Mire ügyeljünk üdülésünk lefoglalása előtt? Különösen a törökországi, görögországi, egyiptomi, stb., a magyarok által kedvelt turisztikai célországok tekintetében  ezek labilis politikai helyzetét figyelembe véve tájékozódjunk, s legyünk naprakészek a Magyar Külügyminisztérium konzuli szolgálatának  a tervezett desztinációnkra vonatkozó biztonsági besorolásáról. Ez nem csak saját, s családunk biztonsága okán fontos, de utasbiztosításunk érvényessége miatt is. Biztosításunk megkötése előtt tájékozódjunk az esetleges ehhez kötődő kizárásokról. A helyi szokásoknak, törvényeknek, viselkedési elvárásoknak is nézzünk utána, hiszen ezek is befolyásolhatnak bennünket desztinációnk kiválasztásában.

Mi a teendő üdülésünk megvásárlása után? Azonnal kössünk utasbiztosítást (illetve ha éves utasbiztosításunk van, akkor ellenőrizzük, hogy kötvényünk fedezi-e éppen aktuális utazási terveinket). Ne csak az árat –  az olcsóságot – nézzük! Alaposan járjunk utána, hogy a kiválasztott utasbiztosítás fedezetei a lehető legjobban megfeleljenek utazási terveinknek. (Ne feledkezzünk meg esetlegesen már meglévő betegségről tájékozódni, illetve olyan választható extra szolgáltatásokról, amelyekről úgy véljük szükségünk lehet.) Részletesen tájékozódjunk utasbiztosításunk privát felelősségbiztosítási, jogvédelmi fedezeteiről is.

Mit tegyünk ha bajba keveredünk? Ez az adott helyzettől függ. Lehet, hogy a helyi rendőrséghez és-vagy a célországbeli Magyar külügyi szervektő, konzulátustól szükséges segítséget kérnünk. Ezen utóbbiak a helyi rendőrségi, illetve jogi eljárásokat is el tudják nekünk magyarázni, segíthetnek esetleges nyelvi nehézségek megoldásában, értesíteni tudják otthon lévő rokonaikat, pótolhatják úti okmányaikat, stb.

Alábbiakban bemutatunk néhány külhoni szokást, illetve törvényt mellyel útjuk során esetleg szembetalálhatják magukat. Némelyik számunkra humorosnak, mi több abszurdnak is tűnhet, ám feltétlenül javunkra válik, ha Rómában – miként a közmondás is tartja - valóban úgy viselkedünk mint a rómaiak. Bon Voyage!

Velence –  Ne etessük a galambokat

Egykoron velencei hagyomány volt, hogy a turisták madarakat etettek a világhíres Szent Márk-téren. Ez ma már szigorúan tilos. A galamb ürülék beszennyezné az egész teret, minél több galambot szoktatnak oda az emberek annál jobban. Tehát ha galamb etetésen kapnák rajta a Szent Márk téren, körülbelül $50-60 dolláros bírságra számíthat, ám a maximális pénzbüntetés akár $600 dollárra is rúghat.

Egyiptom – Csak engedéllyel rendelkező helyeken fogyasszunk alkoholt

Az iszlám vallás Egyiptomban hozzátartozik az emberek mindennapjaihoz. Fontos, hogy turistaként mindenkor tiszteletben tartsuk a helybéli hagyományokat, szokásokat, törvényeket, s a vallást. Ha az egyiptomi vidékre látogatunk, mecseteket, piacokat keresünk fel, öltözködjünk szerényen, egyszerűen: a nők ruházata fedje lábukat és felsőkarjukat, a férfiaké pedig mellkasukat. Nyílvános helyen ne kedveskedjünk párunkkal, s kizárólag működési engedéllyel rendelkező értteremben illetve bárban fogyasszunk alkoholt. Bárhol máshol tesszük ezt letartóztathatnak bennünket.

Görögország – Viselkedjünk tökéletes illendőséggel

Közterületen, nyílvános helyen viselkedjünk a lehető legkultúráltabban. A görög rendőrség nem kedveli a zavaró, szeméremsértő viselkedést, különösen alkoholos befolyásoltsággal megfűszerezve. Érdemes azt is tudni, hogy a kalóz CD-k vagy DVD-k vásárlását lecsukással is büntethetik, tehát nem feltétlenül  járunk jól egy ilyen “olcsó vétellel”.

Olaszország – Arc puszi helyett kézrázás

Itáliában általános szokás, hogy ismerősök puszival üdvözlik egymást. Ám külföldi turistaként inkább a kézfogás javasolt. Vétségnek számít  az ismertebb templomok és nyílvános intézmények lépcsőfokaira leülni, illetve tőszomszédságuk közelében enni vagy inni.

Spanyolország – Mindíg tartsuk magunknál személyi azonosságunkat igazoló okmányt

Szigorú előírás Spanyolországban, hogy hivatalos okmányainkkal mindíg igazolni tudjuk magunkat. Ha autót bérelünk, ne feledjük, hogy  12 éven aluli gyermekek nem utazhatnak az auto első ülésén. Ha balszerencsénkre lerobban a járgány akkor kötelező a fényvisszaverő mellény viselése – ennek elmulasztását szigorú pénzbirsággal büntetik.

Thaiföld – Mindenkor tartsuk magunknál útlevelünket

Thaiföldi templomok illetve kegyhelyek látogatásakor igen fontos az öltözködési szabályok szigorú betartása. A férfiak nem ölthetnek rövidnadrágot, s a nőknek pedig kötelező a letakart kar és láb. Szigorú előírás, hogy útlevelünket mindenkor magunknál kell tartanunk.

 

Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon!

Minőségi online utasbiztosítások, átfogó védelemmel, amelyek segítséget nyújtanak világszerte, mindenütt és mindenkor az Ön biztonságáért

Optimális sztornó vagy útlemondási biztosítás védelem utazás előtt a nem várt eseményekre önrésszel vagy anélkül, ha nem tudna elutazni.
 

Útlemondás - 3 500 000 Ft
Útlemondás önrész esetén - 3 500 000 Ft

Rövid időre is köthető minőségi családi utasbiztosítás teljeskörű védelemmel. Kedvező online díjak már egy felnőtt és egy gyerek utas esetén is!

Egészségügyi védelem - 200/100/30 000 000 Ft
Poggyászbiztosítás - 550/400/300 000 Ft
Balesetbiztosítás - 5/4/2 000 000 Ft
 

Online köthető Autó-motor asszisztencia 15 évnél fiatalabb, akár 9 üléses autókra, kisbuszokra, motorokra is Európán belüli utazásokhoz.

Utasok és jármű hazaszállítása - 500 000 Ft
Helyszíni javítás/szállítás -150 000 Ft
Csereautó (nap/autó max. 2 nap) - 20 000 Ft
Szállás (naponta, max. 2 nap) - 25 000 Ft

**390 v. 780 Ft/autó/nap-tól: A díj megállapításakor az utasszámtól függetlenül, egy 10 napos autós utazás egy napra vetített napidíját vettük alapul, az autó korának (10 v. 15 évnél fiatalabb) függvényében