A mi régiónkban például Szlovák bevásárló turisták özönlenek át a magyar határon, míg magyar vásárlók sokasága ruccan át Burgendlandba, Romániába vagy éppen Ukrajnába. Tehetősebb honfitársaink Törökországba, vagy akár a világ bevásárlóközpont mekkájának számító Dubaiba. A jó vételre vadászó norvégok Svédországi rohamra indulnak, az évek óta gyengélkedő dollárt kihasználó európaiak Amerikában, különösen a téli leárazások idején imádnak vásárolni, míg az európai luxusmárkákért státusz szimbólumként is rajongó jómódú amerikaiak dollar árfolyamtól függetlenül Európa világhíres divatfővárosai felé igyekeznek, az újgazdag kínaiak százezrei pedig mindenhová az égadta világon.

A vásárlást korábban nemigen tekintettek az utazást elsődlegesen motiváló tényezőnek, noha turisztika és vásárlás mindíg is elválaszthatatlanul fonódtak össze egymással. A shopping turizmus az elmúlt jónéhány év során sokmilliárdos üzletté nőtte ki magát világszerte – eljött tehát az ideje, hogy a bevásárlást a turizmus egyik fő mozgatórugójaként is elismerjék. Az elmúlt években turisztikai tendenciaként egyre izmosodó bevásárló urizmus érthetően jelentős mértékben befolyásolja az emberek utazási terveit. A vásárlás lehet az utazási élmény része, de lehet az utazás elsődleges  indítéka is.  Utazásaik során a bevásárlóturisták kifejezetten keresik az izgalmas vásárlási lehetőségeket és körülményeket. A külföldi vásárlás sokak számára jelent különleges, olykor feledhetetlen élményt. Turisztikai szolgáltatók és befektetők sokasága pedig egyre színesebb kínálattal, a bevásárlási élmánylehetőségek sokaságával célozza meg éppen ezt a réspiacot. 

Piackutatások szerint miközben a szomszédos országokból sokan járnak át hozzánk vásárolni, mi magyarok is szeretünk kifejezetten vásárlási céllal külföldre utazni. Ez már korántsem a rendszerváltáskor Gorenje-turizmusként elhíresült roham a vágyott, s itthon hiánycikknek számító fogyasztási cikkekért határainktól nyugatra. Vannak, akik kifejezetten az olcsóbb bevásárlási lehetőségeket keresik – keleti szomszédainknál. A tehetősebb rétegek viszont akár sokszáz kilométernyi távolságra is hajlandóak elvezetni vagy repülni egy-egy kitűnő vétel, illetve különlegesen kecsegtető bevásárlói élmény reményében. Lengyelország, Németország, Olaszország, Svájc, s az Egyesült Királyság kedvelt bevásárló célpontok köreikben. A távolabbi desztinációk viszont drágábbak, s ilyenkor a divat, a statusz szimbólum jelleg is jelentősen befolyásolják e réteg utazási döntéseit, illetve bevásárló útjaikról általában értékesebb portékákkal is térnek haza.

A vásárlást hagyományosan az utazásnak alárendelt tevékenységnek tekintették. A turisták útközben mindíg is vásároltak: emléktárgyakat, ajándékokat önmaguknak, s otthoni szeretteiknek, ám ez csak a hab volt világjáró élményeik tortáján. Az utazás viszonylag olcsóbbá válása az elmúlt években azonban e hagyományt megváltoztatta. A kiskereskedelmi bevásárló turizmus igen népszerű szabadidős tevékenységgé nőtte ki magát – gyakran a hagyományos utazási szokások kárára -  s a statisztikák szerint e tendencia a jövőben valószínűleg csak tovább erősödik.

 
Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon!

Minőségi online utasbiztosítások, átfogó védelemmel, amelyek segítséget nyújtanak világszerte, mindenütt és mindenkor az Ön biztonságáért

Optimális sztornó vagy útlemondási biztosítás védelem utazás előtt a nem várt eseményekre önrésszel vagy anélkül, ha nem tudna elutazni.
 

Útlemondás - 3 500 000 Ft
Útlemondás önrész esetén - 3 500 000 Ft

Rövid időre is köthető minőségi családi utasbiztosítás teljeskörű védelemmel. Kedvező online díjak már egy felnőtt és egy gyerek utas esetén is!

Egészségügyi védelem - 200/100/30 000 000 Ft
Poggyászbiztosítás - 550/400/300 000 Ft
Balesetbiztosítás - 5/4/2 000 000 Ft
 

Online köthető Autó-motor asszisztencia 15 évnél fiatalabb, akár 9 üléses autókra, kisbuszokra, motorokra is Európán belüli utazásokhoz.

Utasok és jármű hazaszállítása - 500 000 Ft
Helyszíni javítás/szállítás -150 000 Ft
Csereautó (nap/autó max. 2 nap) - 20 000 Ft
Szállás (naponta, max. 2 nap) - 25 000 Ft

**390 v. 780 Ft/autó/nap-tól: A díj megállapításakor az utasszámtól függetlenül, egy 10 napos autós utazás egy napra vetített napidíját vettük alapul, az autó korának (10 v. 15 évnél fiatalabb) függvényében