Irány Észak!

Umeå és Riga Európa Kulturális Fővárosai 2014-ben

A svédországi Umeå és a lettországi Riga Európa kulturális fővárosai 2014-ben. A cím 1985-ös athéni megalapítása óta több mint negyven európai város - 2010-ben például Pécs - kapta meg a lehetőséget arra hogy bemutassák az európai kulturális sokszínűséget és ezen keresztül erősítsék az európai identitást. A címet minden évben két különböző uniós ország egy-egy városa kapja meg.

Umeå, ez a Svédország északi részén szerényen megbúvó, az Északi-sarkkör szegélyéhez közel fekvő város az idén Európa kultúrális életének reflektorfényébe kerül. Legtöbbünk még sohasem hallottuk hírét e fákkal övezett városnak, melyet a helybéliek a “nyírfák városaként” ismernek. Ám van egy világhíres korábbi lakosa, aki nem más mint Stieg Larsson, az óriási sikerű Millennium Trilógia szerzője, aki a Sandbacka-negyedben nőtt fel, s állítólag itt vetette papírra néhány legkorábbi krimijét.

Egy befagyott folyó jegén indították útjára februárban Umeå ünnepi rendezvénysorozatát. A nyitóünnepen a jégen tartott tűzijátékot fények, zene, videofelvételek vetítése követte, amelyet számi (lapp) dalok és táncok kísértek, majd Viktória svéd trónörökös hivatalosan is megnyitotta a 2014-es rendezvény kavalkádot. Mintegy 55 ezren voltak kíváncsiak a befagyott Umeälven folyón rendezett parádéra. E háromnapos nyitóünnepély csak ízelítőt nyújtott a - többek közt - dzsesszkoncertekből, kiállításokból, tánc- és irodalmi előadásokból álló rendezvénysorozatból. Az évad egyik csúcspontjának Richard Strauss Elektra című operájának szabadtéri előadása ígérkezik, és kiemelkedő esemény lesz a cirkusz- és az éjszakai tangófesztivál is.

Umeå az első svéd város, amely Stockholm 1998-as kitüntetése óta megkapta az Európa kulturális fővárosa címet. A Stockholmtól 600 kilométerre északra található Umeå egyetemének és 39 ezer diákjának köszönhetően a svéd kutatási élet központja. A város célja 2014-ben, hogy megismertesse Európával Észak-Svédországot, és megerősítse az Umeå és Európa többi része közötti kulturális kapcsolatokat. Egyetemi városként igazi multikulturális közösség, közel száz nemzetiség lakja. Umeå város, Svédország kulturális intézményei és számos művész négy éven át közösen munkálkodott azért, hogy az ünnepi év több mint 300 rendezvénye álomból valósággá váljon. A gazdag kultúrális kínálat eseményei alapvetően a számi( lapp) évszakok köré szerveződnek. Ebben a kultúrában nem négy, hanem nyolc évszakot tartanak számon;a számi kalendárium ugyanis a rénszarvasok vonulásán alapul. A nyolc évszak: a gondozás, az ébredés, a visszatérés, a növekedés, az eszmélés, az aratás, az elvágyódás és az utazás időszaka. A számik természettel összhangban töltött életébe kapunk bepillantást a nyolc évszak tükrében, s kísérhetjük figyelemmel gazdag kultúrkincsüknek az európai kultúrához kapcsolódását.

További információ és fotó:

Riga: Modernitás és történelem találkozása

Az 1201-ben alapított  Riga Lettország fővárosa és egyben a balti államok legnagyobb városa. Központi helye a balti-tengeri régióban jelentős kulturális, ipari, kereskedelmi és pénzügyi központtá tette. Története több, mint 800 évre nyúlik vissza és minden évszázad jelentős nyomot hagyott a város építészetében. Riga festői óvárosa, Vecríga 1997-ben került fel az UNESCO Világörökség listájára. A régi Zeppelin hangárokból átalakított Központi Csarnok a maga nemében az egyik legnagyobb Európában. Számos náció tagjai éltek Rigában a helyi lívektől és lettektől a német, svéd, orosz, és lengyel bevándorlókig, akik mind magukénak tekintették a várost. A programsorozat a “Force Majeure” (Vis Major) mottó köré szerveződik, ama vágy kifejezéseként, hogy a kultúra jelentőségét a városok és az emberek életének jobbításban erősítse.

Az évad során Rīga több mint kétszáz programot szervez, részben a fővárosban, részben Siguldában, Rīga helyi partnervárosában. A programkavalkád januárban hatalmas élőláncos könyvtárköltöztetéssel, Wagner-operával és tűzijátékkal vette kezdetét Rigában Lettország számára 2014 más szempontból is jelentős: január elsejétől a régi fizetőeszközt, a latot az euró váltotta fel.

A lett főváros ad otthont 2014-ben a világ legnagyobb kórusversenyének, a World Choir Gamesnek is. A különböző fesztiválok, mint például a múzeumok éjszakája vagy a fehér éjszakák is sokakat vonzanak majd. Riga a fiatalokat is számos izgalmas kulturális lehetőséggel várja az idén, melyek többségének a „kreatív negyedek”, a Kalnciema és a Miera utcák környéke adnak otthont. A különböző fesztiválok, mint például a múzeumok éjszakája vagy a fehér éjszakák is sokakat vonzanak majd – remélhetőleg Magyarországról is, hisz az Air Baltic jóvoltából Budapestet közvetlen légijárat köti össze Rigával.

Umeå és Riga több közös, egymásba fonódó programot is terveznek Európa kultúrális fővárosaiként 2014-ben.

További információ: 

Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon!

Utasbiztosítások európai utazáshoz


Minőségi utasbiztosítások európai utazáshoz, városlátogatáshoz, hosszú hétvégéhez vagy tengerparti nyaraláshoz. Akár Autó-motor asszisztenciával!

Utasbiztosítások megtekintése

DÍJSZÁMÍTÁS

© Allianz Worldwide Partners 2019 - Minden jog fenntartva

Mondial Assistance Csoport büszke arra, hogy egyéneket és családokat szükségleteiknek megfelelő asszisztencia szolgáltatásokkal és utasbiztosításokkal láthat el. A kor igényeihez igazított, minőségi védelmet nyújtó utasbiztosítási termékeink a korábbinál több szolgáltatást tartalmaznak, megfizethető áraink azonban a devizaárfolyam kilengéstől függetlenül változatlanok. 2017-ben közel 50 ezer szavazat alapján az Év Utazási Biztosítója a cégcsoport magyarországi fióktelepe, a Mondial Assistance lett, 2018-ban pedig újabb jelentős szakmai elismerés, a Magyar Biztosítási Terméknagydíj odaítélése bizonyítja társaságunk szakértelmét és felkészültségét.

Az AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelep (székhelye: 2040 Budaörs, Szabadság út 117., nyilvántartását vezető bíróság: Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága, Cégjegyzékszáma: 13-17-000129, adószáma 23837324-1-13)  mint a Mondial Assistance Magyarország, a párizsi Registre de Commerce des Sociétés -nél 519 490 080 kereskedelmi regisztrációs számmal bejegyzett AWP P&C S.A. (főiroda: FR-93400 Saint-Ouen, Rue Dora Maar 7.) biztosító társaság fióktelepe.