Figyelem: Elavult böngészőt használ, váltson egy modernebb böngészőre, például Chrome-ra, Firefox-ra vagy Microsoft Edge-re

A tárcákat a Readers Digest munkatársai parkokban, járdán és bevásárlóközpontok közelében ejtették el. A magazin legmeglepőbb felismerése az volt, hogy a becsületesség nem viszonylagos, a becsületes megtalálók számára ez volt az egyetlen szóba jövő lehetőség. A próbatétel végrehajtói azt is megállapíthatták, hogy a becsületesség tekintetében a nem és a kor nem játszott szerepet: nők és férfiak, nyugdíjasok és gyerekek egyforma arányban tartották meg vagy juttatták vissza a közterületeken talált pénztárcákat. Időnként előfordult, hogy a tárcára bukkanók megkísérelték azok visszajuttatását, majd menetközben letettek róla. Egy bukaresti nő például két járókelőtől kérdezte meg, hogy az ővék-e a tárca, mielőtt sajátjaként eltette volna.

A világ városainak becsületességi toplistája  a Readers Digest pénztárca tesztje alapján (zárójelben a 12-ből megkerült tárcák száma):

1. Helsinki, Finnország (11)

2. Mumbai, India (9)

3. Budapest (8)

3. New York, USA (8)

5. Moszkva, Oroszország (7)

5. Amszterdam, Hollandia (7)

7. Berlin, Németország (6)

7. Ljubljana, Szlovénia (6)

7. London, Egyesült Királyság (6)

10. Varsó, Lengyelország (5)

11. Bukarest, Románia (4)

11. Rio de Janeiro, Brazília (4)

11. Zürich, Svájc (4)

14. Prága, Csehország (3)

15. Madrid, Spanyolország (2)

16. Lisszabon, Portugália (1)

Egy, a moszkvai állatkert közelében elhagyott pénztárcát pedig egy egyenruhás sürgősségi szolgálatos tiszt adott le egy, a közelében tartózkodó biztonági őrnek. "Én tiszt vagyok, s kötelez a tiszti etikai kód”- mondta a Readers Digest munkatársának. "A szüleim pedig becsületességre, egyensségre neveltek”.  Ám az uniformis nem mindenütt bizonyult a kötelességérzet garanciájának: Zurichben például egy villamosvezető megtartotta a tárcát, dacára annak, hogy a zürichi villamoshálózatot működtető rendszer városzerte működtet talált tárgyak szolgáltatást. Kifejezetten becstelen esetek is előfordultak a pénztárca-teszt során. Az egyik városban a tárcára rábukkanó férfi, annak tartalmát megvizsgálva azon nyomban beült csilivili Mazdájába, s a talált értékkel együtt elrobogott. Egy másik városban az egyik tárcát megtaláló férfi azonnal besétált a legközelebbi kisboltba, ahonnan tetemes cigarettamennyiséggel távozott. Az összesen 192 „elhagyott” pénztárcából végül 90 – azaz 47 százalék – került vissza tulajdonosához.

A Readers Digest szerkesztője, Catherine Haughney így kommentálta a nagy pénztárca-teszt végeredményét:  „Igen inspiráló, hogy világszerte mennyi becsületes ember van. És legfőképpen, hogy fiatalok és idősek, férfiak és nők, szegények és gazdagok a legkülönbözöbb kultúrákban míly nagyra értékelik a becsületességet.”

 
Indulás előtt kösse meg utasbiztosítását! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon!

Weboldalunkon kikalkulálhatja utasbiztosítását, és ha minket választ, akkor a világ egyik legnagyobb utasbiztosítója fog vigyázni Önre és családjára is utazása alatt!

Minőségi online utasbiztosítások, átfogó védelemmel, amelyek segítséget nyújtanak világszerte, mindenütt és mindenkor az Ön biztonságáért


Optimális sztornó vagy útlemondási biztosítás védelem utazás előtt az előre nem várt eseményekre, ha nem tudna elutazni.

Útlemondás - 2 500 000 Ft
Útlemondás önrész esetén - 2 500 000 Ft
Útazás késői megkezdése - 30 000 Ft

Automatikusan megújuló online utasbiztosítás útlemondási védelemmel, autó assistance-val, gyakran utazóknak.

Egészségügyi védelem - 50 000 000 Ft
Poggyászbiztosítás - 250 000 Ft
Autó asszisztencia - 400 000 Ft


Online köthető Autó-motor asszisztencia 15 évnél fiatalabb, akár 9 üléses autókra, kisbuszokra, motorokra is Európán belül.

Utasok és jármű hazaszállítása - 400 000 Ft
Helyszíni javítás/szervízbe szállítás -100 000 Ft
Csereautó (nap/autó max. 2 nap) - 25 000 Ft 

*Azzal az optimális esettel számolva, ha valaki egy évben 357 napot tölt más európai országban, nem lépve így át az egyszerre maximálisan megendedett 42 napos külföldi tartózkodást.
**455 Ft/autó-tól: A díj megállapításakor az utasszámtól függetlenül, egy négy napos autós utazás egy napra vetített napidíját vettük alapul.