Az ünnep a Szent Péter Bazilikában végzett nagycsütörtöki misével kezdődik, melyet a pápa tart és ekkor a szent olajak megszentelésére kerül sor. Miután a legtöbb katolikus esténként jár misére, ez a turistáknak egy jó alkalom arra, hogy a pápát az őt körülvevő hatalmas tömeg nélkül is láthassák. A Triduum azonban hivatalosan az esti misével kezdődik, amikor az utolsó vacsoráról és a papság intézményéről emlékeznek meg. A pápa a szertartás alatt megmossa tizenkét pap lábát, ahogyan Jézus is tette azt az utolsó vacsora előtt.

Nagypénteken ősi szokás szerint nem tartanak misét, így osztoznak a Jézus halálát követő gyászban.

Mégis, egy szertartást megtartanak a Bazilikában délután, amikor Szent János evangéliumából éneklik el Krisztus szenvedésének és halálának történetét és a jelenlévők mind megcsókolnak egy keresztet, ezután pedig részesülnek az oltáriszentségben. Erre a célra már előző nap megszentelik az eucharisztikus kenyeret. Nagypénteken este a pápa vezetésével végigjárják Krisztus keresztútját. A Kálvária vagy körmenet során 14 állomáson haladnak végig, melyek a Colosseum környékén vannak, minden állomáson meditációt felolvasva. Ez a hagyomány még a 18. századból származik, akkor még a megölt mártírok tiszteletére indult körmenet. Szakértők szerint nem sok keresztény mártír halt meg itt, azonban a római jogban hivatalosan megállapított büntetés volt azokra vonatkozóan, akiket keresztény hitük miatt az állatok elé dobtak. A Colosseum a legnagyobb aréna, amelyet a rómaiak ilyen „látványosságok” céljából építettek és a keresztényüldözés Rómában különösen kegyetlenül zajlott, ezért nem megalapozatlan a feltételezés, hogy sok keresztény vesztette itt életét.

Nagyszombaton egy késő esti misével ünneplik a böjti időszak végét, általában szintén a Szent Péter Bazilikában. A szertartás alatt pedig az átkeresztelkedő felnőttek hivatalosan is befogadást nyernek a római katolikus egyházba.

Húsvét vasárnap egy reggeli szertartással indul a Szent Péter téren és általában egy lépésnyi hely sincs. 2000-ben II. János Pál pápa élesztette fel a feltámadt Krisztust ábrázoló ikon előtti tiszteletadást, melynek hagyománya a 14. században veszett el. Ezt követően a pápa áldását adja a városra, azaz Rómára és az egész világra. Ez az „Urbi et Orbi”, amely az apostoli áldás egy különleges típusa. A római katolikus egyház feje megválasztása napján, valamint minden évben húsvét és karácsony napján ad ilyen áldást a Bazilika középső erkélyéről, amit az áldások erkélyének is neveznek.

Az persze korántsem biztos, hogy ezeken a szertartásokon láthatjuk magát a pápát, ez függ számos kérdéstől, például az időjárástól és az egyházfő egészségi állapotától. Ezekre a misékre ingyen juthatunk be, de nem árt előre foglalni a helyi egyházmegye irodáiban. Persze jegy nélkül is részt vehetünk ezeken az eseményeken, de így több, mint valószínű, hogy nem kapunk majd ülőhelyet.

Húsvét vasárnap és húsvét hétfőn a bankok, irodák és sok múzeum is zárva tart, köztük a vatikáni is.

Ha viszont éttermet keresünk, vagy vásárolgatásra adjuk a fejünket, nem kell aggódnunk, az ideérkező turisták miatt a Rómában szolgáltatásból élőknek is érdeke, hogy nyitva legyenek. Ráadásul, miután a római lakosok többsége templomban tölti az ünnepet, lehetőségünk van az egyébként szintén zajos nyílt terekre ellátogatni. A Colosseum, a Forum Romanum, a Spanyol lépcső és a Trevi-kút mind-mind olyan szabadtéri látványosságok, amelyekhez ilyenkor igazán közel férkőzhetünk.

 
Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon!

Minőségi online utasbiztosítások, átfogó védelemmel, amelyek segítséget nyújtanak világszerte, mindenütt és mindenkor az Ön biztonságáért

Optimális sztornó vagy útlemondási biztosítás védelem utazás előtt a nem várt eseményekre önrésszel vagy anélkül, ha nem tudna elutazni.
 

Útlemondás - 3 500 000 Ft
Útlemondás önrész esetén - 3 500 000 Ft

Rövid időre is köthető minőségi családi utasbiztosítás teljeskörű védelemmel. Kedvező online díjak már egy felnőtt és egy gyerek utas esetén is!

Egészségügyi védelem - 200/100/30 000 000 Ft
Poggyászbiztosítás - 550/400/300 000 Ft
Balesetbiztosítás - 5/4/2 000 000 Ft
 

Online köthető Autó-motor asszisztencia 15 évnél fiatalabb, akár 9 üléses autókra, kisbuszokra, motorokra is Európán belüli utazásokhoz.

Utasok és jármű hazaszállítása - 500 000 Ft
Helyszíni javítás/szállítás -150 000 Ft
Csereautó (nap/autó max. 2 nap) - 20 000 Ft
Szállás (naponta, max. 2 nap) - 25 000 Ft

**390 v. 780 Ft/autó/nap-tól: A díj megállapításakor az utasszámtól függetlenül, egy 10 napos autós utazás egy napra vetített napidíját vettük alapul, az autó korának (10 v. 15 évnél fiatalabb) függvényében