Síelők álma - Helikopteres síelés Kamcsatkán

Mindaz, amiért a sielés szerelmesei rajongnak  - isteni hóviszonyok,  szédítő magasságok, bódító sebességek, testmozgás és társaság együttes örömei -  a helikopteres síelés (helisielés) során sokszorosan megadatnak, ráadásul exkluzív és kalandos körülmények között. Ennek persze megkérik az árát.

Helisí – amiről a sielők álmodnak. Egy olyan sítúra célpont, amelyet csak helikopterrel lehet megközelíteni. A helyszínek kínálatában szerepel Alaszka, Új-Zéland és Svájc, de nemrég Nepál is feliratkozott a helikopterrel síelni indulók térképére, sőt a volt Szovjetunió több tagköztársaságában is adott a lehetőség a kalandsíelők számára.

Páratlan élményt nyújthat például egy helikopteres sítúra a kamcsatkai vulkánok tetején. Tapasztalt idegenvezetőink társaságában a gleccserek és a Viljucsinszkij (2174 m), Mutnovszkij (2322 m), Gorelij (1829 m), Zsirovszkij (1125 m), Aszacsa (1909 m) vulkánok lejtőit fedő végtelen hómezők között sielhetnek. A távol-keleti félsziget területének nyolcvan százalékát hegyek foglalják el. A közel háromezer vulkán 400-4750 méter közötti magasságra nyújtózkodik (29 tűzhányó napjainkban is aktív).

A Kamcsatka-félsziget Szibéria (Oroszország) távolkeleti területén helyezkedik el. A misztikus félszigetről még az oroszok sem tudnak sokat, más népek pedig még kevesebbet. E különleges vidékre régebben hónapokig tartott eljutni, 1990-ig pedig teljesen lezárt volt a terület a külföldiek előtt.

Márpedig Kamcsatka igen izgalmas úticél. Bolygónk egyik legritkább népsürűségű területe – közelebb Alaszkához mint bármely más oroszországi nagyvároshoz.  A tűzhányok följeként is ismert félszigeten szinte mindenűtt érintetlen a táj amerre csak a szem ellát. A tűz és a jég metszőpontjában pedig ezek a vulkánok fantasztikus sielési környezettel szolgálnak, ám kizárólag helikopterrel közelíthetők meg.

A helikopterek háztól házig szállítják a túrázókat, akik naponta több, egymástól távol eső helyen is  hódolhatnak a sízés örömeinek. A helikopter landolása általában a folyamat legnehezebb része, hiszen a pilótának viszonylag gyorsan ismét fel kell emelkednie, így a túrázóknak körülbelül másfél méter magasságból kell a helikopterből kiugraniuk. A látvány, a panoráma egyszerűen lélegzetelállító e tájon. Nyoma sincsen a civilizációnak egy olyan területen amely akkora, mint Németország, Svájc és Ausztria együttvéve. Mindössze körülbelül kétszázötvenezer ember él e hatalmas kiterjedésű vidéken. Óriási területeket lehet besielni.

A Mutnovszkíj-vulkán például a világon azon igen kevés helyek egyike, ahol aktív vulkanikus kráter mellett lehet elsielni, a kráterből gomolygó füst- és gőzfelhőbe burkolódzva. Ez igazán különleges élmény. A hegylejtőkön  pedig gyakran oly sok a porhó, hogy a sielés közben felcsapódva akár a sielő nyakáig is felérhet. Mintha hófelhőben sielnénk noha felettünk az ég szikrázóan kék. Sokak szerint ez olyan érzés mintha vizen lebegve síznénk.  

A helisízés csak tapasztalt, haladó sielőknek ajánlott, akiknek már nem okoz gondot egy komolyabb pálya. Noha vannak könnyebben besízhető terepek is - e terep- és időjárási viszonyok hirtelen és drasztikusan megváltozhatnak, ami akár izgalmas is lehet, de veszélyforrás is egyben. A megbízható tudáson túl fontos, hogy a sízők edzettek is legyenek, és a szezont ne azonnal a legnehezebb terepen kezdjék.

További információ:

Indulás előtt pedig kösse meg utasbiztosítását síeléshez vagy snowboardozáshoz! Még egy utolsó pillanatban eldöntött utazás esetén se feledkezzen meg róla, hogy önmaga és szerettei biztonságáról gondoskodjon!

Őrangyal utasbiztosítások téli sportokhoz


Minőségi online utasbiztosítások egyedülálló védelemmel a síelés, snowboardozás szerelmeseinek.

Utasbiztosítások megtekintése

DÍJSZÁMÍTÁS

© Allianz Worldwide Partners 2019 - Minden jog fenntartva

Mondial Assistance Csoport büszke arra, hogy egyéneket és családokat szükségleteiknek megfelelő asszisztencia szolgáltatásokkal és utasbiztosításokkal láthat el. A kor igényeihez igazított, minőségi védelmet nyújtó utasbiztosítási termékeink a korábbinál több szolgáltatást tartalmaznak, megfizethető áraink azonban a devizaárfolyam kilengéstől függetlenül változatlanok. 2017-ben közel 50 ezer szavazat alapján az Év Utazási Biztosítója a cégcsoport magyarországi fióktelepe, a Mondial Assistance lett, 2018-ban pedig újabb jelentős szakmai elismerés, a Magyar Biztosítási Terméknagydíj odaítélése bizonyítja társaságunk szakértelmét és felkészültségét.

Az AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelep (székhelye: 2040 Budaörs, Szabadság út 117., nyilvántartását vezető bíróság: Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága, Cégjegyzékszáma: 13-17-000129, adószáma 23837324-1-13)  mint a Mondial Assistance Magyarország, a párizsi Registre de Commerce des Sociétés -nél 519 490 080 kereskedelmi regisztrációs számmal bejegyzett AWP P&C S.A. (főiroda: FR-93400 Saint-Ouen, Rue Dora Maar 7.) biztosító társaság fióktelepe.