Az antik olimpiai ünnepségek az emberiség történetének legértékesebb tradícióihoz tartoznak, melyek a mítoszok világából és a görögség társadalmi, politikai viszonyaiból (vallás, temetési és avatási szertartások, poliszok közötti versengések stb.) nőttek ki. Az ókori Hellász nagyszerű sportolói négyévente napkon, illetve heteken át utaztak, hogy eljussanak az ókori Olympia szentélyéhez, saját városállamuk dicsőségére és isteneik tiszteletére vetélytársaikkal megmérközzenek. Az istenek pedig az Olympus-hegység tetejéről szemlélték az eseményeket.

Az ókori és az újkori olimpiák „nulla kilométerköve” egyaránt Olympia (Olümpia), a Peloponnészosz-félsziget nyugati részén fekvő kis település, amely felbecsülhetetlen értékekkel gazdagította az emberiség kultúráját. A Peloponnészoszi-félsziget északnyugati részén ma is láthatók az ókori Olümpia romjai. Itt Zeusz isten tiszteletére ünnepi játékokat rendeztek. Az Olümpiában tartott sportversenyekkel egybekötött vallási ünnep a legnagyobb rangot vívta ki a többi hasonló közül. A hagyomány szerint Kr. e. 776-ban volt az első ókori olimpia, s a játékokat több mint ezer éven át négyévente megtartották. Igazi jelentőségét az adta, hogy a játékok alatt szent fegyvernyugvást hirdettek. Tehát általános béke volt, amit a görögök mindvégig tiszteletben is tartottak.

A mai Olympiának mindössze néhány száz lakosa van, és a kis település főként az idegenforgalomból él. A rommező az Altiszból és közvetlen környezetéből, illetve a stadionból áll. Bejárata előtt egy emlékoszlopot láthatunk, amelyben Pierre de Coubertin bebalzsamozott szíve nyugszik. Ő kezdeményezte az újkori olimpiák megtartását. Tőle származik a mondás is: „Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos.” Az olimpiai játékok ötkarikás szimbólumát is ő tervezte, amelyben a karikák a sport alapelveit jelképezik: a szenvedélyt, a hitet, a győzelmet, a munkaerkölcsöt és a sportszerűséget.

Nálunk még várat magára, de tőlünk nyugatabbra a 60+ korosztály legfeljebb a bőség zavarával küszködhet a turisztikai szolgáltatások kínálatában. Egyre-másra alakulnak a kifejezetten őket megcélzó utazási irodák. A Road Scholar non-profit utazási iroda például „kalandokat” kínál „az egész életen át tartó tanulásban”, többek közt fantasztikus tematikus utakat közösen utazó nagyszülőknek és unokáiknak. A példaként jelzett kéthetes út során nagyszülők és 12-15-éves unokáik görögországi barangolásra indulhatnak az olimpiai eszme nyomában.

 

Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon!

Minőségi online utasbiztosítások, átfogó védelemmel, amelyek segítséget nyújtanak világszerte, mindenütt és mindenkor az Ön biztonságáért

Optimális sztornó vagy útlemondási biztosítás védelem utazás előtt a nem várt eseményekre önrésszel vagy anélkül, ha nem tudna elutazni.
 

Útlemondás - 3 500 000 Ft
Útlemondás önrész esetén - 3 500 000 Ft

Rövid időre is köthető minőségi családi utasbiztosítás teljeskörű védelemmel. Kedvező online díjak már egy felnőtt és egy gyerek utas esetén is!

Egészségügyi védelem - 200/100/30 000 000 Ft
Poggyászbiztosítás - 550/400/300 000 Ft
Balesetbiztosítás - 5/4/2 000 000 Ft
 

Online köthető Autó-motor asszisztencia 15 évnél fiatalabb, akár 9 üléses autókra, kisbuszokra, motorokra is Európán belüli utazásokhoz.

Utasok és jármű hazaszállítása - 500 000 Ft
Helyszíni javítás/szállítás -150 000 Ft
Csereautó (nap/autó max. 2 nap) - 20 000 Ft
Szállás (naponta, max. 2 nap) - 25 000 Ft

**390 v. 780 Ft/autó/nap-tól: A díj megállapításakor az utasszámtól függetlenül, egy 10 napos autós utazás egy napra vetített napidíját vettük alapul, az autó korának (10 v. 15 évnél fiatalabb) függvényében