Varázslatos élményben lehet részünk, ha átadjuk magunkat a karácsonyi vásárok hangulatának. Az ünnepi színek, ízek és illatok gyermekkori ünnepi emlékeinket eleveníthetik fel, s új élményekkel  isgazdagíthatnak. E karácsonyi vásárok hihetetlenül népszerűek és egyre több és több látogatót vonzanak.  E tendencia egyik következménye, hogy sokan az eleddig "a nagyok" árnyékában megbúvó kisebb, meghittebb, elsősorban a helybéliek számára működtetett karácsonyi vásárokat kutatják fel.

Meglehet, hogy a lengyelországi Wroclawról (német nevén Breslau-ról) nem feltétlenül a karácsonyi vásárok jutnak eszünkbe.  Ám ha a vásárjáró utazó valami másra szomjazik, akkor Wroclawban megtalálhatja. A wroclawi karácsonyi vásár az Óváros Főterén valódi fesztiválhangulattal köszönti látogatóit. A karácsonyi vásár maga a gótikus városházát spirálszerűen öleli körül, melyből az ünnepi portékákkal megrakott standok minden irányban szerteágaznak. Kelendőek a hagyományos, cukorból készült Jancsi és Juliska-házak, s fából faragott játék is akad bőségesen. Ám mindennek mégis különleges hangulata van. Itt ugyanis jórészt a helybéliek vásárolnak be karácsonyra, a vásár nem pőre turisztikai látványosság. Hagyományos kézműves ajándékokból válogathatunk és autentikus helyi ételeket kóstolhatunk. Az árak barátságosak és a lengyelek szeretnek alkudozni is. Ajándékvásárlás után  a környékbeli sörözőkben és gyertyafényes pincevendéglőkben találunk felüdülést. A bátrabbak még a világhíres lengyel Goldwasser vodkával (Danziger Goldwasser) is megpróbálkozhatnak. A helybéliek szerint ez az ital majd minden kínra gyógyír, a reumától kezdve a magas vérnyomáson át a közönséges nátháig.

A kölniek szeretnek ünnepelni. Karácsony közeledtével Kölnben egymást érik a hangulatos adventi vásárok. A leghíresebb és egyik leglátványosabb a kölni dóm tövében lévő. Innen mindössze néhány utcányit kell sétálnunk, és az Óvárosban máris egy újabb vásárhoz érünk, amely aprócska házikóival és szépséges portékáival tán a leghangulatosabb kölni vásár. Itt kézművesek árulják hagyományos termékeiket, különféle bőrárukat, többek közt báránybőr kesztyűket, sapkákat és lábbeliket.

Drezda Óvárosban a Miasszonyunk temploma környékén és a közeli Régi Piac-téren csoportosuló romantikus díszítésű bódékból számtalan kereskedő kínálja az ínycsiklandozó finomságokat, hagyományos kézműves ter mé ke­ket. Érdemes megkóstolni a forralt borokat és az eredeti drezdai karácsonyi kalácsot, a Christstollent is. A merészebbek az Elba-folyóhoz közeleső vásárra is érdemes felkeresniük, amely a helybélieké inkább mint a turistáké. Gyönyörű csipkéket és meisszeni porcelánt is találunk it.

A felső-ausztriai városka, Bécs és Salzburg közt féluton elhelyezkedő Steyr Ausztria "hivatalos karácsonyi vásárának" ad otthont minden évben. Steyrben a helyi postahivatal, ahová gyermekek ezrei írnak évente a 4411-es postafiókba a Jézuskának. a betlehemi jászol-állítás, a Karácsony Múzeum, mind-mind az adventi időszak hangulatos hagyományőrzői. A Steyr tőszomszédságában lévő Garsten falu barokk apátsági temploma előtt elhelyezkedő meghitt hangulatú karácsonyi vására kifejezetten a helybéliek számára működik és mindössze december első két hétvégéjén várja vásárlóit. Mintegy ötven helybéli kézműves hozza ide hagyományos, az ősi kézműves hagyományokat megtestesítő portékáit, s az osztrák hagyományokhoz híven az egész vásár a helybéli étkek és italok körül forog.

