Adventi vásárok: Ünnepi hangolódások

A forralt bor, a mézeskalács ínycsiklandó illata, a szemet gyönyörködtető kézművesportékák, s a fényfüzérekkel ékesített standok közt hömpölygő sokadalom az advent, az ünnepvárás nélkülözhetetlen kellékei. Még tart az évvégi hajrá, de napi bokros teendőink mellett már meghitt évvégi ünnepeinkre is készülődünk.

Ha December, akkor karácsonyi vásár! E vásárok hagyománya német nyelvterületről terjedt el a középkorban. Ha még maradt szabadságunk, ez az időszak néhány napos külföldi kiruccanásokra is alkalmas, hiszen az európai nagyvárosok November végétől január elejéig ünnepi díszben pompáznak, de egy füst alatt akár ünnepi bevásárlásainkat is elintézhetjük.

Varázslatos élményben lehet részünk, ha átadjuk magunkat a karácsonyi vásárok hangulatának. Az ünnepi színek, ízek és illatok gyermekkori ünnepi emlékeinket eleveníthetik fel, s új élményekkel  isgazdagíthatnak. E karácsonyi vásárok hihetetlenül népszerűek és egyre több és több látogatót vonzanak.  E tendencia egyik következménye, hogy sokan az eleddig "a nagyok" árnyékában megbúvó kisebb, meghittebb, elsősorban a helybéliek számára működtetett karácsonyi vásárokat kutatják fel.

Meglehet, hogy a lengyelországi Wroclawról (német nevén Breslau-ról) nem feltétlenül a karácsonyi vásárok jutnak eszünkbe.  Ám ha a vásárjáró utazó valami másra szomjazik, akkor Wroclawban megtalálhatja. A wroclawi karácsonyi vásár az Óváros Főterén valódi fesztiválhangulattal köszönti látogatóit. A karácsonyi vásár maga a gótikus városházát spirálszerűen öleli körül, melyből az ünnepi portékákkal megrakott standok minden irányban szerteágaznak. Kelendőek a hagyományos, cukorból készült Jancsi és Juliska-házak, s fából faragott játék is akad bőségesen. Ám mindennek mégis különleges hangulata van. Itt ugyanis jórészt a helybéliek vásárolnak be karácsonyra, a vásár nem pőre turisztikai látványosság. Hagyományos kézműves ajándékokból válogathatunk és autentikus helyi ételeket kóstolhatunk. Az árak barátságosak és a lengyelek szeretnek alkudozni is. Ajándékvásárlás után  a környékbeli sörözőkben és gyertyafényes pincevendéglőkben találunk felüdülést. A bátrabbak még a világhíres lengyel Goldwasser vodkával (Danziger Goldwasser) is megpróbálkozhatnak. A helybéliek szerint ez az ital majd minden kínra gyógyír, a reumától kezdve a magas vérnyomáson át a közönséges nátháig.

A kölniek szeretnek ünnepelni. Karácsony közeledtével Kölnben egymást érik a hangulatos adventi vásárok. A leghíresebb és egyik leglátványosabb a kölni dóm tövében lévő. Innen mindössze néhány utcányit kell sétálnunk, és az Óvárosban máris egy újabb vásárhoz érünk, amely aprócska házikóival és szépséges portékáival tán a leghangulatosabb kölni vásár. Itt kézművesek árulják hagyományos termékeiket, különféle bőrárukat, többek közt báránybőr kesztyűket, sapkákat és lábbeliket.

Drezda Óvárosban a Miasszonyunk temploma környékén és a közeli Régi Piac-téren csoportosuló romantikus díszítésű bódékból számtalan kereskedő kínálja az ínycsiklandozó finomságokat, hagyományos kézműves ter mé ke­ket. Érdemes megkóstolni a forralt borokat és az eredeti drezdai karácsonyi kalácsot, a Christstollent is. A merészebbek az Elba-folyóhoz közeleső vásárra is érdemes felkeresniük, amely a helybélieké inkább mint a turistáké. Gyönyörű csipkéket és meisszeni porcelánt is találunk it.

A felső-ausztriai városka, Bécs és Salzburg közt féluton elhelyezkedő Steyr Ausztria "hivatalos karácsonyi vásárának" ad otthont minden évben. Steyrben a helyi postahivatal, ahová gyermekek ezrei írnak évente a 4411-es postafiókba a Jézuskának. a betlehemi jászol-állítás, a Karácsony Múzeum, mind-mind az adventi időszak hangulatos hagyományőrzői. A Steyr tőszomszédságában lévő Garsten falu barokk apátsági temploma előtt elhelyezkedő meghitt hangulatú karácsonyi vására kifejezetten a helybéliek számára működik és mindössze december első két hétvégéjén várja vásárlóit. Mintegy ötven helybéli kézműves hozza ide hagyományos, az ősi kézműves hagyományokat megtestesítő portékáit, s az osztrák hagyományokhoz híven az egész vásár a helybéli étkek és italok körül forog.

