Nagyszülők és unokák a görög olimpiai eszme nyomában

Olympia, a sport bölcsője.  Kerekedjenek fel unokájukkal együtt, s fedezzék fel a Görögországból kiinduló olimpiai hagyományokat, az olimpiai szellemiség eredetét: az olimpiai fegyverszünet, a maratoni futás, az olimpiai láng meggyújtásának, az ó-, és újkori olimpiák történetét, az olimpiák máig ható szellemiségét, a mindezekhez kötődő görög mondavilágot. Majd hajózzanak át a görög szigetekre, fedezzenek fel közösen ókori műemlékeiket. Gyorsabban, magasabbra, erősebben!

Az antik olimpiai ünnepségek az emberiség történetének legértékesebb tradícióihoz tartoznak, melyek a mítoszok világából és a görögség társadalmi, politikai viszonyaiból (vallás, temetési és avatási szertartások, poliszok közötti versengések stb.) nőttek ki. Az ókori Hellász nagyszerű sportolói négyévente napkon, illetve heteken át utaztak, hogy eljussanak az ókori Olympia szentélyéhez, saját városállamuk dicsőségére és isteneik tiszteletére vetélytársaikkal megmérközzenek. Az istenek pedig az Olympus-hegység tetejéről szemlélték az eseményeket.

Az ókori és az újkori olimpiák „nulla kilométerköve” egyaránt Olympia (Olümpia), a Peloponnészosz-félsziget nyugati részén fekvő kis település, amely felbecsülhetetlen értékekkel gazdagította az emberiség kultúráját. A Peloponnészoszi-félsziget északnyugati részén ma is láthatók az ókori Olümpia romjai. Itt Zeusz isten tiszteletére ünnepi játékokat rendeztek. Az Olümpiában tartott sportversenyekkel egybekötött vallási ünnep a legnagyobb rangot vívta ki a többi hasonló közül. A hagyomány szerint Kr. e. 776-ban volt az első ókori olimpia, s a játékokat több mint ezer éven át négyévente megtartották. Igazi jelentőségét az adta, hogy a játékok alatt szent fegyvernyugvást hirdettek. Tehát általános béke volt, amit a görögök mindvégig tiszteletben is tartottak.

A mai Olympiának mindössze néhány száz lakosa van, és a kis település főként az idegenforgalomból él. A rommező az Altiszból és közvetlen környezetéből, illetve a stadionból áll. Bejárata előtt egy emlékoszlopot láthatunk, amelyben Pierre de Coubertin bebalzsamozott szíve nyugszik. Ő kezdeményezte az újkori olimpiák megtartását. Tőle származik a mondás is: „Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos.” Az olimpiai játékok ötkarikás szimbólumát is ő tervezte, amelyben a karikák a sport alapelveit jelképezik: a szenvedélyt, a hitet, a győzelmet, a munkaerkölcsöt és a sportszerűséget.

Nálunk még várat magára, de tőlünk nyugatabbra a 60+ korosztály legfeljebb a bőség zavarával küszködhet a turisztikai szolgáltatások kínálatában. Egyre-másra alakulnak a kifejezetten őket megcélzó utazási irodák. A Road Scholar non-profit utazási iroda például „kalandokat” kínál „az egész életen át tartó tanulásban”, többek közt fantasztikus tematikus utakat közösen utazó nagyszülőknek és unokáiknak. A példaként jelzett kéthetes út során nagyszülők és 12-15-éves unokáik görögországi barangolásra indulhatnak az olimpiai eszme nyomában.

Közös élmények, életre szóló emlékek

Útvonal: Athén (3 éjszaka); Leptokaria (2 éjszaka); Delphi (1 éjszaka);  Olympia (2 éjszaka); Nafplio,  Porto Heli, (1 éjszaka); Porosz (1 éjszaka); Epidaurusz (1 éjszaka); Aegina (1 éjszaka); Athen (2 éjszaka); indulás vissza. Az utazás repülőgéppel, busszal és hajóval történik. Napi seta / túrázás: 3,5 km; időnként macskaköves, egyenetlen terepen. Egy egészen részletes útvonal, program, szállás, étkezés, költségek a Road Scholar utazási iroda honlapján található (a “További információk”-nál). Az indulás előtti hetekben, hónapokban pedig nagyszülő és unoka közösen készülhetnek fel olimpia történelemből, görög mondavilágból izgalmas könyvek, cikkek, filmek segítségével.

Forrás és további információ:

Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon!

Utasbiztosítások családi utazáshoz


Minőségi családi utasbiztosítások teljsekörű védelemmel, akár útlemondási védelemmel vagy autó-asszisztenciával egy nyugodt családi nyaraláshoz - utazáshoz

Családi utasbiztosítások megtekintése

DÍJSZÁMÍTÁS

© Allianz Worldwide Partners 2019 - Minden jog fenntartva

Mondial Assistance Csoport büszke arra, hogy egyéneket és családokat szükségleteiknek megfelelő asszisztencia szolgáltatásokkal és utasbiztosításokkal láthat el. A kor igényeihez igazított, minőségi védelmet nyújtó utasbiztosítási termékeink a korábbinál több szolgáltatást tartalmaznak, megfizethető áraink azonban a devizaárfolyam kilengéstől függetlenül változatlanok. 2017-ben közel 50 ezer szavazat alapján az Év Utazási Biztosítója a cégcsoport magyarországi fióktelepe, a Mondial Assistance lett, 2018-ban pedig újabb jelentős szakmai elismerés, a Magyar Biztosítási Terméknagydíj odaítélése bizonyítja társaságunk szakértelmét és felkészültségét.

Az AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelep (székhelye: 2040 Budaörs, Szabadság út 117., nyilvántartását vezető bíróság: Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága, Cégjegyzékszáma: 13-17-000129, adószáma 23837324-1-13)  mint a Mondial Assistance Magyarország, a párizsi Registre de Commerce des Sociétés -nél 519 490 080 kereskedelmi regisztrációs számmal bejegyzett AWP P&C S.A. (főiroda: FR-93400 Saint-Ouen, Rue Dora Maar 7.) biztosító társaság fióktelepe.