Ha a járt út helyett esetleg a járatlanra áhitoznánk, akkor az észtországi Tallinn tökéletes választás lehet. Az észt főváros középkori főtere ad otthont egyre több látogatót vonzó karácsonyi vásárának, s úgy hírlik itt, ezen a vidéken állították fel a világ legelső karácsonyfáját 1441-ben. A december hóval borítja be Tallinnt, mely különleges, ünnepi hangulatot ad a vásárnak. Ám e fagyos téli napokon sem fogunk fázni: a táncos-éneklős karneváli hangulat és a fahordókból kimért forralt bor senkit sem fog hidegen hagyni.

 

Szükséges-e utasbiztosítás az adventi utazásokhoz?

Néhány napja kezdődtek el Európa-szerte az adventi vásárok. Ezekben a hetekben sokan kerekednek fel, hogy néhány vagy csak 1-1 napra átlépve az országhatárt, egy külföldi adventi vásár forgatagában hangolódjanak a közelgő ünnepekre.

A rutinos "adventezők" már tudják, hogy minden országnak és városnak megvan az egyedi hangulata ezekben a hetekben, így érdemes nem csak a közeli bécsi vagy pozsonyi adventi vásárokon részt venni, hanem egy kicsit távolabbra merészkedve megtekinteni a salzburgi, a prágai, a krakkói vagy a zágrábi forgatagot is.

Sok utazási iroda igen kedvező áron kínálja az egy illetve a néhány napos autóbuszos utazásokat nem csak budapesti, hanem vidéki indulásokkal is, ahol csoportkísérő vagy idegenvezető társaságában a lehető legtöbb és legszínesebb programokat igyekeznek megmutatni az utazóközönségnek. Természetesen ezek a városok többnyire autóval és vonattal is megközelíthetők, ebben az esetben nekünk kell felfedezni a várost, a vásárok helyszínét és a programokat is. Így viszont a magunk urai vagyunk, és annyi időt töltünk egy-egy helyen, amennyit csak szeretnénk.

Azonban a rövid, akár csak 1 napos külföldi utazás során sem szabad megfeledkezni az utasbiztosítás fontosságáról. Ami egy 1 hetes nyaralás alatt előfordulhat, az sajnos 1 nap alatt is bekövetkezhet, így jobb, ha előre gondoskodunk és felkészülünk baj esetére is. A Mondial Assistance már 1 napos autóbuszos és vonatos illetve autós utazásokhoz is kínál kedvező áru utasbiztosítást felárak és mindenféle pótdíj nélkül, mely országszerte utazási irodákban és a Mondial Assistance weboldalán is megköthető.

Legyen nyugodt, békés és élményekkel teli az adventi utazása, ahol Önre és családjára is a Mondial Assistance Őrangyala vigyáz.

 
Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon!

Minőségi online utasbiztosítások, átfogó védelemmel, amelyek segítséget nyújtanak világszerte, mindenütt és mindenkor az Ön biztonságáért

Optimális sztornó vagy útlemondási biztosítás védelem utazás előtt a nem várt eseményekre önrésszel vagy anélkül, ha nem tudna elutazni.
 

Útlemondás - 3 500 000 Ft
Útlemondás önrész esetén - 3 500 000 Ft

Rövid időre is köthető minőségi családi utasbiztosítás teljeskörű védelemmel. Kedvező online díjak már egy felnőtt és egy gyerek utas esetén is!

Egészségügyi védelem - 200/100/30 000 000 Ft
Poggyászbiztosítás - 550/400/300 000 Ft
Balesetbiztosítás - 5/4/2 000 000 Ft
 

Online köthető Autó-motor asszisztencia 15 évnél fiatalabb, akár 9 üléses autókra, kisbuszokra, motorokra is Európán belüli utazásokhoz.

Utasok és jármű hazaszállítása - 500 000 Ft
Helyszíni javítás/szállítás -150 000 Ft
Csereautó (nap/autó max. 2 nap) - 20 000 Ft
Szállás (naponta, max. 2 nap) - 25 000 Ft

**390 v. 780 Ft/autó/nap-tól: A díj megállapításakor az utasszámtól függetlenül, egy 10 napos autós utazás egy napra vetített napidíját vettük alapul, az autó korának (10 v. 15 évnél fiatalabb) függvényében