Ha a járt út helyett esetleg a járatlanra áhitoznánk, akkor az észtországi Tallinn tökéletes választás lehet. Az észt főváros középkori főtere ad otthont egyre több látogatót vonzó karácsonyi vásárának, s úgy hírlik itt, ezen a vidéken állították fel a világ legelső karácsonyfáját 1441-ben. A december hóval borítja be Tallinnt, mely különleges, ünnepi hangulatot ad a vásárnak. Ám e fagyos téli napokon sem fogunk fázni: a táncos-éneklős karneváli hangulat és a fahordókból kimért forralt bor senkit sem fog hidegen hagyni.

További információ:

Szükséges-e utasbiztosítás az adventi utazásokhoz?

Néhány napja kezdődtek el Európa-szerte az adventi vásárok. Ezekben a hetekben sokan kerekednek fel, hogy néhány vagy csak 1-1 napra átlépve az országhatárt, egy külföldi adventi vásár forgatagában hangolódjanak a közelgő ünnepekre.

A rutinos "adventezők" már tudják, hogy minden országnak és városnak megvan az egyedi hangulata ezekben a hetekben, így érdemes nem csak a közeli bécsi vagy pozsonyi adventi vásárokon részt venni, hanem egy kicsit távolabbra merészkedve megtekinteni a salzburgi, a prágai, a krakkói vagy a zágrábi forgatagot is.

Sok utazási iroda igen kedvező áron kínálja az egy illetve a néhány napos autóbuszos utazásokat nem csak budapesti, hanem vidéki indulásokkal is, ahol csoportkísérő vagy idegenvezető társaságában a lehető legtöbb és legszínesebb programokat igyekeznek megmutatni az utazóközönségnek. Természetesen ezek a városok többnyire autóval és vonattal is megközelíthetők, ebben az esetben nekünk kell felfedezni a várost, a vásárok helyszínét és a programokat is. Így viszont a magunk urai vagyunk, és annyi időt töltünk egy-egy helyen, amennyit csak szeretnénk.

Azonban a rövid, akár csak 1 napos külföldi utazás során sem szabad megfeledkezni az utasbiztosítás fontosságáról. Ami egy 1 hetes nyaralás alatt előfordulhat, az sajnos 1 nap alatt is bekövetkezhet, így jobb, ha előre gondoskodunk és felkészülünk baj esetére is. A Mondial Assistance már 1 napos autóbuszos és vonatos illetve autós utazásokhoz is kínál kedvező áru utasbiztosítást felárak és mindenféle pótdíj nélkül, mely országszerte utazási irodákban és a Mondial Assistance weboldalán is megköthető.

Legyen nyugodt, békés és élményekkel teli az adventi utazása, ahol Önre és családjára is a Mondial Assistance Őrangyala vigyáz.

Utasbiztosítások európai utazáshoz


Minőségi utasbiztosítások európai utazáshoz, városlátogatáshoz, hosszú hétvégéhez vagy tengerparti nyaraláshoz. Akár Autó-motor asszisztenciával!

Utasbiztosítások megtekintése

DÍJSZÁMÍTÁS

© Allianz Worldwide Partners 2019 - Minden jog fenntartva

Mondial Assistance Csoport büszke arra, hogy egyéneket és családokat szükségleteiknek megfelelő asszisztencia szolgáltatásokkal és utasbiztosításokkal láthat el. A kor igényeihez igazított, minőségi védelmet nyújtó utasbiztosítási termékeink a korábbinál több szolgáltatást tartalmaznak, megfizethető áraink azonban a devizaárfolyam kilengéstől függetlenül változatlanok. 2017-ben közel 50 ezer szavazat alapján az Év Utazási Biztosítója a cégcsoport magyarországi fióktelepe, a Mondial Assistance lett, 2018-ban pedig újabb jelentős szakmai elismerés, a Magyar Biztosítási Terméknagydíj odaítélése bizonyítja társaságunk szakértelmét és felkészültségét.

Az AWP P&C S.A. Magyarországi Fióktelep (székhelye: 2040 Budaörs, Szabadság út 117., nyilvántartását vezető bíróság: Budapest Környéki Törvényszék Cégbírósága, Cégjegyzékszáma: 13-17-000129, adószáma 23837324-1-13)  mint a Mondial Assistance Magyarország, a párizsi Registre de Commerce des Sociétés -nél 519 490 080 kereskedelmi regisztrációs számmal bejegyzett AWP P&C S.A. (főiroda: FR-93400 Saint-Ouen, Rue Dora Maar 7.) biztosító társaság fióktelepe.