folyamaton esnek át. Először fogadja őket az adott város Rotary Clubja, kötetlen szülőkkel együtt történő beszélhgetésen. Utána sor kerül egy régiós meghallgatásra, ahol esetünkben pl. a deli régió fog össze - -- és itt Bács-Kiskun megye, Békés, Baranya, Csongrád megye Rotary Clubjai együtt hallgatják meg az innen kiutazni kívánó, már tovább küldött jelölteket. Ez most legutóbb Szegeden volt december-január hónapban. Ezt követően van Budapesten egy összevont találkozója már a kiutazó jelölteknek, ahol véglegesítjük a létszámot, és itt tudják meg azt is, hogy vélhetően melyik ország lesz a célország, ahová kiutazhatnak június-augusztusban.

Hogyan készítik fel a gyerekeket?

Ebben az áprilistól-júniusig tartó időszakban három felkészítésen vesznek részt. Ennek része az utasbiztosításokról történő tájékoztatás is. Erről most Szolnokon és Budapesten is én tartottam összefoglaló előadást

Mik azok a veszélynemek, amire fel kell készülni egy diáknak? S miért éppen Őrangyal biztosításunkat javasolja sokuknak?

Felhívom az ő figyelmüket, hogy mik azok a veszélynemek, amikre oda kell figyelni egy ilyen hosszútávú külföldi tartózkodás során. Álmában sem gondolná az ember, hogy mi mindenre kell felkészülni. Pontosan azért esett a választásunk a Mondial Assistance-ra mert egyedüliként ár-érték arányban őneki van a legmagasabb felelősségbiztosítási modulja az Őrangyal szolgáltatási csomagban. És sajnos ezekre már szükség volt, mert óhatatlan – hiszen 15 17 éves gyerekekről beszélünk – hogy ők belecsöppenjenek olyan eseményekbe, amit előre nem terveznek, váratlanul adódik az életükben.

Elég nagy merítésünk van megtörtént káresetekből (ld. a HírAngyal Biztosítási Termékek rovatát – link) és én mindíg részletesen el szoktam magyarázni, hogy milyen védelemre van szükségük. Ilyen az okmánypótlásra szóló védelem, a poggyász esetleges ellopására szóló védelem, illetve,  ha valamilyen baleset éri és ezért orvosi ellátást, kórházi ápolást kell igénybe vennie, gyógyszerekre van szüksége. Kamaszgyerekekről beszélünk – sürgősségi fogaszati ellátásra szüksége is felmerülhet. De például a fogszabályozást – mely tervezett, nem sürgősségi beavatkozás – már saját pénzből kell fedezni. És rendkívül fontos a megfelelő védelem a felelősség károkra, a másoknál történt károkozás esetén, akár egy családnál, vagy mondjuk a közlekedés közben. Ezeknél az elemzéseknél végigmegyünk a nagyobb biztosítók limitjein és ár-érték arányban próbálom elemezni, hogy ki milyen fedezeteket kínál, hogy mik a tapasztalataink kárrendezésben és ezek alapján döntöttünk.

Kinek ajánlja a Rotary infjúsági csereprogramjait?

Én minden 15 és 17 éves középiskolás diáknak ajánlom. Bejutni nehéz, ám mindenképpen érdemes jelentkezni! Tanulmányi eredményeit tekintve minimum 4-es átlaggal kell büszkélkenie, szorgalmasnak, új ismeretek felé pedig nyitottnak kell lennie. A pályázathoz nyelvtudás is szükséges, középfokú angol nyelvvizsgát kérünk. A különféle – hosszú és rövidtávú - Rotarys csereprogramok részletes feltételeinek utána lehet nézni a rotary.hu weboldalon.

Mennyibe kerülnek? Ingyenes a cserediák program?

Ezek önfinanszírozós csereprogramok, a szülőknek meg kell finanszírozniuk a gyerek részére. Országtól függően also-fölső határt mondok: 900.000 és 2.500.000 forintos éves költséggel jár. Ezen túlmenően külföldi diákot is fogadnak ugyanezen idő alatt. A “nemzetközi diákcsere” azért is van, hogy szülőként ő is érezze át milyen is az, hogy amikor az “én gyerekem van kint” valahol és nekem alkalmazkodni kell egy vadidegenhez, segítenem kell az ő beilleszkedését. Illetve ha mondjuk Brazíliából vagy Mexikóból kapok egy diákot, aki egy kukkot sem beszél portugálon és spanyolon kívül, akkor én hogyan értetem meg vele magam.

Én látom a jótékony hatást a mi gyerekeinken is, hiszen a mi Rotary Clubunk itt Kecskeméten tizenöt év óta fogad cserediákokat. Ők ma már harminc év felettiek és mind olyan munkahelyeken dolgoznak, ahol nemzetközi kapcsolatok vannak és ők ezekben résztvesznek. Ők a Rotary diákcsere segítségével belekóstolhattak az internacionális világpolgár létbe és kultúrába és ez bármelyik középiskolás számára fantasztikus lehetőség.

*A Rotary a világ legnagyobb, kormányokhoz nem kötődő civil szervezete,  amelyben különböző foglalkozású emberek készek vállalni humanitárius szolgálatot. A mindenütt közmegbecsülésnek örvendő Rotary International felügyeli a programot és segít az esetleges problémák megoldásában.

 
 
Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon!

Minőségi online utasbiztosítások, átfogó védelemmel, amelyek segítséget nyújtanak világszerte, mindenütt és mindenkor az Ön biztonságáért

Optimális sztornó vagy útlemondási biztosítás védelem utazás előtt a nem várt eseményekre önrésszel vagy anélkül, ha nem tudna elutazni.
 

Útlemondás - 3 500 000 Ft
Útlemondás önrész esetén - 3 500 000 Ft

Rövid időre is köthető minőségi családi utasbiztosítás teljeskörű védelemmel. Kedvező online díjak már egy felnőtt és egy gyerek utas esetén is!

Egészségügyi védelem - 200/100/30 000 000 Ft
Poggyászbiztosítás - 550/400/300 000 Ft
Balesetbiztosítás - 5/4/2 000 000 Ft
 

Online köthető Autó-motor asszisztencia 15 évnél fiatalabb, akár 9 üléses autókra, kisbuszokra, motorokra is Európán belüli utazásokhoz.

Utasok és jármű hazaszállítása - 500 000 Ft
Helyszíni javítás/szállítás -150 000 Ft
Csereautó (nap/autó max. 2 nap) - 20 000 Ft
Szállás (naponta, max. 2 nap) - 25 000 Ft

**390 v. 780 Ft/autó/nap-tól: A díj megállapításakor az utasszámtól függetlenül, egy 10 napos autós utazás egy napra vetített napidíját vettük alapul, az autó korának (10 v. 15 évnél fiatalabb) függvényében