Karácsonyi vásárok – elérhető közelségben

Forralt bor és szegfűszeges sütik illata a levegőben, kézműves termékek, lacipecsenye, találkozás régi barátokkal – a karácsonyi időszakra készülve sokunkban feléled a vágy, hogy mindezekből kapjunk egy adagot. Ilyenkor irány a legközelebbi karácsonyi vásár mert bár panaszkodhatunk, hogy túlzsúfolt, drága a forralt bor, vagy ugyanolyan, mint tavaly volt, mégis sokunknak a karácsonyi ráhangolódás kihagyhatatlan része.

Tudták, hogy a karácsonyi vásárok hagyománya Ausztriából és Németországból eredeztethető? Az első karácsonyi vásárt 1296-ban Bécsben rendezték. Napjainkban decemberre a városok terei világszerte ünneplőbe öltözve várják a vásározókat, akik már idejekorán  szeretnének a karácsonyra hangolódni a vásárok elmaradhatatlan kellékeivel: patinas óvárosi tereken, ragyogó karácsonyfával, gyönyörű kivilágítással, íncsiklandozó illatok és persze a hó.

Gyömbéres kenyér, forralt bor, fahéj és narancs illata lengi be a levegőt, helyi kézművesek kínálják csalogató portékáikat, kórusok énekelnek és betlehemi jelenetek elevenednek meg a karácsonyi pompába öltöztetett városok terein. Az elmúlt években a karácsonyi vásárok klasszikus úti céllá váltak  a turisták körében.

Hova érdemes ellátogatni?

Bécs

A legtöbb külföldi vásárt járó magyar talán ezt a vásárt ismeri a legjobban. Autópályán vagy vonattal pár órán belül elérhetjük a Városháza terén (Rathausplatz) megrendezett vásárt. Ez a legnagyobb és legismertebb a bécsi vásárok közül, a letétdíjas, egyébként megvásárolható karácsonyi bögrés forralt bor vagy puncs kötelező, a karácsonyi hangulat minden nap este tízig garantált.

Nürnberg

A németországi adventi vásárok közül az egyik legrégebbi, és világszerte legismertebb a Nürnberger Christkindlesmarkt, amelynek hagyományai a XVII. századra vezethetők vissza. Kihagyhatatlan a nürnbergi puszedli, eredeti nevén Lebkuchen, amely sok más karácsonyi finomság mellett szintén EU-s oltalom alatt álló helyi specialitás, de a közel kétszáz standon számos egyéb finomságot és ajándékot találhatunk. (Ha sósra vágyunk, próbáljuk ki a helyiek kolbászos specialitását, a Drei im Wecklát!) A vásár egyik csúcspontja minden évben a Christkind-, azaz Jézuska-választás, aki a hagyományok szerint egy gyönyörű szép szőke lány, aki többek között beszédével hivatalosan megnyitja a vásárt, és a karácsonyi vásár „angyalaként” számos eseményen vesz részt az adventi időszakban. Az idei szerencsés Teresa Treuheit, aki egyébként két évig őrangyalkodik a nürnbergi adventi vásár felett.

München

Szintén itt a helye a bajorok legnagyobb karácsonyi vásárának Münchenben. A város utcáit, tereit ilyenkor nem a tucatnyi söröskorsóval egyensúlyozó lederhosés vagy dirndlis helyiek, hanem a tucatnyi forralt boros korsóval egyensúlyozó lederhosés vagy dirndlis helyiek lepik el. A legrégebbi német karácsonyi vásár, amelyet a történelemkönyvek szerint már 1310-ben megrendeztek. Sör vagy forralt bor – mindegy; egy kis wursttal és német fúvószenével garantált a bajor hangulat, amelyre minden évben közel hárommillióan kíváncsiak – akit érdekel, hogy milyen a téli München, annak irány a Marienplatz!

Ljubljana

Ha még nem fedeztétek fel nagy kedvencünket, Ljubljanát, a karácsonyi forgatag lehet erre apropó. A város ilyenkor gyönyörű színekbe öltözik, Plečnik épületei, hídjai különleges fényruhát kapnak, csakúgy mint a várost felülről vigyázó vár, amely ilyenkor mesebeli kastélynak tűnik. Pár óra útra van csak a szlovén főváros – mi télen-nyáron ajánljuk!

Pozsony

A legnagyobb vásárt Pozsonyban a Fő téren (Hlavné námestie) találjuk, ahol a szlovák karácsonyi menü valamennyi finomságát megkóstolhatjuk a kolbászoktól a libamájon és a káposztalevesen át a (szintén EU-s oltalom alatt álló) pozsonyi kifliig. Számos kísérő program – koncertek, fellépések és kézműves foglalkozások – színesítik a programot, egy egynapos kiruccanásra kitűnő programot szolgáltat a karácsonyi vásár.

Prága

Kicsit távolabb, de még a karácsonyi actio radiuson belül találjuk a prágai vásárt, amely a Tyn templom előtti téren található, az óváros közepén. Ahogy a legtöbb karácsonyi vásár, a prágai is a hagyományos kézműves termékekre helyezi a hangsúlyt, amelyek közül a fából készült játékok és egyéb faeszközök mindenképpen külön említésre méltók. Itt is megtalálunk minden helyi finomságot: a karácsonyi sonkát, sültkolbászt vagy a karamellás-mandulás édességet, a Staročeské Trdlót. Persze a forralt bor (svařené víno) vagy finom cseh csapolt sör innen sem hiányzik. (Az óvárosi tértől öt percre, a Vencel téren szintén hatalmas karácsonyi forgatagot találtok – azt sem érdemes kihagyni.)

Jó vásározást!

Forrás és további információ:

Utasbiztosítások európai utazáshoz


Minőségi utasbiztosítások európai utazáshoz, városlátogatáshoz, hosszú hétvégéhez vagy tengerparti nyaraláshoz. Akár Autó-motor asszisztenciával!

Utasbiztosítások megtekintése

DÍJSZÁMÍTÁS

© Allianz Worldwide Partners 2019 - Minden jog fenntartva

Mondial Assistance Csoport büszke arra, hogy egyéneket és családokat szükségleteiknek megfelelő asszisztencia szolgáltatásokkal és utasbiztosításokkal láthat el. A kor igényeihez igazított, minőségi védelmet nyújtó utasbiztosítási termékeink a korábbinál több szolgáltatást tartalmaznak, megfizethető áraink azonban a devizaárfolyam kilengéstől függetlenül változatlanok. 2017-ben közel 50 ezer szavazat alapján az Év Utazási Biztosítója a cégcsoport magyarországi fióktelepe, a Mondial Assistance lett, 2018-ban pedig újabb jelentős szakmai elismerés, a Magyar Biztosítási Terméknagydíj odaítélése bizonyítja társaságunk szakértelmét és felkészültségét.

Az AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelep (székhelye: 2040 Budaörs, Szabadság út 117., nyilvántartását vezető bíróság: Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága, Cégjegyzékszáma: 13-17-000129, adószáma 23837324-1-13)  mint a Mondial Assistance Magyarország, a párizsi Registre de Commerce des Sociétés -nél 519 490 080 kereskedelmi regisztrációs számmal bejegyzett AWP P&C S.A. (főiroda: FR-93400 Saint-Ouen, Rue Dora Maar 7.) biztosító társaság fióktelepe.